Így néz ki az amerikai Vogue vezetőjének egy napja

Siker2020. okt. 18.Növekedés.hu

Anna Wintour több mint 30 éve vezeti az amerikai Vogue divatlapot. Elmondása szerint sikerét annak köszönheti, hogy erős jövőképpel rendelkezik, sokszínű csapattal veszi körül magát, és minden nap tartja magát a rutinjához.

2017-ben a Forbes a Vogue főszerkesztőjét és a Condé Nast lapkiadó művészeti vezetőjét, Anna Wintourt választotta a legbefolyásosabb nőnek a média és a szórakoztatóipar területén. A most 70 éves Wintour több mint 30 éve vezeti az amerikai Vogue divatlapot, 1988-ban, 39 éves korában ajánlották fel neki a pozíciót.

Állítólag ő inspirálta a Vogue egykori asszisztense által írt „Az ördög Pradát visel” című könyv jégkirálynő és indokolatlanul kemény főszereplőjét. A könyvből film is készült Meryl Streep szereplésével.

Anna Wintour a baloldalon

"Tudom, hogy sok ember kíváncsi arra, hogy ki vagyok és hogyan viszonyulok a munkámhoz"

- mondta Wintour a Masterclass.com-nak, egy 12 részes sorozatban, ahol a menedzsment technikáiról oktatott. Elmondta többek között, hogy sikerét annak köszönheti, hogy erős jövőképpel rendelkezik, sokszínű csapattal veszi körül magát, és minden nap tartja magát a rutinjához.

"Van egy elég következetes struktúrám a napomra vonatkozóan, amelyet követek, és nagyon jól működik."

– mesélt róla Wintour.

4:00 05:30

Wintour elmondása szerint munkanapokon általában hajnali 4 és fél 5 között ébred, és az első dolog, hogy elolvassa a brit (eredetileg Londonból származik) és az amerikai újságokat online, hogy tudja, mi történik a világban. Aztán el szokott menni teniszezni, reggelizik, amely főleg egy Starbucks italból áll.

8:00 9:30

A Starbucks után a Vogue irodájába indul, ami Manhattan belvárosában található, általában reggel 8:00 és 8:30 között érkezik meg. Körülbelül 9:30-kor kezdődik az értekezlet a szerkesztőkkel vagy a Conde Nast digitális csapatával. Átnézi a nemrégiben készült fotó sorozatokat, vagy kiválasztja a ruhákat, amiket a következő címlapfotózáson felhasználnak.

Wintour (akiről köztudott, hogy napszemüveget visel az irodában) úgy jellemzi a vezetői stílusát, hogy jellemző rá a „hands off” (El a kezekkel!), azaz közvetlen részvételt nem igénylő stílus. Azt mondja, nem hisz a mikromendzsmentben, amikor a vezető közelről megfigyeli és ellenőrzi beosztottjainak munkáját. Szeret informális értekezleteket tartani, egy vagy két emberrel.

"Hiszek abban, hogy fontos felhatalmazni azokat, akik veled dolgoznak. Sokkal hatékonyabban fognak dolgozni, ha önállóan hozhatnak vezetői döntéseket."

Hetente egyszer azért szervez egy nagy értekezletet, amin az egész személyzet részt vesz.

14:30

14 óra 30 perc körül Wintour általában irodán kívüli találkozókra megy, összefut a tervezőkkel egy ebéd keretén belül, esetleg elmegy a Metropolitan Művészeti Múzeumba (ahol májusban minden évben ő rendezi a Met-gálát), hogy eseményeket koordináljon vagy részt vegyen egy bemutatón. Miután végzett, visszamegy az irodába.

17:00

17:00 órakor Wintour elhagyja az irodát. Viszi magával az úgynevezett „varázslatos dobozt”, egy táskát, amiben az éjszakai teendőit, önéletrajzokat, ötleteket, a Vogue mintapéldányait és egyéb publikációkat tárol.

"Nagyon fontos számomra, hogy éjjel mindent elintézzek, hogy tudjam tartani a tempót, és senki ne várjon sokáig a visszajelzésemre"

- mondta Wintour.

Amit három évtized alatt, a legnagyobb divatmagazin főszerkesztőjeként megtanult, az az, hogy szeretnie kell a meglepetéseket.

„Hiába beszéljük meg a szerkesztővel egy forgatás koncepcióját, amikor sor kerül rá, lehet, hogy valami egészen más sül ki belőle. És néha ez teljesen rendben van.”