Hol laknak a ma is uralkodó királyok és királynék?

Siker2022. jan. 1.B.F.

A királyi rezidenciák legnagyobb része még ma is a legpompásabb épületek közé tartozik. Összegyűjtötték, hol laknak pontosan a mai modern világban is hatalmon lévő uralkodók.

XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia svéd királyné, Drottningholm palota, Stockholm

A Drottningholm palota 1981 óta szolgál a svéd királyi család magánrezidenciájaként. A királyi dinasztia kizárólag a déli szárny helyiségeit használja, míg a palota további részei egész évben látogathatók. Az 1600-as években épült Drottningholm palotát az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

II. Albert monacói herceg és Charlène monacói hercegné, A Hercegi Palota, Monaco

A Hercegi Palotát, azaz II. Albert herceg és Charlène hercegné rezidenciáját a XII. században építették, eredetileg erődítménynek. III. Rainier herceg nevéhez fűződik a palota helyreállítása és fejlesztése.

VI. Fülöp spanyol király és Letícia spanyol királyné, Plaza Mayor, Madrid
 

A Plaza Mayor, azaz a madridi királyi palota VI. Fülöp spanyol király, Letícia spanyol királyné és családjuk hivatalos rezidenciája, ugyanakkor a királyi család kedvence a Zarzuela-palota, amely Madrid külterületén található. A négyzet alakú, mintegy 3 ezer szobából és hatalmas udvarból és galériákból álló madridi királyi palota főként hivatalos rendezvények lebonyolítására szolgál.

VI. Mohammed marokkói király, Dar al-Makhzen, Marokkó 

Dar-al-Makhzen Marokkó jelenlegi királyának, VI. Mohammed királynak az elsődleges és hivatalos rezidenciája, és a fővárosban, Rabat területén helyezkedik el. A királyon és a családján kívül a marokkói királyi gárda is a palotában kapott szállást. A palota területén mecsetek, királyi intézmények, egy kisebb lóversenypálya és könyvesboltok is találhatók. 

Naruhito japán császár, Tokió császári palota, Japán 

Naruhito japán császár Tokió szívében elhelyezkedő császári palotában lakik. A palota egy parkos rész közepén helyezkedik el, és vízzel teli várárkok veszik körül. Ez többek között védelmi célokat szolgáltak régen.

Fülöp belga király és Matild belga királyné, laeken-i kastély

A Brüsszel külvárosában található laeken-i kastély Fülöp belga király és Matild belga királyné lakóhelye. A kastély a 18. században épült. I. Lipót és II. Lipót uralkodása alatt is felújításokat folytattak a palotán. A kastély lenyűgözően kidolgozott kapukkal, udvarral és télikert-hálózattal rendelkezik.

II. Erzsébet brit királynő, Buckingham-palota, London

A listáról természetesen nem hiányozhat II. Erzsébet brit királynő sem. 1837 óta a Buckingham-palota az Egyesült Királyság királynőjének rezidenciája. A királynő privát rezidenciája egy kisebb lakosztály az északi szárnyban, itt tölti a hétköznapjait - írja a CEOWORLD Magazine.