Így kerülhetjük el, hogy a Facebook irányítsa az életünket

Tech2019. jan 21.Növekedés.hu

Bár a Facebook népszerűsége a botrányok ellenére is töretlen, a jelek szerint már egyre kevésbé mi kezeljük a közösségi médiát, hanem az használ minket.

A Facebook havonta több mint 2 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet, amely 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – áll a  Zephoriaonline marketing tanácsadással foglalkozó cég oldalán, a Facebook saját méréseire alapozva. A jelek szerint azonban egyre többen érezzük azt, hogy már nem mi kezeljük a közösségi médiát, hanem tulajdonképpen az kezel minket. Összegyűjtöttük mit tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb időt töltsünk a Facebookon. 

Tudatosítsuk magunkban, hogy ez egy virtuális világ

A Facebookon keresztül ismerőseinkkel egy digitális világban lépünk kapcsolatba:nem árt emlékeztetni magunkat, hogy egy online beszélgetés teljesen más, mint szemtől-szembe. Ilyenkor nem látjuk a másikat, könnyen félreérthetjük a mondandóját, vagy elhihetjük azt, ami nem feltétlen igaz. Egy közvetlen beszélgetés során, ha például a másik hogyléte felől érdeklődünk, már az arckifejezésből vagy a testrészedből rájöhetünk a válaszra, míg Facebookon egy hangulatjellel könnyen elfedhetik az igazságot.

Kapcsoljuk ki az értesítéseket

Egy marketingkutató cég nemrégiben készített egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a felhasználók 88 százaléka gyakrabban használ egy alkalmazást, ha az értesítések be vannak kapcsolva. Azt is megállapították, hogy a bekapcsolt értesítésekkel rendelkező felhasználók általában háromszor több alkalmazást nyitnak meg, mintha az értesítések ki lennének kapcsolva. Tehát ha le akarunk szokni a túlzott közösségi média fogyasztásról, kapcsoljuk ki az értesítéseket.

Szelektáljunk az ismerőseink közül 

Talán az első és legfontosabb lépés, hogy ahelyett, hogy órákat töltünk a hírfolyam böngészésével, inkább nézzük át ismerőseink listáját. Szelektáljunk aszerint, hogy ki az, akinek a mondandója valóban érdekelhet, és ki az, akire inkább csak az időnket vesztegetjük. Könnyen kideríthetjük, hogy túl sok időt töltünk-e a posztok átolvasásával: ha egy óránál több idő megy el ezzel a tevékenységgel, csak, hogy felzárkózzunk azoknak az életével, akiket alig - vagy egyáltalán nem – ismerünk a való életben, akkor ideje egy alapos tisztításnak.

Töröljük le a Facebook alkalmazást a telefonunkról 

Tanulmányok támasztják alá, hogy manapság a kommunikáció mindössze 7 százaléka verbális, míg 93 százaléka nonverbális. Okostelefonjaink, és a rajta található alkalmazások pedig hatalmas tényezőnek számítanak a kommunikáció alakulásában. Ha nem akarjuk azonnal letörölni magunkat a közösségi médiáról, első lépésként az okostelefonunkról távolítsuk el az alkalmazást. Ha ránk törne a kényszer, állítsunk fel időkorlátot saját magunk számára: például csak ebédszünet közben nézzünk rá Facebook profilunkra.

Ne hasonlítsuk össze az életünk másokéval 

A túl sok Facebookozás nem csak időigényes, hanem mentálisan is káros lehet. A közösségi média iróniája, hogy bár lehetőséget nyújt, hogy barátaink életének részleteit jobban megismerjük, saját életünket akaratlanul is összehasonlítjuk másokéval. A rengeteg tökéletesen beállított kép átböngészése után hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki más jobban él, mint mi magunk. A jelenségre a Tesla vezére, Elon Musk is figyelmeztet. Véleménye szerint az a legnagyobb probléma a közösségi oldalakkal, hogy ezeken a felületeken sokkal tökéletesebbnek állítjuk be az életünket, mint amilyen valójában.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.