Egy növekvő cég a BÉT-en és egy elhanyagolt iparág

Pénzügy2021. máj. 30.Fellegi Tamás

A Trend FM Prémium kategória műsorában ezúttal egyrészt a BÉT informatikai cégéről, a 4iG-ről volt szó, másrészt terítékre került az olajipar cégek helyzete és az olajár alakulása.

4iG

A műsor első vendége Fekete Péter, a 4iG stratégiai és vállalatirányítás vezérigazgató-helyettese volt, akit cég eredményeiről és jövőbeni terveiről beszélt. A társaság gyors növekedési fázisban van: 14-15 milliárdos árbevételről 2019-ben 41, majd 2020-ban már 57 milliárdra növelte árbevételét, és az idei első negyedév is jó adatot hozott, miközben az iparági átlag 4-5 százalék.

A 4iG az informatika mellett más iparágakban is növekedni szeretne, mint a telekommunikáció, a honvédelem, vagy akár az űripar. Akvizíciókra is sor került, illetve sor kerülhet a jövőben: itt jelentős költségmegtakarítást lehet elérni abban, hogy a hasonló területeken működő cégek esetében össze lehet vonni sok tevékenységet, integrációt lehet végrehajtani.

Olaj

Az olajpiacról és az olajipari cégekről Pletser Tamás az Erste olaj-, és gázipari elemzője fejtette ki véleményét. Arra a kérdésre, hogy az olajár tovább növekedhet-e, elmondta, hogy az olajkereslet növekszik a vakcinációval párhuzamosan, persze tény, hogy az egyik jelentős fogyasztó szegmens, a polgári repülés, amely 7 százalékát jelenti a teljes keresletnek, ott még csak 3-4 százalék állt ebből helyre. Ugyanakkor a petrolkémia erős, az autózás is lassan helyreáll, így az olaj kereslete  év végére akár elérheti a járvány előttit is.

Kérdés az ár szempontjából, hogy az amerikai palaolajkitermelők megint belépnek-e óriási kínálattal? Volt egy paradigmaváltás, a növekedés helyett inkább a magasabb osztalékra koncentrálnak, mivel klímavédelmi szempontból népszerűtlen a növekedés (kérdés, hogy ha nem növelik a kitermelést, a magasabb ár felgyorsítja a megújulók részarányának növekedést, az elektromos autózásra fennállást, vagy a hagyományos kitermelők boldogan átveszik a piaci részesedést – a szerk.).

Olajcégek

Az olajcégek részvényei nem emelkedtek vissza a korábbi szintekre, szemben az olajárral. Pletser Tamás szerint ez a hosszútávú trend, a környezetvédelem annyira előtérbe került, hogy emiatt kerülni kezdik a cégeket a befektetők. A környezetvédelem kérdésében meg kell jegyezni, hogy az átálláshoz szükséges akkumulátorgyártáshoz például óriási lítiumbányászatra van szükség, ami megint csak környezeti problémákat jelenthet, bár ez nyilván a kisebbik rossz.

Pletser szerint általános probléma, hogy bizonyos területeken túlzott a fogyasztás, pl. túl nagy, túl erős autókat, SUV típusúakat, két tonnás járműveket vásárolnak, ami olaj és áram szempontjából egyaránt túlzott fogyasztást jelent, így nem az olajcégek a „bűnösek” abban, hogy a fogyasztó pazarlóan akar fogyasztani, ez ennél jóval komplexebb probléma.

Az olaj-, és gázipari cégek árfolyama túl alacsonyra esett, amit az elemző szerint nem indokol már az ágazat várható visszaszorulási üteme, így jelentleg akár jó vételek is akadhatnak közöttük.

A teljes műsort itt lehet meghallgatni.