A világ 7 leggazdagabb befektetője között egy magyar származású is van

Siker2022. feb. 8.B.F.

A legnagyobb befektetők arról híresek, hogy legtöbbször hatalmas vagyonra tesznek szert a tőzsdén, bölcs lépéseiknek köszönhetően. Ki a világ hét leggazdagabb befektetője?

7. Eduardo Saverin (18,4 milliárd dollár)

Saverin a világ legnépszerűbb közösségi média platformja, a Facebook társalapítója. Körülbelül 2 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, amelynek 2020-ban 86 milliárd dolláros bevétele volt. Saverin főként technológiai fejlesztésekbe fektet be. Befektetőként és mentorként számos különböző céggel dolgozott már együtt.

6. Thomas Peterffy (22,9 milliárd dollár)

A magyar származású Thomas Peterffy által alapított Interactive Brokers egy amerikai multinacionális brókercég. Az Interactive Brokers Group nagyjából 9,7 milliárd dollár saját tőkével rendelkezik, piaci kapitalizációja 28 milliárd dollár és mintegy 340 milliárd dollár ügyfélvagyont kezel.

5. James Harris Simons (24,4 milliárd dollár)

James Harris Simons a Renaissance Technologies („Rentech”) alapítója, amely a világ egyik legismertebb hedge fundja. Simons 44 évesen, 1982-ben indította el a Rentech-et. A cég elnök-vezérigazgatója volt egészen 2010-ig, ekkor visszalépett.

4. Stephen A. Schwarzman (37,4 milliárd dollár)

Stephen A. Schwarzman a Blackstone Group elnök-vezérigazgatója, amely egy globális magántőke-befektetési cég. 1985-ben alapította a Lehman Brothers korábbi elnök-vezérigazgatójával és Peter G. Petersonnal, az Egyesült Államok egykori kereskedelmi miniszterével. Érdekesség, hogy Schwarzman egy ideig Donald Trump stratégiai és politikai tanácsadótestületének elnökeként tevékenykedett.

3. Michael R. Bloomberg (70 milliárd dollár)

Michael R. Bloomberg leginkább arról híres, hogy háromszor is megválasztották New York polgármesterének. Ezenkívül nagy filantróp hírében áll: környezetvédelmi, egészségügyi és oktatásügyi projektek is támogat. Vállalata, a Bloomberg többek között globális pénzügyi adatszolgáltatást nyújt, de a média területén is nagy befolyással bír.

2. Carlos Slim Helu (77,3 milliárd dollár)

Carlos Slim Helu mexikói üzletember a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. 1940-ben született Mexikóvárosban. Vagyona nagy része a Grupo Carso különböző leányvállalataitól származik, számos mexikói vállalkozásban szerzett részesedést, beleértve a biztosítást, az építkezést, az energiát, a bányászatot, a kiskereskedelmet és a bankszektort is.

1. Warren Edward Buffett (115,5 milliárd dollár)

Warren Edward Buffett az egyik leghíresebb és a leggazdagabb üzletember a világon. A befektető és filantróp jelenleg is elnök-vezérigazgatóként vezeti a Berkshire Hathawayt. A világ legjelentősebb befektetői közé tartozik, nettó vagyonát több mint 100 milliárd dollárra becsülik.

(via CEOWorld Magazine)