A gazdagodás négy módja egy pénzügyi guru szerint

Siker2022. júl. 30.B.F.

Egy pénzügyi szakértő több mint 200 gazdag ember életét és szokásait vizsgálta, amelyek alapján megállapította, hogy négy fő útja létezik a meggazdagodásnak.

A pénzügyi szakértő Tom Corley öt éven át, 233 gazdag ember mindennapi szokásait vizsgálta. A kutatásában olyan emberek vettek részt, akiknek éves bevétele minimum 160 ezer dollár (körülbelül 47 millió forint) volt, vagyontárgyaik értéke pedig meghaladta a 3,2 millió dollárt (körülbelül 897 millió forint).

Corley miután meginterjúvolta a főként önerőből lett gazdagokat, úgy találta, négy fő módja létezik a meggazdagodásnak.

1. Megtakarítás és befektetés

A kutatásban szereplő milliomosok kevesebb, mint 22 százaléka tartozott bele ebbe a kategóriába.

Ezek a személyek az első millió dollárjukat átlagosan a 30-as éveik közepén szerezték meg, az 50-es éveik közepére pedig átlagosan nettó 3,3 millió dolláros vagyonnal rendelkeztek.

A szakértő szerint ez az út azonban nem való mindenkinek: hatalmas önfegyelem és hosszú távú elköteleződést kíván.

Négy közös tulajdonságuk volt:

  • Jellemzően középosztálybeli fizetésük volt.
  • Inkább a megtakarítás jellemezte őket, mint a költekezés.
  • Jövedelmük legalább 20 százalékát félrerakták.
  • Már fiatalon elkezdték befektetni a megtakarított pénzüket.

2. A kockázatos célok megvalósítása

Ez talán a legnehezebb út a gazdagság megteremtéséhez, mert nagy kockázatot rejt magában. Olyan célok tartoznak ide, mint elindítani egy vállalkozást, színésznek, zenésznek vagy írónak állni.

A kutatásban részt vettek körülbelül 28 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Átlagosan nettó 7,4 millió dolláros vagyont halmoztak fel – jóval többet, mint bármelyik másik típus – körülbelül 12 év alatt. Akik ezt az utat választják, azoknak fel kell készülni, hogy a hétvégéik például biztosan munkával fognak telni, de tudniuk kell kezelni a pénzügyi bizonytalansággal járó stresszt is. Akik ebbe a csoportba tartoztak, elmondásuk szerint átlagosan heti több, mint 61 órát dolgoztak, mielőtt végre hátradőlhettek és azt mondhatták: megvalósítottam az álmom.

3. A ranglétra megmászása

Ebbe a csoportba azok a személyek tartoztak, akik jellemzően egy nagyvállalatnál dolgoztak, és minden energiájukat abba fektették, hogy megmásszák a vállalati ranglétrát, míg végül vezető pozícióba nem kerültek.

A szakértő szerint ez a második legnehezebb út a gazdagsághoz. A kutatásban részt vettek körülbelül 31 százaléka tartozott ebbe a csoportba. Átlagosan 22 év kellett nekik ahhoz, hogy nettó vagyonuk 3,4 millió dollárra ugorjon.

Aki ide tartoztak, remek kapcsolatépítő képességekkel rendelkeztek, és nem bánták, ha hosszúra nyúlt egy munkanap. A kutatás készítője kiemelte, hogy ők voltak azok, akik általában korán érkeztek az irodába, és késő este távoztak csak, de sokaknak tartozott hozzá a gyakori utazás is a munkakörükhöz.

4. A virtuózok útja

A kutatásban résztvevők körülbelül 19 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. A virtuózok azok, akik a legjobbak közé tartoznak a szakmájukban.

Bár magas fizetést kapnak a szaktudásuk miatt, átlagosan nagyjából 20 évükbe telik, hogy nettó vagyonuk elérje a 4 millió dollárt. Ide tartoztak az orvosok, a jogi területen dolgozók és a kisvállalkozók is.

Persze a virtuózok sem úgy születnek, hogy már a fejükben van a szaktudás: sok évi tanulás kövezi ezt az utat. Ebből kifolyólag pedig eleve stabil pénzügyi háttér kell a felsőfokú végzettség megszerzéséhez, és a lehető legtöbb időt kell befektetni a cél érdekében, sokszor úgy, hogy az eredményre éveket kell várni.