Ki mondja meg, mire költhet Bill Gates? Cégek, amelyek a leggazdagabbak pénzét kezelik

Siker2022. jún. 19.B.F.

A gazdagok számára a hatalmas vagyonuk kezelése általában túl nagy feladatnak bizonyul, ezért jellemzően más cégek dolga a gazdagságuk gondozása. Egyetlen cég intéz mindent, ahelyett, hogy külön-külön alkalmaznának különféle szakembereket, például könyvelőket, ingatlantervezőket és portfóliómenedzsereket.

Bill Gates vagyonát a Cascade Investment kezeli.

Ők felügyelik a befektetéseket, a családi vállalkozásokat, az alapítványokat, a jótékonysági adományozásokat, a gyerekek iskoláztatására költött összegeket, a háztartási alkalmazottak felvételét és fizetését, valamint ők intézik az utazások lefoglalását is.

Nem ritka, hogy a gazdagok egy teljes csapatot bérelnek fel, beleértve egy olyan személyt is, aki magukat a segítők és szakértők csoportját felügyeli – írja a Yahoo Finance.

Ezeket úgy nevezik, hogy „family office” (családi iroda). Ezek a cégek vállalják az ügyintézést a gazdag családok számára, a háztartás vezetésétől a jogi tanácsadásig. Segítségükkel könnyebbé válik a pénzügyek nyomon követése, és könnyebb a befektetéseiket is kezelni. Magyarországon egyelőre kevésbé ismert a family office jelensége.

Egy ilyen cég sokféle igény esetén tud a gazdagok segítségére sietni. A hagyományos vagyonkezelési irodákkal ellentétben, amelyek csak pénzügyi tanácsadást kínálnak, ők több területen is támogatást nyújtanak, beleértve a biztosítási és adózási szolgáltatásokat, a költségvetés-tervezést és a jótékonysági tanácsadást.

Olyan is előfordul, hogy háttérellenőrzést végeznek a potenciális alkalmazottaknál, személyes vagy üzleti utazásokat terveznek, biztonsági szolgálatot bérelnek fel az utazások vagy mindennapos védelem céljából, ütemezik a magánoktatási tandíjak kifizetését, és jótékonysági programokat indítanak olyan ügyekben, amelyek a család szívügyének számítanak.

Két kategória létezik:

  • single-family office (egy családos iroda), ahol egy személlyel vagy családdal dolgoznak,
  • vagy a multi-family office (több családos iroda), ahol értelemszerűen több kliens van egyszerre.

A Rockefellerek családi irodája alá állítólag több mint 250 iroda tartozik.

Az Ernst & Young szerint

több mint 10 ezer ilyen családi iroda működik világszerte, az Egyesült Államokban ez a szám hatezerre tehető.

A legnagyobb családi irodák közé tartozik a már említett Cascade Investment, valamint a Google alapítójának, Sergey Brinnek a gazdagságát gondozó Bayshore is.