Így kerülhetjük el, hogy a Facebook irányítsa az életünket

Tech2019. jan. 21.Növekedés.hu

Bár a Facebook népszerűsége a botrányok ellenére is töretlen, a jelek szerint már egyre kevésbé mi kezeljük a közösségi médiát, hanem az használ minket.

A Facebook havonta több mint 2 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet, amely 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – áll a  Zephoriaonline marketing tanácsadással foglalkozó cég oldalán, a Facebook saját méréseire alapozva. A jelek szerint azonban egyre többen érezzük azt, hogy már nem mi kezeljük a közösségi médiát, hanem tulajdonképpen az kezel minket. Összegyűjtöttük mit tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb időt töltsünk a Facebookon. 

Tudatosítsuk magunkban, hogy ez egy virtuális világ

A Facebookon keresztül ismerőseinkkel egy digitális világban lépünk kapcsolatba:nem árt emlékeztetni magunkat, hogy egy online beszélgetés teljesen más, mint szemtől-szembe. Ilyenkor nem látjuk a másikat, könnyen félreérthetjük a mondandóját, vagy elhihetjük azt, ami nem feltétlen igaz. Egy közvetlen beszélgetés során, ha például a másik hogyléte felől érdeklődünk, már az arckifejezésből vagy a testrészedből rájöhetünk a válaszra, míg Facebookon egy hangulatjellel könnyen elfedhetik az igazságot.

Kapcsoljuk ki az értesítéseket

Egy marketingkutató cég nemrégiben készített egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a felhasználók 88 százaléka gyakrabban használ egy alkalmazást, ha az értesítések be vannak kapcsolva. Azt is megállapították, hogy a bekapcsolt értesítésekkel rendelkező felhasználók általában háromszor több alkalmazást nyitnak meg, mintha az értesítések ki lennének kapcsolva. Tehát ha le akarunk szokni a túlzott közösségi média fogyasztásról, kapcsoljuk ki az értesítéseket.

Szelektáljunk az ismerőseink közül 

Talán az első és legfontosabb lépés, hogy ahelyett, hogy órákat töltünk a hírfolyam böngészésével, inkább nézzük át ismerőseink listáját. Szelektáljunk aszerint, hogy ki az, akinek a mondandója valóban érdekelhet, és ki az, akire inkább csak az időnket vesztegetjük. Könnyen kideríthetjük, hogy túl sok időt töltünk-e a posztok átolvasásával: ha egy óránál több idő megy el ezzel a tevékenységgel, csak, hogy felzárkózzunk azoknak az életével, akiket alig - vagy egyáltalán nem – ismerünk a való életben, akkor ideje egy alapos tisztításnak.

Töröljük le a Facebook alkalmazást a telefonunkról 

Tanulmányok támasztják alá, hogy manapság a kommunikáció mindössze 7 százaléka verbális, míg 93 százaléka nonverbális. Okostelefonjaink, és a rajta található alkalmazások pedig hatalmas tényezőnek számítanak a kommunikáció alakulásában. Ha nem akarjuk azonnal letörölni magunkat a közösségi médiáról, első lépésként az okostelefonunkról távolítsuk el az alkalmazást. Ha ránk törne a kényszer, állítsunk fel időkorlátot saját magunk számára: például csak ebédszünet közben nézzünk rá Facebook profilunkra.

Ne hasonlítsuk össze az életünk másokéval 

A túl sok Facebookozás nem csak időigényes, hanem mentálisan is káros lehet. A közösségi média iróniája, hogy bár lehetőséget nyújt, hogy barátaink életének részleteit jobban megismerjük, saját életünket akaratlanul is összehasonlítjuk másokéval. A rengeteg tökéletesen beállított kép átböngészése után hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki más jobban él, mint mi magunk. A jelenségre a Tesla vezére, Elon Musk is figyelmeztet. Véleménye szerint az a legnagyobb probléma a közösségi oldalakkal, hogy ezeken a felületeken sokkal tökéletesebbnek állítjuk be az életünket, mint amilyen valójában.