Mit dolgozott volna Jeff Bezos, ha az Amazon nem vált volna ilyen sikeressé?

Siker2020. okt. 17.Növekedés.hu

Bezosnak 26 évvel ezelőtt támadt egy ötlete, amely miatt otthagyta stabil állását. A történet folytatását szinte mindenki ismeri: az Amazon a világ egyik legnagyobb cégévé vált, Jeff Bezos pedig a világ leggazdagabb embere lett. De mi lett volna, ha nem sikerült volna a terve?

Huszonhat évvel ezelőtt Jeff Bezosnak egy olyan ötlet jutott eszébe, ami miatt otthagyta stabil állását egy New York-i fedezeti alapnál. Seattle külvárosába költözött, hogy ott dolgozzon és egyenesen a garázsából építsen fel egy vállalkozást, amely végül a ma ismert Amazon lett. Bezos 1995-ben indította el az üzletet, ami akkor még csak online könyveladással foglalkozott.

Manapság az Amazon piaci tőkeértéke meghaladja a 926 milliárd dollárt.

"Ami az elmúlt 25 évben az Amazonnal történt, az messze felülmúlja a várakozásaimat"

- mondta Bezos egy interjú során még év elején. Abban reménykedett, hogy fel tud építeni egy vállalatot, de azt álmaiban sem gondolta volna, hogy ilyen sikeres lesz a cége.

De mit tett volna, ha a terve nem sikerül? Mit dolgozott volna?

"Rendkívül boldog szoftverprogramozó lennék valahol"

- mondta erre Bezos. Ezesetben viszont sokkal kevesebb vagyonnal rendelkezne: a Glassdoor felmérése szerint ma egy szoftverprogramozó átlagfizetése évi 92 000 dollár körül mozog. Bezos jelenlegi nettó vagyona 188 milliárd dollár a Forbes szerint.

Bezost mindig is a számítógépes világ vonzotta. 1986-ban diplomázott a Princetoni Egyetem villamosmérnök és számítástechnika szakán. A diploma megszerzése után Bezos visszautasította néhány technológiai vállalat, köztük az Intel, a Bell Labs és az Anderson Consulting állásajánlatait, és egy Fitel nevű telekommunikációs startupnál kezdett dolgozni. Két év után Bezos otthagyta a Fitel-t, hogy a Bankers Trust szoftverfejlesztője legyen (amelyet azóta a Deutsche Bank vásárolt meg).

Ezután Bezos azt tervezte, hogy otthagyja a bankot, és a technológia világában keres munkát, ahogy azt eredetileg is szerette volna. De ehelyett 1990-ben egy fedezeti alapnál vállalt munkát. Bezost a potenciális üzleti lehetőségek kutatásával bízták meg, és ő azzal az ötlettel állt elő, hogy könyveket kéne eladni az interneten.

Bezos úgy emlékszik, főnöke nem díjazta ötletét, hogy saját céget alapítson.

"Amikor ezt elmondtam a főnökömnek, türelmesen végighallgatott, és azt mondta, ez egy nagyszerű ötlet, de valaki olyan esetében, akinek nincs munkája "- mondta Bezos. "De tudtam, hogy ha megpróbálom és nem sikerül, akkor se fogom soha megbánni.”