Rejtély Kína egyik leggazdagabb embere körül: nem világos, hogy mi lett vele

Elemzések2022. jún. 1.D.J.

Nyilvános közszereplésen másfél éve nem vett részt az Alibaba alapítója, pedig korábban szinte sztárként élte az életét.

Nem is olyan rég Jack Ma még az üzleti világ rocksztárja volt. Szó szerint: az óriáscége a kínai Amazonnak is becézett Alibaba bulijain előfordult, hogy szegecses bőrkabátban lépett fel. A lelkesítő beszédek mellett pedig olykor a hurok közé is oda csapott. Imádta a rivaldafényt. Gyémántberakásos napszemüvegében alig három éve egy stadionban intézett beszédet 60 ezer lelkes alkalmazottnak.

Azóta nagyot fordult a világ. A befektetők láthatóan aggódnak érte, amit egy friss eset is jól mutat.

Miután úgy egy hónapja megjelent a sajtóban, hogy egy „Ma” vezetéknevű férfit letartóztattak Kínában a nemzetbiztonság megsértése miatt, az Alibaba részvényei rögtön elkezdtek esni. A társaság 26 milliárd dollárt vesztett az értékéből. A „Ma” – amely magyarul lovat jelent - elég gyakori vezetéknévnek számít Kínában. Mégis a pénzemberek azt hitték, hogy a milliárdos került lakat alá.

A félreértést később tisztázta is a helyi sajtó. Mint kiderült a lecsukott Ma 1985-ben született, vagyis kicsit több mint 20 évvel fiatalabb, mint az Alibaba alapítója.

Az aggodalom azonban érthető. Jack Ma hollétéről ugyanis az utóbbi másfél évben nem sokat tudni. Egész 2020 októberéig élénk társasági életet élt, a hollétéről pedig rendre beszámolt a közösségi oldalakon. A hibát úgy tűnik ott követte el, amikor egy shanghaji beszédében élesen bírálta a kínai kormányzat intézkedéseit.

Elmondta, hogy a bankrendszer túl van szabályozva és a pénzügyi környezet nem ad elég segítséget a vállalkozóknak és megöli az innovációkat. Kína alelnöke Vang Csi-san ennek épp az ellenkezőjéről beszélt, nem sokkal Ma fellépése előtt.

A kontrasztra hamar felkapta az online világ a fejét. A cégvezér beszéde bejárta a világot, a milliárdos pedig mindezért súlyos árat fizetett.

Ha minden Ma tervei szerint alakult volna akkor a munkásságát a pénzügyi társasága az Ant csoport tőzsdére lépése koronázta volna meg. Ez lett volna minden idők legnagyobb kibocsátása. A kormány a shanghaji beszéd után azonban lefújta az Ant IPO-ját. Az Alibabára rekordnagyságú, 2,75 milliárd dolláros büntetést szabtak ki. Jack Ma és két közeli embere ellen vizsgálat indult. Ezután Jack Ma még a saját vetélkedő műsorából is eltűnt. Több mint két hónapig nem volt semmiféle hír a hollétéről.

A csöndet 2021 januárjában egy rövid videó szakította meg, amelyen Ma meglátogatott egy iskolát.

Az alig 48 másodperces felvételről egyáltalán nem derül ki, hogy pontosan mikor rögzítették. Szó se esik benne az Ant lefújt tőzsdei szerepléséről, vagy a milliárdos cégbirodalmáról. Erre az anyagra a nyugati sajtóban többen úgy hivatkoztak, mint egy túsz videóra, mivel Ma színes egyéniségének nyomát se látni a képeken. A legbeszédesebbnek talán az a rész tűnik, ahol azt mondja:

Tanultam, gondolkodtam, és eltökéltem, hogy az oktatásnak és a közjólétnek fogom szentelni az időmet.

Valószínűleg nem teljesen önszántából hátat fordított a korábbi életének. A közösségi oldalakra azóta se tért vissza. A Twitteren még mindig 2020 októberi a legfrissebb bejegyzése.

Jack Ma utolsó Twitter bejegyzése

Az a Jack Ma, aki korábban hollywoodi sztárokkal fotózkodott és tízezres tömegek előtt tartott előadásokat, újabban csak különféle sajtóhírekben tűnik fel, azt is csak néhány havonta.

A taglalt iskolai videó után nem sokkal például a Bloomberg arról számolt be, hogy Jack Mát látták golfozni. Igaz a cikkből kiderül, hogy mindezt csak Mához közel álló források állítják, akik a nevük elhallgatását kérték. A kérdéses golfegyesület azonban nem kommentálta az értesülést.

Mi az esélye annak, hogy Jack hirtelen úgy döntött, golfozni kezd, és véletlenül olyan helyen játszott, ahol senkinek nem volt mobiltelefonja [hogy lefotózza]?

ezt a kérdést már a Forbesnak nyilatkozva egy amerikai ügyvéd David Lesperance tette fel. Hasonlóan rejtélyes az a videó-konferencia felvétel is, amely az Orosz Földrajzi Társaság múlt áprilisi online eseményéről készült. A felvételen Vlagyimir Putyin orosz elnök képe dominál, de a résztvevők között ott volt az Alibaba alapítója is.

Csakhogy a 90 perces összeülésen Jack Ma mozdulatlanul ül. Nem beszél, nem mosolyog, senki sem hivatkozik rá. Nincs utalás arra, hogy miért van ott.

Az Alibaba társalapítója Joseph Tsai mindenesetre tavaly megerősítette, hogy naponta látja Ma-t, aki igyekszik kerülni a nyilvánosságot, de egyébként „nagyon, nagyon jól van” és egy új hobbira is szert tett. A szabadidejében festeget. Tsai szavainak viszont elveszi a súlyát, hogy lehet sejteni: nyíltan aligha árulhatná el, ha a volt üzlettársa pokolian lenne.

A 2020 októberi „eltűnése” után úgy egy évet kellett várni mire Ma először elhagyta Kínát: tavaly ősszel Európába ment. Állítólag azért, hogy technológiai és mezőgazdasági tanulmányúton vegyen részt.

A spanyolországi Mallorcán néhány fotós lencsevégre is kapta arcmaszkban.

Viszont egyetlen előadása se volt az útja során. Még interjúkat se adott. Pedig korábban ha felkereste az öreg kontinenst nem zárkózott el a kérdésektől. A jelek szerint Ma valóban él, viszont a korábbi színes életét kénytelen volt maga mögött hagyni. Hogy a kínai hatóságok pontosan mennyire szólnak bele a hétköznapjaiba azt nem tudni. De az, hogy a rivaldafényt imádó milliárdosnak másfél éve egyetlen nyilvános közszereplése se volt, nem sok jóra enged következtetni.

Egy hosszabb szünet után legutóbb most májusban tűnt fel egy kínai egyetemen, ahol a jótékonykodásról és a mezőgazdasági technológiákról beszélt. Az eseményről videó nem készült. Egy kínai lap, a China Philanthropy Times, amely beszámolt Jack Ma felbukkanásáról csupán egy fotót osztott meg a hangcsoui útjáról.

Jack Ma jelenleg is egyike a világ 70 leggazdagabb emberének. A vagyona úgy 24 milliárd dolláros lehet.