Brutális összegű kockázati tőkét kapott ez a tíz európai startup - Egy kelet-európai sincs köztük

Siker2020. szept. 9.Növekedés.hu

2020 második negyedévében a kockázatitőke-társaságok 62,9 milliárd dollárt gyűjtöttek össze közel ötezer ügyleten keresztül világszerte. A CEOWORLD globális menedzsermagazin összegyűjtötte, hogy melyek azok az európai vállalkozások, ahol nőtt a beruházások mértéke idén az áprilistól júniusig tartó időszakban. A legtöbb kockázati tőkét kapó startupok között nincs egy kelet-európai sem.

  • Deliveroo (+575 millió dollár): Az online élelmiszer-szállító céget 2013-ban alapították, székhelye Londonban található. 2017-ben már mintegy 277,1 millió font bevétele volt a vállalatnak.
  • N26 (+570 millió dollár): Az N26 az egyik legnépszerűbb digitális bank, az ügyfelek egyszerűen, biztonságosan és szinte bárhol kezelhetik a bankszámlájukat, költségeiket. A bankot 2013-ban alapították, központja Berlinben található és nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is megtalálható.
  • Lilium (+275 millió dollár): A Lilium egy startup, amelyet 2015-ben alapított négy barát, akik a Müncheni Műszaki Egyetem tanultak. A cég München közelében található és forradalmi „légi taxi” szolgáltatást fejleszt. Több mint 500 embert foglalkoztatnak.
  • Arvelle Therapeutics (+207,8 millió dollár): Az Arvelle Therapeutics egy teljesen új biogyógyszeripari vállalat, innovatív kezeléseket kínálnak a központi idegrendszeri rendellenességekben szenvedő betegek számára. A vállalat székhelye Svájcban van.
  • ContentSquare (+189,1 millió dollár): A cégnél felhasználói élményeket elemeznek, irodái Párizsban, Londonban, New Yorkban, San Franciscóban, Münchenben és Tel Avivban is vannak. Intelligens ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyek segíthetnek a bevétel növelésében. A ContentSquare világszerte több mint 600 céggel dolgozik együtt.
  • Cazoo (+156,1 millió dollár): A Cazoo használt autókat értékesít online, a kocsit akár az ügyfél ajtajához is eljuttatják. Ha a vevő nem elégedett a vásárolt termékkel, a cég visszaveszi az autót, az árát visszatérítik. A Cazoo Londonban működik.
  • Checkout.com (+150 millió dollár): A Checkout.com egy globális fizetési szolgáltató, amit 2012-ben alapították, és manapság tíz nemzetközi irodát fed le, ezzel pedig világszerte több ezer vállalkozást támogat. A cég Londonban indult.
  • BioCatch (+145 millió dollár): A céget 2010-ben alapították Tel Avivban és kiberbiztonsággal foglalkozik.
  • Starling Bank (+123,1 millió dollár): A Starling egy digitális bank, csak mobilos felhasználók számára. 2014-ben alapították, és az Egyesült Királyságban található.
  • Freeline (+120 millió dollár): A Freeline innovatív génterápiák fejlesztésén dolgozik. A társaságot 2015-ben alapították, székhelye az Egyesült Királyságban van.