Elon Musk elárulta, miért nem fektet be az élet meghosszabbításával foglalkozó kutatásokba

Siker2022. máj. 8.B.F.

A legtöbb technológiai guru hatalmas összegeket fektet be olyan kutatásokba, ahol az élet meghosszabbítását, vagy az öregedés visszafordítását tanulmányozzák. Elon Musk ugyanakkor nem tervezi, és el is mondta, miért nem akarna sokkal tovább élni.

Az elmúlt évtizedben a legbefolyásosabb befektetők, köztük Mark Zuckerberg, Jeff Bezos és Peter Thiel (a Metának egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő igazgatósági tagja) mind jelentős összegeket fordítottak az élet meghosszabbításával és az öregedés visszafogásával foglalkozó kutatásokra.

Elon Musk ugyanakkor nem pénzel efféle kutatásokat, és nem is tervezi a jövőben sem. A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója egy interjúban indokolta meg, hogy miért nem:

Szerintem nem kellene arra törekednünk, hogy az emberek nagyon sokáig éljenek

mondta Musk.

Szerinte a természetellenesen hosszú emberi élet „a társadalom fulladását okozná”, mivel a legtöbb ember nem változik, és ha túl sokáig élnek, akkor megragadunk a régi elképzeléseknél, a társadalom pedig nem fog fejlődni.

A Szilícium-völgy milliárdosai láthatóan nem értenek egyet vele, mert a legtöbben fektettek már be a nagyon hosszú élettartam vizsgálatával kapcsolatos kutatásokba.

Jeff Bezosról tudni lehet, hogy egy bizonyos Altos Labs nevű startupba fektetett be. Ez a biotechnológiai cég az emberi sejtek fiatalítását kutatja.

Ezenkívül Bezos és Peter Thiel egyaránt befektetett a Unity Biotechnology-ba, amely szintén a sejtek (el)öregedésének megállításának módját kutatja. A céljuk, hogy olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek képesek visszafogni az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan például társalapítói a The Breakthrough Prize-nek, amely évente 3 millió dollárt adományoz azoknak a tudósoknak, akik az élő rendszereket és az élet meghosszabbítását kutatják.

Engem leginkább az emberekkel kapcsolatos kérdések érdekelnek

– mondta Zuckerberg egy Facebook eseményen.

Mi fogja lehetővé tenni, hogy örökké éljünk? Hogyan lehetne gyógyítható minden betegség?

A felsoroltakon kívül még az Oracle társalapítója, Larry Ellison nevét érdemes megemlíteni, aki legalább 370 millió dollárt adományozott az öregedés lassítását vizsgáló kutatásokra, valamint a Google társalapítóit, Sergey Brint és Larry Page-t, akik segítettek beindítani a Calico nevű biotechnológiai startupot, amely az öregedéssel összefüggő betegségeket, például a cukorbetegséget és az Alzheimer-kórt kutatja.

Úgy tűnik, hogy Musk máshogy gondolja, mint a többi a tech guru. Bár azt leszögezte, hogy szeretné megőrizni az egészségét a lehető leghosszabb ideig, de azt is hangsúlyozta, hogy nem fél a haláltól.