Több mint kétszeres túljegyzéssel sikeresen zárult az AutoWallis részvénykibocsátása

Pénzügy2021. nov. 11.Növekedés.hu

Minden várakozást felülmúló sikerrel zárult kedden az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása. Az előzetes 6-8 milliárd forintos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 107-122 forintos ársávban.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis eredetileg 6-8 milliárd forint közötti összegben tervezett forrást bevonni a lakossági és az intézményi befektetőktől, végül azonban az eredetileg tervezett összeg kétszeresét meghaladó, több mint 17 milliárd forint összegű jegyzési ajánlat érkezett a meghirdetett 107-122 forintos ársávban.

Lakossági részvényjegyzés: Az október 25-én indult jegyzésben a lakosság számára az AutoWallis maximum 1,5 milliárd forint kibocsátási értékű részvényt ajánlott fel. Ehhez képest a 16 naposra tervezett jegyzési időszakban már három nap alatt ennek majdnem kétszeresét elérő, 2,8 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adtak le a lakossági befektetők a 122 forintos maximális áron. A lakossági jegyzés így október 28-án lezárásra került, további túljegyzésre nem volt lehetőség.

Intézményi részvényjegyzés: A lakossági jegyzés sikerét követően kedden az intézményi időszak is jelentős túljegyzés mellett zárult. Az intézményi befektetők a számukra november 2-án megnyílt jegyzési időszakban összesen több, mint 132 millió darab részvényjegyzési igényt adtak le, mely több, mint kétszeresen meghaladja a számukra allokált mennyiséget. Az AutoWallis fő tulajdonosa, az egy éves lock-up vállalást tett Wallis Asset Management Zrt. előzetes nyilatkozatának megfelelően árelfogadóként részt vett a jegyzésben, biztosítva ezzel többségi tulajdonának megtartását.

Átcsoportosítás: A kibocsátó és a forgalmazó OTP Bank közös döntése alapján a Tájékoztató alapján lehetséges keretek teljes kihasználásával maximalizálták a lakosságnak allokált részvények számát, és a túljegyzési lehetőséget is teljes mértékben rendelkezésre bocsátották az allokáció során a minél szélesebb befektetői kör kielégítése érdekében.

Kibocsátási ár: A beérkezett jegyzési ajánlatok alapján a részvények kibocsátási árát minden befektető számára a 4 milliárd feletti ajánlattal résztvevő független piaci intézményi befektetők jegyzései alapján egységesen 117 forintban, az ársáv felső harmadában határozták meg.

A részvénykibocsátás végleges mérete, további menetrend: A maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés végleges összegét az érdeklődés mértéke alapján 25 százalékkal 10 milliárd forintra emelték. Ebből a lakosság 2,5, az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak részvényekhez, ami azt jelenti, hogy így sem kielégíthető a jegyzés során tapasztalt teljes kereslet. Mivel a kialakult végleges ár a 122 forintos maximális ár alatt van, ezért a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítésre kerül a forgalmazónál vezetett fizetési számlára. Az új részvények BÉT-re történő bevezetéséről a kibocsátó intézkedett, az várhatóan 2021. november 24-ig megtörténik.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a jegyzés eredményét értékelve elmondta, hogy

az minden várakozást felülmúlt, és azt bizonyítja, hogy a Csoport 2019-es tőzsdei megjelenése óta felmutatott növekedést a befektetők elismerik, és a vállalat által meghirdetett növekedési stratégiát támogatandónak ítélik.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a jelenlegi részvénykibocsátás nem csak azt AutoWallis, hanem az egész magyar tőkepiac szempontjából új korszakot nyit, hiszen több mint 10 éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén, ha pedig a kibocsátás teljes összegét nézzük, akkor 2017 óta nem volt ilyen jelentős tranzakció.

Ormosy Gábor hozzátette, hogy

a sikeres kibocsátást egy éves előkészítő munka előzte meg, melynek során az AutoWallis vezetőinek és munkavállalóinak munkáját kiterjedt tranzakciós tanácsadói csapat támogatta.

A nyilvános forrásbevonás közreműködője, tanácsadója volt az OTP Bank (szervező és forgalmazó), a Kapolyi Ügyvédi Iroda (kibocsátói jogi tanácsadó), a Front Page Communications (kommunikációs tanácsadó), az Andrékó Ferenczi Kinstellar Ügyvédi Iroda (forgalmazói jogi tanácsadó), az Ernst & Young Tanácsadó Kft. (kibocsátó pénzügyi tanácsadója) és a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft. (kibocsátó könyvvizsgálója).

Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója kiemelte, hogy

a forrásbevonás egyik kiemelt célja volt, hogy a vállalat részvénypiaci súlya, részvényeinek likviditása, forgalma tovább bővüljön.

Emellett fontos szempont volt az is, hogy meglévő részvényesei mellé több száz új befektető csatlakozzon azzal a céllal, hogy támogassák növekedési stratégiájukat, amelynek célja, hogy az évtized végére az AutoWallis Csoport a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

A befektetési igazgató kifejtette, hogy

a 117 forintos kibocsátási áron 8 intézményi befektető jutott részvényekhez, míg a lakossági részvényjegyzők száma meghaladta az 1.200-at (jelenleg közel 3.000 részvényese van a vállalatnak), így ezek a célok is túlteljesültek.

Emellett fontos eredménynek tekinthető, hogy a kibocsátás már a nemzetközi intézményi befektetők érdeklődését is felkeltette.