Sosem késő: a világhírű divattervező, Vera Wang 40 évesen alapította első cégét

Siker2021. máj. 30.B.F.

Vera Wang a Kardashian családtól kezdve Michelle Obamáig mindenkit öltöztetett már. Szerte a világon nők ezrei áhítoznak az általa tervezett esküvői ruhákra, amelyek akár több ezer dollárba is kerülhetnek. Vera Wang máig meglepődik azon, hogy milyen sikeres a divatiparban.

Ha valaki azt mondta volna, hogy én leszek az a lány, aki 40 éves koráig nem megy férjhez, és esküvői ruhák eladásával épít vállalkozást, akkor nevettem volna rajta

– mondta Wang a CNBC Make It-nek. Való igaz, Wang legnagyobb sikereit 40 éves kora után érte el.

Wang Manhattan elit Upper East Side lakónegyedében nőtt fel, szülei jómódú kínai bevándorlók voltak.

Hétévesen műkorcsolyázni kezdett, remekelt is benne: 1968-ban és 1969-ben is indult az amerikai nemzeti bajnokságon, de nem jutott be az olimpiai csapatba és ezért 1971-ben abbahagyta a versenyszerű korcsolyázást.

Wang ezután másik szenvedélyére irányította a figyelmét: a divatra. Elmondása szerint anyjától örökölhette divat iránti szenvedélyét, aki maga is igazi piperkőcnek számított. Wang 17 évet dolgozott a Vogue magazinnál, míg Anna Wintour miatt el nem veszítette főszerkesztői posztját.

Aztán jött az esküvő: 1989-ben összeházasodott Arthur Beckerrel (azóta elváltak).

Sokáig kereste a megfelelő esküvői ruhát, amit végül nem talált meg, ezért maga tervezett egyet. Apja rögtön jelezte neki, hogy ebből akár egy jó üzletet is lehetne csinálni, de Wang eleinte tétovázott.

Azt hittem, talán már túl késő

Az apja azonban folyamatosan bátorította, még kezdőtőkét is biztosított számára. 1990-ben a New York-i Carlyle Hotelben végül megnyitotta saját esküvőiruha-szalonját.

Wang elmondta, nagyon sokszor előfordult, hogy azt kérdezte magától: Mit is gondoltam? Miért tettem ezt?

De egyre több olyan nap volt, amikor rendkívül szerencsésnek éreztem magam, hogy azt csinálhattam, amit annyira szeretek, és új dolgokat tanultam, nemcsak tervezőként, hanem vállalkozóként is minden nap.

Ma már Londonban, Tokióban és Sydney-ben is van üzlete. Már nem csupán menyasszonyi ruhákat, de ékszereket, szemüvegeket, cipőket, illatszert és otthoni ruhákat is árulnak. Közvetlenül több mint 200 embert foglalkoztat.

Én vagyok az egyedüli tulajdonos

– mondta Wang a vállalkozásáról.

A Forbes tavaly arról számolt be, hogy Wang nettó vagyona körülbelül 270 millió dollár. 71 évesen Wang még mindig nem tervezi, hogy leállna.

Azt hiszem, az a nap, amikor nem akarok már fejlődni, akkor lesz az, amikor abbahagyom.