Tízmillárd dolláros szerződést halászott el a Microsoft az Amazon elől

Hírek2019. okt. 28.Növekedés.hu

A Pentagon írt ki tendert a védelmi rendszerének technológiai megújítására. Egymásnak feszültek a gigászok.

Az amerikai Védelmi Minisztérium öregedő számítógépes hálózatát egyetlen felhőrendszerrel akarja helyettesíteni – olvasható a bbc. com hírportálon. 

A Pentagon pályázatot írt ki a Közös Védelmi Infrastruktúra, angol rövidítése szerint a Jedi megteremtésére. A Jedi célja, hogy az amerikai védelmi gépezetet technológiai szempontból fejlettebb szintre emelje és jobb hozzáférést biztosítson az adatokhoz, beleértve a háborús övezetek információs felhőjét is. A szerződés 10 évre szól. A 10 milliárd dollár (mintegy 2 959 milliárd forint) értékű pályázat a világ legnagyobbjait megmozgatta. Egymásnak feszültek a technológiai óriás vállalatok, a Microsoft, az Amazon, az Oracle és az IBM.

Mint a világ legnagyobb számítógépes felhőszolgáltatója, az Amazon látszott esélyesnek. A versenytársak azonban arra panaszkodtak, hogy az eljárás nem volt tisztességes.

Az Oracle tavaly szövetségi bíróság elé vitte a pályázati folyamat ügyét. Azt állította, hogy azt az Amazon javára manipulálták. A bíró elutasította a kezdeményezést. 

Júliusban Donald Trump amerikai elnök is beavatkozott. Azt mondta az újságíróknak, hogy

rettenetes panaszok érkeztek hozzá a Pentagon szerződéséről és az Amazonról.

Más vállalatok állítólag azt mondták neki, hogy a szerződés „nem volt versenysemleges” és kérték, hogy kormányzata „nagyon alaposan tekintse át” a folyamatot.

Donald Trump egyébként régóta gyakran bírálja az Amazont és alapítóját, Jeff Bezos-t, aki egyben a Washington Post napilap tulajdonosa. 

A Pentagon a közelmúltban úgy döntött: a Microsoft-tal köti meg számítógépes adatkezelési szerződését. 

Az Amazon közölte: „meglepte” a döntés.

Egyértelműen más eredmény születik, ha kizárólag a pályázatok részletes ajánlatait vetik össze.

A Pentagon közleménye szerint valamennyi pályázatot „tisztességesen és egyformán kezelték.” Az amerikai hadsereg vezérkarának képviselője azt állítja: az elmúlt 2 év során 10 különböző számítógépes felhőszerződés keretében több, mint 11 milliárd dollárt ítéltek oda. 

A Jedi-ügylet „újabb lépés stratégiánk megvalósításában, amely egy sok szolgáltatós, sok felhős környezetben elégíti ki a Minisztérium igényeit, mivel azok széles körűek és egyetlen szolgáltató sem képes azokat önállóan megoldani.”

A szerződés értelmében a Microsoft mesterséges intelligencia alapú elemző rendszert épít ki és egyéb szolgáltatásai mellett gondoskodik a minősített katonai titkok megfelelő kezeléséről. 

Dan Ives, a Wedbush Securities ügyvezető igazgatója és részvényelemzője azt mondta: arra számít, hogy az Amazon és mások bírósághoz fordulnak a döntés miatt. Az esetet a Microsoft szempontjából egy „paradigmaváltásnak” nevezte. 

A Pentagon döntése valószínűleg erősíti a Microsoft részvény árfolyamát és a következő években „jelentős mértékű, kedvező pénzügyi hatással” jár a vállalat helyzetére.