5 kevésbé ismert tény Mark Zuckerberg feleségéről, Priscilláról

Siker2019. okt. 5.Növekedés.hu

Nettó vagyonát 50 milliárd dollárra becsülik, a Forbes pedig beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb nője közé: következzen pár kevésbé ismert, de annál fontosabb tény és érdekesség a Facebook birodalom first lady-jéről.

1. Elkötelezett abban, hogy másokat segítsen

Férjével létrehozták a jótékonysági célokat szolgáló Chan Zuckerberg Initiative-t. A pár az alapítvány 2015-ös alapítása óta dollármilliókkal járult hozzá az orvosi, oktatási és környezetvédelmi kutatások támogatásához. Első gyermekük születése alkalmából például bejelentették, hogy Facebook-részvényeinek 99 százalékáról (körülbelül 45 milliárd dollárról, 13 ezer milliárd forintról) lemondanak az általuk létrehozott jótékonysági szervezet javára.

2. Iskolát alapított a szegényebb gyerekeknek

2016-ban Priscilla The Primary School néven iskolát nyitott, amely szegényebb családokban élő diákokat oktatnak Palo Alto keleti részében. A tandíjmentes iskola kiváló minőségű oktatást nyújt a 18 hónapos és 7 éves kor közötti gyermekek számára. Priscilla tervei között továbbá szerepel, hogy 2020 végéig megnyit egy második iskolát Kaliforniában, Haywardban.

Forrás: Wikimedia Commons

3. Elismert gyermekorvos

2008-ban Priscilla gyermekgyógyászati diplomát szerzett. Számos korábbi munkatársa dicsérte őt a munkájában tanúsított figyelmességéért és kiegyensúlyozottságáért. A filantróp hölgy nem csak a kórházakban, de azon kívül is igyekszik segíteni, ahol szükség van rá: 2019 júliusában elindította a Rare As One nevű szervezetet, amely ritka betegségekkel kapcsolatos kutatásokat finanszíroz.

4. A szülei vietnami menekültek voltak

Bár Priscilla Chan a Massachusetts állambeli Braintreeben született, és Boston külvárosában Quincyben nőtt fel, a szülei kínai-vietnami származásúak voltak, akik egy csónakon menekültek el hazájukból és vándoroltak be Amerikába. Fiatal korában nagyszüleivel kantoni nyelven beszélt és tolmácsolt nekik.

5. Egy egyetemi bulin találkoztak a férjével

A pár 2003 decemberében ismerkedtek meg: Mark valamiért úgy gondolta, ki fogják csapni az egyetemről, így elment egy utolsót mulatni. Jövendőbelijét a Harvard Egyetem közösségi házának vécéje előtti sorban vette észre. Végül 2012-ben házasodtak össze. Priscilla házasságkötésük előtt szigorú szabályokat fektetett le, beleértve, hogy férje milyen gyakran találkozhat a barátaival, és hetente minimum 100 perc szabadidőt kell vele töltenie. Priscilla egy posztjában kitért arra is, hogy a fontos döntéseknél úgy közelítik meg a problémákat, mint egy csapat, és arról is írt, hogy a hétköznapokban az olyan egyszerű dolgokat élvezik, mint az evezés, a kutyasétáltatás vagy a főzés.