Így kerüli el a kiégést egy sztárbefektető

Hírek2021. nov. 19.B.F.

Kevin O’Leary igen elfoglalt ember. A 67 éves sztárbefektetőnek minden nap zsúfolt a napirendje: egyrészt olyan műsorokban szerepel, mint az Cápák között amerikai verziója (Shark Tank), másrészt az O'Shares ETF elnöki tisztségét tölti be. Három dolgot tesz meg annak érdekében, hogy elkerülje a munkahelyi kiégést.

A zsúfolt munkanapok miatt O'Leary mindig is küzdött a kiégéssel.

A döntéshozatali képesség ilyenkor lelassul. Ködös lesz a fejed. Nagyon apró dolgok elvonják a figyelmedet, és nem tudsz semmire sem koncentrálni

fogalmazott O’Leary. De az évek során megtanulta, hogyan kerülheti el, hogy ez az állapot bekövetkezzen: három kulcsfontosságú lépést tesz a kiégés elkerülése érdekében.

1. Edzésterv kidolgozása

Azt javasolja, hogy minden nap legalább fél órát mozogjunk.

Legyen szó sétáról a szabadban, kerékpározásról, vagy futásról a futópadon – bármelyik megteszi.

Szerinte ez egyfajta figyelemelterelésként is szolgál. Fontos, hogy a munkán kívül mást is csináljunk. A lényeg, hogy építsünk ki egy rutint – mondja. Ő általában elliptikus tréneren edz, miután 5:30-kor felébred. Naponta nagyjából ő is 30 percet tölt edzéssel, híreket és az e-mailjeit olvassa közben.

2. Egészséges étkezés fenntartása

A rendszeres testmozgás mellett O'Leary szerint nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, és kerüljük a gyorsételeket. Ha túlhajszoltnak, vagy túl stresszesnek érezzük magunkat, akkor sokszor csábító lehet, hogy egészségtelen ételeket együnk, mert ez adhat valamiféle boldogságérzetet – véli a sztárbefektető.

Napi 18-20 óra munka esetén nagyon-nagyon nagy az esély arra, hogy egészségtelenül együnk

– mondja. Ugyanakkor, ha valóban a legjobb teljesítményt akarjuk nyújtani, akkor oda kell figyelni az étkezésre is.

3. Szabadidő beépítése a napirendbe

O'Leary harmadik tanácsa a hatékonyság fenntartásához és a kiégés elkerüléséhez, hogy legyen olyan alkalom, amikor egyáltalán nem vagyunk produktívak. Ő minden nap 30 percet ad magának az általa „fehér területnek” nevezett dolgokra, hogy olyasmivel foglalkozzon, aminek semmi köze a munkájához.

Gitározzunk, fessünk, hallgassunk valamit, amit szeretünk

– mondja.

Csinálj valami egészen mást.

Ezek az úgymond mentális szünetek, amikor valami olyasmit csinálunk, amit élvezünk, lehetővé teszik, hogy feltöltődjünk, és még több energiával térjünk vissza a munkához – mondja O’Leary.