Mennyit és mire költenek a milliárdosok?

Siker2021. okt. 2.B.F.

A gazdagoknak általában rengeteg pénzük megy el a biztonságuk biztosítására, a magángéppel való repülésre és a különböző otthonaik fenntartásáért felelős személyzet kifizetésére. A The Richest megnézte, mennyit költenek a milliárdosok havonta – fenntartani a luxus életszínvonalat sokkal többe kerülhet, mint azt elsőre gondolnánk.

Míg a gazdagok általában nem beszélnek róla, hogy pontosan mire mennyit költenek, néha-néha azért bepillantást nyerhetünk az ultragazdag életmódjuk havi költségeibe. Egy texasi milliárdos, Sam Wyly, és felesége, Anne Dias Griffin nemrégiben bíróság előtt kötött ki, a bírósági iratokból pedig fény derült arra, mire mennyi pénzt költenek – számol be róla a The Richest.

Míg egyes milliárdosok kevesebbet költenek, mások akár – mint az előbb említett Wyly – 100 millió dollárt érő otthonokban is tengethetik mindennapjaikat. Az ilyen típusú luxuslakások eleve nagyon magas havi költségekkel járnak, ráadásul még a személyzetet is ki kell fizetni.

A már említett bírósági dokumentumokból kiderült, hogy Wyly havi több mint 2000 (körülbelül 600 ezer forintot) dollárt fizetett csak a medencéjének karbantartásáért, további 2000 dollárt pedig az élelmiszerekre költött havonta.

A leggazdagabbak megengedhetik maguknak, hogy egy teljes személyzet álljon a rendelkezésükre, az asszisztensektől kezdve a dajkákon át, egészen a sofőrökig. Anne Dias Griffin elmondása szerint egy „nagy csapat” dolgozik a családjának, akik többek között segítik a háztartás vezetését és ellátják a biztonsági feladatokat.

A gazdag családok általában személyi asszisztenst (havi 7 000–12 500 dollár, azaz 2–4 millió forint), szakácsot (havi 9 200–18 750 dollár, azaz 2–5 millió forint), házvezetőnőt (havi 5400–6700 dollár, vagyis 1–2 millió forint), dadát (havi 5400–15 400 dollár, vagyis 1–4 millió forint) és sofőrt (havi 6700–8300 dollár, azaz 2–3 millió forint) is felfogadnak.

Csak a személyzetnek átlagosan havi közel 50 ezer dollárt (15 milió forintot) fizetnek ki.

Ráadásul egy milliárdosnak általában több otthona van, és mindegyikbe felvesz személyzetet. Griffinnek például van háza Aspenben, New Yorkban, Chicagóban, Hawaii-n és Miami Beach-en, mindegyik fenntartásáért személyzet felel.

Havi 43 600 dollárt (13 millió forintot) fizetnek ki csak a házvezetőnőnek és asszisztenseknek.

Wylyék bírósági ügyének iratai azt is feltárták, hogy havonta 7000 dollárt (2 millió forintot) költött családjára és barátaira, továbbá több mint 100 000 dollárt (30 millió forintot) fizetett a család tulajdonában álló irodák fenntartására, amely felügyelik hatalmas vagyonát.

A gazdagok általában magánrepülővel szeretnek repülni az otthonaik között. Jeff Bezosnak, Oprah Winfrey-nek és Elon Musknak is van magánrepülője.

Egy New Jersey-i charterértékesítési igazgató szerint az üzemanyagért, a karbantartásért és a pilóták fizetéséért havonta akár 83 ezer dollárt (25 millió forintot), vagy még annál is többet kell fizetni.

A milliárdosok személyes biztonsága és luxuscikkei védelme elsődleges prioritást élvez, különösen akkor, ha nemcsak vagyonosok, de híresek is.

Mark Zuckerberg vagyonát például 134 milliárd dollár körüli összegre becsülik, őt magát folyamatos fegyveres tisztek védik, akik a San Francisco Bay Area területén található házai előtt őrködnek.

A milliárdos havi 1,9 millió dollárt fizet a biztonsága fenntartásáért.