Dollármilliókat keresnek a világ leggazdagabb séfei

Siker2019. szept. 8.Növekedés.hu

Nemcsak az ételkészítésben a legjobbak, de a saját márkájuk fejlesztésében is remekelnek: többségük saját televíziós műsorral, termékcsaládokkal és receptkönyvekkel rendelkezik.

A The Richest magazin összeállításból kiderül, ki a tíz legjobban kereső séf a világon és az is, kik vesztettek milliókat a botrányaik miatt.

10. Ana Quincoces – 8 millió dollár

Ana Quicoces ügyvéd végzettséggel rendelkezik, feltűnt már számos televíziós műsorban ezenkívül pedig több szakácskönyvet is írt már, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Miamiból származik, de kubai konyha szerelmese.

9. Paula Deen – 14 millió dollár

Paula Deen az egyik leghíresebb tévés szakács az Egyesült Államokban, két étterme van és több szakácskönyve is megjelent már. 2013-ban azonban kollégája beperelte, állítása szerint rasszista megjegyzéseket tett a hölgy. Deen az ügy kipattanása után elbukta a legnagyobb szponzorait. 

8. Nigella Lawson – 20 millió dollár

A londoni születésű Nigella Lawson azon kívül, hogy séf, még újságíró, könyvíró, kritikus, televíziós személyiség és műsorszolgáltató is. 1988-ban vált híressé, amikor kiadta első könyvét arról, hogyan érdemes enni.

7. Mario Batali – 25 milió dollár

Mario Batali azonkívül, hogy mesterszakács, étterem tulajdonos, író és televíziós személyiség is. 2018-ban négy nő szexuális zaklatással vádolta meg a szakácsot, a nyomozás idén télen zárult le, végül nem kell a bíróság előtt felelnie.

6. Ina Garten – 50 millió dollár

Ina Garten a Food Network egyik legnépszerűbb háziasszonya. The Barefoot Contessa (Mezítlábas Grófnő) című szakácskönyve az egyik legsikeresebb és legmagasabb példányszámban értékesített amerikai szakácskönyv.

5. Emeril Lagasse – 70 millió dollár

Emeril Lagasse az elmúlt évtizedekben állítólag több ezer főzőműsort forgatott a Food Network számára, és számos éttermet is nyitott. Tinédzserként egy komoly zenei ösztöndíjat cserélt le a vendéglátóipari karrierjére, minden jel szerint jól döntött.

4. Rachael Ray – 80 millió dollár

Rachel Ray nevéhez fűződik a „30 Minute Meals”, a $40 A Day” és a „Tasty Travels” című, világszerte sugárzott műsor is. A séfnek jelenleg saját talkshow-ja is van, és már állateledeleket is forgalmaz.

3. Wolfgang Puck – 90 millió dollár 

Az osztrák születésű séfnek bár nincs saját műsora, több mint 20 étteremmel rendelkezik Európában, Amerikában és Ázsiában. Ezen kívül számos saját márkás terméket árul, ezek főként főzéshez használatos tartozékok.

2. Gordon Ramsay – 220 millió dollár

A lobbanékony természetéről ismert skót nemzetiségű szakácsot talán senkinek sem kell bemutatni, mivel jól ismert médiaszemélyiség. A vendéglátásban végzett áldozatos munkájáért megkapta a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetettje címet és több Michelin-csillag tulajdonosa is. Televíziós műsorai, A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay - A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell's Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte.

1. Jamie Oliver – 400 millió dollár

A lista első helyezettje a brit sztárszakács lett 400 millió dollárral, azaz körülbelül 104 milliárd forinttal. Bár egyetlen Michelin-csillaga sincs, mégis ő jelenleg a legtöbbet kereső szakács. 2003-ban a Brit Birodalom rendjének tagjává ütötték. Pályafutása alatt több tucat szakácskönyvet adott ki, melyeket a világ majdnem összes nyelvére lefordítottak, emellett számos sikeres éttermet üzemeltet és globális kampányt hozott létre annak érdekében, hogy jobb és egészségesebb ételeket kapjanak a gyerekek.