Így kerülhetjük el, hogy a Facebook irányítsa az életünket

Tech2019. jan 21.Növekedés.hu

Bár a Facebook népszerűsége a botrányok ellenére is töretlen, a jelek szerint már egyre kevésbé mi kezeljük a közösségi médiát, hanem az használ minket.

A Facebook havonta több mint 2 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet, amely 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – áll a  Zephoriaonline marketing tanácsadással foglalkozó cég oldalán, a Facebook saját méréseire alapozva. A jelek szerint azonban egyre többen érezzük azt, hogy már nem mi kezeljük a közösségi médiát, hanem tulajdonképpen az kezel minket. Összegyűjtöttük mit tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb időt töltsünk a Facebookon. 

Tudatosítsuk magunkban, hogy ez egy virtuális világ

A Facebookon keresztül ismerőseinkkel egy digitális világban lépünk kapcsolatba:nem árt emlékeztetni magunkat, hogy egy online beszélgetés teljesen más, mint szemtől-szembe. Ilyenkor nem látjuk a másikat, könnyen félreérthetjük a mondandóját, vagy elhihetjük azt, ami nem feltétlen igaz. Egy közvetlen beszélgetés során, ha például a másik hogyléte felől érdeklődünk, már az arckifejezésből vagy a testrészedből rájöhetünk a válaszra, míg Facebookon egy hangulatjellel könnyen elfedhetik az igazságot.

Kapcsoljuk ki az értesítéseket

Egy marketingkutató cég nemrégiben készített egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a felhasználók 88 százaléka gyakrabban használ egy alkalmazást, ha az értesítések be vannak kapcsolva. Azt is megállapították, hogy a bekapcsolt értesítésekkel rendelkező felhasználók általában háromszor több alkalmazást nyitnak meg, mintha az értesítések ki lennének kapcsolva. Tehát ha le akarunk szokni a túlzott közösségi média fogyasztásról, kapcsoljuk ki az értesítéseket.

Szelektáljunk az ismerőseink közül 

Talán az első és legfontosabb lépés, hogy ahelyett, hogy órákat töltünk a hírfolyam böngészésével, inkább nézzük át ismerőseink listáját. Szelektáljunk aszerint, hogy ki az, akinek a mondandója valóban érdekelhet, és ki az, akire inkább csak az időnket vesztegetjük. Könnyen kideríthetjük, hogy túl sok időt töltünk-e a posztok átolvasásával: ha egy óránál több idő megy el ezzel a tevékenységgel, csak, hogy felzárkózzunk azoknak az életével, akiket alig - vagy egyáltalán nem – ismerünk a való életben, akkor ideje egy alapos tisztításnak.

Töröljük le a Facebook alkalmazást a telefonunkról 

Tanulmányok támasztják alá, hogy manapság a kommunikáció mindössze 7 százaléka verbális, míg 93 százaléka nonverbális. Okostelefonjaink, és a rajta található alkalmazások pedig hatalmas tényezőnek számítanak a kommunikáció alakulásában. Ha nem akarjuk azonnal letörölni magunkat a közösségi médiáról, első lépésként az okostelefonunkról távolítsuk el az alkalmazást. Ha ránk törne a kényszer, állítsunk fel időkorlátot saját magunk számára: például csak ebédszünet közben nézzünk rá Facebook profilunkra.

Ne hasonlítsuk össze az életünk másokéval 

A túl sok Facebookozás nem csak időigényes, hanem mentálisan is káros lehet. A közösségi média iróniája, hogy bár lehetőséget nyújt, hogy barátaink életének részleteit jobban megismerjük, saját életünket akaratlanul is összehasonlítjuk másokéval. A rengeteg tökéletesen beállított kép átböngészése után hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki más jobban él, mint mi magunk. A jelenségre a Tesla vezére, Elon Musk is figyelmeztet. Véleménye szerint az a legnagyobb probléma a közösségi oldalakkal, hogy ezeken a felületeken sokkal tökéletesebbnek állítjuk be az életünket, mint amilyen valójában.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.