Hány év alatt lettek milliárdosok a világ leggazdagabb emberei?

Siker2020. aug. 8.Növekedés.hu

Átlagosan 21 évbe telik, míg valaki megszerzi az első dollármilliárdját. Még senki sem lett gyorsabban milliárdos Pierre Omidyar, az eBay alapítójánál, akinek elég volt mindössze három év ahhoz, hogy az első milliárd dollárt megkeresse az online aukciós ház létrehozását követően.

Egyes üzletemberek gyakorlatilag egyik napról a másikra milliárdosokká válnak, míg mások évtizedekig dolgoznak azért, hogy bekerülhessenek a felső tízezerbe. Az eBay alapítója, Pierre Omidyar vált a leggyorsabban milliárdossá, ugyanakkor Warren Buffett-nek például már 23 évébe telt – derül ki az Egyesült Királyságban működő OLBG sportfogadással foglalkozó társaság elemzéséből.

A leghosszabb ideig a szingapúri Goh Cheng Liang festékmágnásnak tartott, aki 1955-ben nyitotta meg első gyárát, de csak 59 évvel később, 2014-ben jelent meg a neve a milliárdosok listáján.

Ha iparág szerint nézzük, akkor a leggyorsabban a tech mogulok lettek milliárdosok, átlagosan mindössze 11 év alatt.

A hagyományosabb iparágakban, például az építőiparban és a mérnöki pályán, valamint a feldolgozóiparban dolgozók számára tartott a leghosszabb ideig a meggazdagodás, átlagosan 34 évig.

Jelenleg 2095 milliárdos van a világon, akik együttesen 8 ezer milliárd dollárral rendelkeznek. Közel tízszer annyi milliárdos van, mint 25 évvel ezelőtt, bár a számuk egyébként csökkent az elmúlt két évben.

Ennyi időbe telt a világ leggazdagabb embereinek az első milliárdjuk megszerzése:

  • Carlos Slim a leggazdagabb ember Mexikóban, az América Móvil mexikói telekommunikációs társaság alapítója. 30 évbe telt míg milliárdossá vált.
  • Amancio Ortega spanyol divatmogulnak 26 év kellett a milliárdos státusz elnyeréséhez. Neve onnan lehet ismerős, hogy a Zara ruházati lánc alapítója és tulajdonosa.
  • Warren Buffett amerikai részvénybefektető és üzletembernek 23 évébe telt, hogy milliárdossá váljon.
  • Bernard Arnault, a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatója 13 év után lett milliárdos.
  • A Microsoft vezetőinek, Steve Ballmer és Bill Gates-nek 12 év kellett az első milliárdhoz, miután Gates megalapította a szoftver óriást.
  • Larry Ellison kilenc évvel az Oracle alapítása után lett milliárdos.
  • A Google társalapítóinak, Larry Page és Szergej Brinnek elég volt hat év ahhoz, hogy milliárdosokká váljanak.
  • Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, és ő az, aki az egyik leggyorsabban megszerezte az első milliárdját: mindössze öt évébe telt.
  • Mark Zuckerberg négy év alatt érte el az egy milliárdos mérföldkövet.