4 dolog, amit Elon Musk minden nap megtesz azért, hogy hatékony maradjon

Siker2022. aug. 13.B.F.

A Tesla, a PayPal és a SpaceX mögött álló tech-zseni a világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, vagyonát 225 milliárd dollárra becsülik. Milyen trükköket vet be annak érdekében, hogy eredményes maradjon?

Nem készít üzleti tervet

Egy konferencián elárulta, hogy szerinte nem érdemes időt fecsérelni az üzleti tervre: így több ideje marad azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek igazán fontosak számára.

Musk az úgynevezett „visionary leadership” vezetési stílust követi. Esetében ez olyan irányítást állít a középpontba, ami magában foglalja egy konkrét cél kitűzését. Az ilyen vezető általában megérzi, vizionálja a jövőt, a szervezet működését pedig ehhez a jövőképhez igazítja.

Azonnal véget vet a céltalan beszélgetéseknek

Amikor a tech-zseni azon kapja magát, hogy az emberek csak pazarolják az idejét, rögtön leállítja őket, még akkor is, ha ez gorombaságnak is tűnik.

Szerinte az sokkal inkább udvariatlanság, ha egy személy arra kényszeríti, hogy érdektelen és haszontalan beszélgetést folytasson vele. Így pedig időt és energiát is spórol.

Eljön az érdektelen értekezletekről 

Nemcsak a céltalan beszélgetéseket, de az érdektelen értekezleteket is leállítja.

Simán feláll és otthagyja az egészet. Fontos hozzátenni, hogy ezt az alkalmazottainak is megengedi.

Ugyanazt gondolja erről, mint a sehová sem vezető beszélgetésekről: nem akkor vagy udvariatlan, ha mindenkit otthagysz, hanem akkor, ha maradásra bírod őket és pazarlod az idejüket. Musk úgy véli,

csak abban az esetben hívjunk össze mindenkit, ha ez tényleg az összes résztvevő számára hasznos lesz.

Mindig tanul a hibáiból

Musk közzétett egy 2 perces videót, amelyben a 2013 és 2017 közötti sikertelen rakétatesztek látjuk humoros kommentárokkal ellátva, de közben arra is fény derül, hogy mi okozta ezeket a hibákat. Ahogy egyik Twitter-bejegyzésében megjegyezte:

Ha nincs kudarc, az azt jelenti, hogy nem vagy elég innovatív.

A sikeres landolás azóta összejött.

(via CNBC)