Befektetési arany: teljes kalauz, hogyan vegyünk aranyat, mire kell figyelni

Pénzügyek2018. márc 29.Növekedés.hu

Olykor felüti a fejét a világgazdaságban a bizonytalanság. Aktuálisan a globális infláció emelkedésétől tarthatunk. Ilyenkor mindig vonzóbbá válik a fizikai arany, mint amolyan menekülő instrumentum. De vigyázat, ezen a piacon is van egy csomó csaló! 1340 dollárba kerül éppen egy uncia arany, az elmúlt három hónapban már 6 százalékot emelkedett a jegyzés. Valamennyi árupiaci instrumentum közül az arany drágult a legjobban, ami jól jelzi, hogy a befektetők egyre inkább keresik a biztos menedéket. Mert az arany alapvetően erről szól. Hiszen mi az értelme? Szépen csillog? Belső értéke lenne? Igazán nincs.

Csak van egy ősi tapasztalat, hogy amikor minden borul, amikor jönnek a háborúk, bedőlnek a bankok, menekülni kell egy kézitáskával, az arany őrzi az értékét.

Sokféle megoldás

Aranyat ráadásul szinte korlátlan méretben, fajtagazdagságban és módon vehetünk. Létezik a fizikai, vagy befektetési arany, mindenféle megmunkálással és kiszereléssel, de vannak papíraranyak is, vagyis alapok, határidős termékek, ETF-ek. A befektetők különbzőek és más megfontolással lépnek piacra. Van egy ismert aranypiaci bölcsesség, amely a félelem és kapzsiság kettősségéből vezeti le az aranybefektetők különbözőségét. Eszerint:
  • aki fizikai aranyat vesz, az alapvetően fél, éppen biztonsági megfontolásból tartalékol,
  • aki pedig papíraranyat, vagyis aranyba fektető értékpapírt vesz, az inkább kapzsi, ő gyorsan nyerni szeretne.
Aranyat persze sok egyéb céllal is vehetünk, elég, ha az
  • ajándékozási célra,
  • a jegybanki tartalékolási,
  • vagy éppen az ipari felhasználásokra gondolunk.

A legbiztosabb eszköz

És valóban, a befektetési (vagy fizikai) aranyban sokan bíznak, mert ha beüt egy nagy pénzügyi krach, akkor a rendszer egészétől kezdünk el tartani. Bajba kerülhetnek az alapkezelők, az elszámolóházak, és ezek problémái minden pénzügyi instrumentumot, így egy aranyalapot is rosszul érinthetnek.

Vigyázat, kóklerek!

Most éppen nem tapasztalható különösen erős globális  aranyláz, még nem tülekednek a befektetők a fizikai aranyért, de már ilyenkor is érdemes arra is gondolni, hogy az arany piacán gyakran felbukkannak a legkülönfélébb csalók, kóklerek. Az elmúlt években a legismertebb eset az a „kamu” zálogház volt, amely a finanszírozó bankjait verte át. Olyan „aranyfedezetre” kért hiteleket, amelyek voltaképpen bearanyozott trombitaréz-ötvözetek voltak. Ez súlyos és ritka szélhámosság. De vannak finomabb, vagy legalábbis kifinomultabb módszerek.

Homogén termék

Kezdjük a legfontosabb tanáccsal! Az arany homogén termék, ugyanazt jelenti a világon mindenütt, szinte egységára van. Semmi értelme azokkal a kóklerekkel foglalkoznunk, akik furcsa sztorikba csomagolják az aranybefektetést. Nem segít rajtunk, hanem éppenhogy veszélyeket hordoz, ha MLM-struktúrában, mások beszervezésére buzdítva próbál valaki aranyat eladni nekünk.

Hamisíthatják is!

Hamis arannyal kapcsolatos sztorik léteznek, de a kóklerek inkább a piacokra, vagy a kamusztorikat zabáló balekokra utaznak, az kevésbé jellemző, hogy az arany értékesítéssel foglalkozó szolgáltatók csalnának.  Az Ecserin ne vegyünk aranyékszereket, de az nem jellemző, hogy komoly aranyértékesítő cég próbálkozna az ismert módszerrel, vagyis arany helyett nem adnak hasonló súlyú, de kevésbé értékes anyagokat (ilyen lehet a volfrám és az ólom). Aki ettől fél, az hívjon szakembert, ők a csalást könnyen ki tudják szűrni, de azért a vizsgálat is költséges, Általában nem elég a súlymérés, ha komoly kétely merül fel, akkor fúrásra, vagy vegyi anyag bejuttatására is szükség lehet.
Ma már létezik olyan röntgen-spektográf is, amely század százalékra belövi az arany tisztaságát.

Profiknak

Ha valaki komolyabban szeretne foglalkozni fizikai arannyal, akkor sok fogalmat érdemes megismernie. Az aranynak vannak szabványai is, így a London Good Delivery (LGD) egy nagyon elismert minőségi kritérium, de a Magyarországon elérhető és amúgy szintén teljesen tiszta arany jellemzően nem rendelkezik ilyen minősítéssel Az arany első paramétere a súly, a második a már említett tisztaság. Az aranyrudak súlyát inkább grammban illik megadni, az érméknél azonban valamiért az uncia súlyegység az elterjedt. Csakhogy meglegyen az átváltás, az 1 unciás érme 31,1 gramm súlyú.

Pici

Aki a kezébe vesz egy kis névjegy méretű aranylapot, két meglepetés fogja érni, egyrészt a lapocska súlya, a másik az értéke. Igazán csak megérintve kezd tekintélye lenni az aranynak. A szépen csomagolt, drága lapocskák, érmék nagyon meggyőzőek, talán a vonzerejük, talán a magyar aranyvásárlók bizalmatlansága miatt, de a magyarok döntően otthon őrzik az aranyat. Néhányan pedig tároltatnak (akár az arany értékének a 0,5 százalékáért évente).

A bizalom

Végül a legfontosabbról, az aranyvásárlás igenis veszélyes. Sok pénzt költünk valami picire, amihez ráadásul nem értünk.
Ha a tévé megvásárlása, vagy a nyári kunaváltás előtt körbejárunk a piacon, aranyvásárlás esetén ez hatványozottan indokolt. Fontos a személyes benyomás, ismerjük meg az üzleti partnerünket, nézzünk utána a neten, és ne féljünk attól, ha idegesítőnek, amatőrnek tűnünk fel, de addig ne nyomjuk meg az utalás gombot, ameddig nem jutunk olyan informáltsági szintre, hogy a tranzakció-sorozat folyamén végig legyen számunkra tiszta, hogy hol jár a pénzünk, hol az arany.