Elon Musk, Bill Gates és Mark Cuban sztárbefektető ezekkel a szokásokkal hagytak fel a siker érdekében

Siker2022. júl. 2.B.F.

A szokások és a rutinok nagy hatalommal bírnak. Segítenek abban, hogy gyorsan és ösztönösen döntsünk. De nem minden szokás ideális – akár még a sikert is akadályozhatja. Bill Gates, Elon Musk és Mark Cuban ma már gazdag üzletemberek, de ehhez az is kellett, hogy felhagyjanak ezekkel a rossz szokásokkal.

Bill Gates, a halogató

Gyakran érezzük úgy, hogy az utolsó pillanatra halasztjuk a dolgokat? Így tett a fiatal Bill Gates is. A Microsoft társalapítója a Harvard Egyetemen eltöltött évei alatt rengeteget halogatott - írja a CNBC Make It.

Az emberek ezt viccesnek tartották

– gondolt vissza erre az időszakra, és mesélt róla egy amerikai egyetem hallgatóinak.

Ez voltam én: a fickó, aki az utolsó pillanatig nem csinált meg semmit.

A milliárdost aztán kijózanította a valóság, amikor belépett az üzleti világba, ahol a határidőket be kell tartani, az időhatékonyságot pedig nagyon díjazzák.

Senki sem dicsért volna meg, ha az utolsó pillanatban csináltam volna meg a dolgokat

– mondta Gates. Ezért próbált olyan lenni, mint azok a hallgatók, akiket az egyetemen ismert, „akik mindig szervezettek voltak, és időben elintéztek mindent”.

Ha úgy érezzük, sokat halogatunk, próbáljuk ki a Cápák között című műsor amerikai verziójának sztárja, Kevin O'Leary tippjét: tartsuk magunkat egy előre meghatározott menetrendhez. Állítsunk fel fontossági sorrendet, és osszuk be az egész napunkat.

Elon Musk, a koffeinfüggő

A Tesla alapítója nem ritkán heti 120 órát dolgozott, így kevés idő maradt a pihenésre. Az alváshiány kompenzálására Musk nagy mennyiségű koffeintartalmú italt ivott.

Valószínűleg naponta nyolc [diétás kólát] ittam, vagy valami nevetséges mennyiséget

– mondta Musk.

Azt hiszem, manapság már elég egy vagy kettő, szóval ez nem túl őrült mennyiség.

Ezenkívül sokáig kávéfüggőséggel is küzdött.

Régebben annyi kávét ittam, hogy nagyon furcsa lettem tőle

– mondta Musk.

Egészségügyi szakértők azt mondják, hogy a túl sok koffein fogyasztása növelheti a szorongást és a stresszt. Ezenkívül egy ördögi kört idéz elő: fokozott kávéfogyasztáshoz vezet, ami pedig rontja az alvást, ami másnap megint fáradtsághoz vezet, ami aztán megint több koffeinfogyasztáshoz vezet. Musk végül mindezt belátta, és drasztikusan lecsökkentette a napi koffeinadagját.

Mark Cuban, a rossz kommunikátor

A közismert TV-személyiség és üzletember, a Cápák között című műsor amerikai verziójának (Shark Tank) egyik sztárbefektetője elismerte, hogy régen sokat kiabált Martin Woodall üzleti partnerével, akivel együtt alapította a MicroSolutions cégét.

Megőrjítettük egymást

– mondta Cuban.

Cuban idővel azonban megtanulta, hogy ez többet árt, mint használ.

Ez csak növeli a stresszt

– mondta.

Amikor fokozod a stresszt – a körülötted lévő emberek száma, a termelékenység, a jövedelmezőség [és] a versenyképesség is csökken.

Ahhoz, hogy valaki hatékony vezető lehessen, képesnek kell lennie arra, hogy az ötleteit megfelelően át tudja adni másoknak. A szakértők szerint mindig ügyeljünk a hangszínre, az arckifejezésre és a gesztusokra, és többször figyeljünk inkább a másikra, mint amennyiszer beszélünk.