Még a leggazdagabb országban sincs 800-nál több dollármilliárdos

Siker2020. júl. 11.Növekedés.hu

Tizenöt ország adja a világ milliárdosainak 76 százalékát. A Wealth-X évi jelentéséből kiderül, hogy bár Kínában növekszik a leggyorsabban a milliárdosok száma, de még mindig az Egyesült Államokban él a legtöbb dollármilliárdos.

2019-ben 8,5 százalékkal nőtt a világdollár  milliárdosainak száma, ez azt jelenti, hogy már 2825-en vannak. Összvagyonuk tekintetében szintén jelentős emelkedés ment végbe: 10,3 százalékos növekedés után 9,4 ezer milliárd dollárral rendelkeznek – derül ki a Wealth-X 2020-as jelentéséből. A felmérést a Business Insider is szemlézte.

A világ milliárdos népességének háromnegyede az alább felsorolt 15 országban él.

Az Egyesült Arab Emírségek kivételével az elmúlt évben minden országban emelkedett a milliárdosok száma és a vagyonuk mérete is.

Az Egyesült Államokban élnek a legtöbben közülük, pontosan 28 százalékuk, ez 788 személyt jelent. Összvagyonuk eléri a 3 ezer milliárd dollárt. Főként New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben laknak.

Második helyen végzett Kína, ahol 342 milliárdos él. Tavaly Kínában emelkedett legnagyobb mértékben a számuk és az összvagyonuk. Utóbbi jelenleg 1,1 ezer milliárd dollár. A kínai milliárdosok elsősorban Shenzhen és Hangzhou környékén találhatóak. A jelentésben hangsúlyozzák, hogy a növekedés egy nehéz gazdasági helyzetben ment végbe, amelyet az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, a feltörekvő piac ingadozása és a "globális ipari és fogyasztói kereslet visszaesése" jellemez.

A harmadik helyen Németországban áll, 153 milliárdossal. Európában ez az ország rendelkezik a legtöbb milliárdossal.

Ezenkívül Németországé a legnagyobb nemzetgazdaság, ez pedig segít az egyéni vagyon felhalmozásában. A milliárdosok vagyona összesen 477 milliárd dollár.

A jelentés arra is kitér, hogy Hong Kong és Szingapúr arra a toplistára került fel, ahol azt rangsorolták, melyik városban él a legtöbb milliárdos. Szingapúr a világ egyik leggazdagabb városa: lakosainak összvagyona eléri az 1 ezer milliárd dollárt.

 

Milliárdosok száma

Egyesült Államok

788

Kína

342

Németország

153

Oroszország

114

Svájc

100

Egyesült Királyság

100

Hong Kong

96

India

87

Szaúd-Arábia

62

Franciaország

60

Olaszország

53

Brazília

50

Egyesült Arab Emírségek

47

Kanada

46

Szingapúr

45