4 dolog, amit érdemes tudni az Amazon leendő vezetőjéről

Siker2021. feb. 14.B.F.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója nemrég bejelentette, hogy visszalép a vállalat irányításától. Bár megtartja az ügyvezető elnöki címet, de a vezérigazgató a harmadik negyedévtől kezdve Andy Jassy, az Amazon Web Services vezetője lesz. De ki is ez az Andy Jassy?

Andy Jassy volt a nyilvánvaló befutó

Bár Jeff Bezos döntése megdöbbentő lehet, de az, hogy Jassy lép a helyébe, már kevésbé hökkentette meg az embereket. Miután Jeff Wilke, az Amazon Web Services (AWS) korábbi vezetője bejelentette, hogy az idei év első negyedévében távozik a vállalattól, az 53 éves Jassy előnyös helyzetbe került, és egyenes út nyílt meg előtte a csúcsra, abban az esetben, ha Bezos úgy dönt, hogy feladja munkáját, ami végül be is következett. Sokkal nagyobb meglepetés lett volna, ha valaki olyan lesz a következő vezérigazgató, aki korábban nem a cégnél volt.

Már eleve felelős az Amazon hatalmas sikerének egy részéért

Az Amazon Web Services - amely webes szolgáltatásokat nyújt mindenféle vállalkozás számára - hatalmas bevételforrás az Amazon számára: a legutóbbi negyedévben 12,7 milliárd dollárt hozott.

Ennél is fontosabb, hogy a teljes profit 52 százalékáért felelt az elmúlt negyedévben. Mindazok az Amazon-kísérletek, amelyekre a vállalat büszke, még ha kudarc lett is a vége, Jassy AWS kasszájából lett finanszírozva.


A háttérben tevékenykedik

Míg Bezos az egyik legismertebb arc az üzleti életben, Jassy-t valószínűleg már kevesebben ismerik, hacsak valaki nem vesz részt az AWS gigantikus éves „Re: Invent” konferenciáján. Az, hogy kevésbé ismert, egyrészt azért lehet, mert a webszolgáltatások értékesítése nem a világ legelbűvölőbb vállalkozása. Másrészt, egyesek szerint Jassy nem egy született üzletember, és zárkózottsága miatt nem találkozik más, nagyobb hírű üzletemberekkel sem.

Nagyon figyel a részletekre

Jassy a Fast Company-nak elmondta, hogy

az AWS-en belüli csoportok rengeteg függetlenséggel rendelkeznek. De azt is hangsúlyozta, hogy a hatékony vezetés részben arról szól, hogy tudjuk, mi folyik a szervezet minden szintjén. Szerinte a vezetők néha elkövetik azt a hibát, hogy nem foglalkoznak az apró részletekkel.

Hozzátette, minden vállalkozásnak vannak olyan részei, amelyek működnek, és olyanok is, amelyek kevésbé, és ez rendben is van. Kijavíthatjuk a nem működő dolgokat, feltéve, ha látjuk, ha valami nem működik. De ha nem merülünk bele a részletekbe, nem is lesz akkora rálátásunk a dolgokra, így sokkal nehezebb kijavítani egy hibát.