Bill Gates után a Microsoft vezetőjéről valójában semmit sem tudunk, még a nevét sem

Siker2022. jún. 26.B.F.

Satya Nadella figyelemreméltó sikereket ért el a Microsoftnál. Vezérigazgató-társai úgy vélik, Nadella több elismerést érdemelne, mint amennyit jelenleg kap. Mit érdemes tudni az 54 éves, indiai származású vezérigazgatóról?

Satya Nadellát idén zsinórban hatodszorra választották meg a „legalulértékeltebb” vezérigazgatónak a Fortune felmérése alapján. A Business Insider összegyűjtött pár érdekességet és kevésbé ismert tényt Satya Nadelláról.

Korai évek

Satya Nadella 1967-ben született Hyderabad városában, Indiában. Apja adminisztrációs szolgálatot végző közalkalmazott volt. Nadella a villamosmérnöki diplomáját a Manipal Institute of Technology-n szerezte meg. Egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban fejezte be: a University of Wisconsin-Milwaukee állította ki számára az egyetemi diplomát számítástudományból, 1990-ben. Végül pedig MBA diplomát szerzett a Booth School of Business üzleti iskolában.

Karrierének kezdetén

Nadella a Sun Microsystems cégnél dolgozott, majd 1992-ben csatlakozott a Microsofthoz. A cégnél úttörő szerepet játszott több jelentős projektben is, és mielőtt vezérigazgatóvá nevezték volna ki, a Microsoft felhő- és vállalati csoportját vezette.

Többek között a cég számítástechnikai platformjainak és felhőalapú számítási szolgáltatásainak felépítéséért és üzemeltetéséért volt felelős.

Nadella 2014-ben a Microsoft vezérigazgatója lett.Forrás: Wikimedia Commons

A Microsoft vezérigazgatója

Nadella 2014-ben a Microsoft vezérigazgatója lett. Bill Gates és Steve Ballmer után ő a harmadik a cégnél, aki ezt a pozíciót tölti be. Nadelláról azt mondják, nagyfokú nyitottságot hozott a Microsoft életébe, a többi vállalattal és más technológiákkal való együttműködések terén. Megváltoztatta a vállalat küldetésnyilatkozatát, arra, hogy "minden embert és szervezetet képessé kell tenni arra, hogy minél többet tudjon elérni".

Nadella alatt a Microsoft sikeres akvizíciókba kezdett. 2016-ban a vállalat megvásárolta a Xamarint és a LinkedIn-t, ezeket 2018-ban a GitHub felvásárlása követte.

Irányítása alatt, 2018-ban a Microsoft részvényeinek értéke megháromszorozódott.

Az éves növekedési ütem 27 százalék volt.

A cég alkalmazottai szerint Nadella a legjobb vezérigazgató az Egyesült Államokban.

Család, hobbi

Nadella feleségül vette Anupamat, apja egyik barátjának a lányát. Ugyanazon az indiai egyetemen tanultak, csak a lány építészmérnöki diplomát szerzett. Egy fiuk és két lányuk van. Washington államban élnek. Nadella szereti az amerikai és indiai költészetet, valamint rajong a krikettért.

Még egy könyvet is írt „Hit Refresh” címmel, amelyben életéről és karrierjéről mesél.

Magyarul „Nyomj egy frissítést!” címmel az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.