Akik meggazdagodtak az afgán háborúból – Hozzájuk kerültek a dollármilliárdok

Elemzések2021. szept. 11.D.J.

Az afgán háború kitörése után az Egyesült Államok úgy 108 milliárd dollárt adott azoknak a beszállító cégeknek, amelyek a konfliktus alatt segítették az ázsiai ország újjáépítését és a hadsereg munkáját.

Az USA-nak csúfos kudarc volt az afgán háború. Azután, hogy megindult a kivonulás Afganisztán hetek alatt a tálibok kezére került.

De a konfliktusnak Amerikában vannak komoly nyertesei is.

Ha például valaki még 2001 szeptemberében az öt legnagyobb hadiipari cég részvényeibe 10 ezer dollárt tett az most augusztusban úgy 97 ezer dolláros portfolióval bírt. Csak összevetésképpen: aki ugyanekkora összeget a legnagyobb 500 amerikai cégbe tett annak „csak” 61 ezer dollárra duzzadt a befektetése.

Összegyűjtöttünk pár vállalatot, amelyek kifejezetten sokat nyertek a két évtizedes konfliktuson.

Fluor

Az elmúlt öt évben a céges életben ők voltak a legnagyobb nyertesei az afgán háborúnak. Ugyanis a Bloomberg számításai szerint a taglalt időszakban 3,1 milliárd dollárt kaptak a Pentagontól. De hogy pontosan mire az nem egészen világos.

A nyilvános dokumentumokból annyi derül ki, hogy különféle logisztikai szolgáltatásokra kaptak megbízásokat.

A texasi vállalat komoly múltra tekint vissza, ugyanis még 1912-ben alakultak. Amerikában a Fluor számít az egyik legnagyobb mérnöki vállalatnak, de vannak olaj és gázipari illetve logisztikai szolgáltatásaik is.

Amentum Parent Holdings

Az afgán háború ernyője alatt a Fluor után ők kapták a legtöbb pénzt az amerikai államtól. Öt év alatt 1,7 milliárd dollárt kerestek az ázsiai konfliktuson.

Az Amentum légiforgalmi irányítással, a repülőterek karbantartásával, a pilóta nélküli repülőgépek üzemeltetésével, logisztikával, valamint az afgán hadsereg és rendőrség képzésével is foglalkozott. Utóbbi téren nem végezhettek túl jó munkát, hisz az afgán haderő a tálib offenzívát nagyrészt tétlenül követte végig.

Hasonló feladatokkal lett megbízva egyébként a virginiai PAE is. Ez a cég 930 millió dollárt kapott a védelmi minisztériumtól.

Columbia Helicopters

A harci helikopterek működtetésére 1,2 milliárd dollárt szánt a Pentagon 2016 óta. Ennek a legnagyobb részét az oregoni Columbia Helicopters kapta. Hozzájuk úgy 970 millió dollár került. A társaság kifejezetten a Boeing helikopterek üzemeltetésére koncentrál.

Raytheon Technologies

Bár jó üzletet csaptak a háborúval az afgán eredményeikkel aligha fognak dicsekedni a céges prezentációikban. Ugyanis a Raytheon öt év alatt úgy kapott 830 millió dollárt, hogy

ennek egy részéből az alaposan leszerepelt afgán hadsereg pilótáit kellett kiképezzék.

Lockheed Martin

A legnagyobb védelmi beszállító a világon eredetileg még 1995-ben jött létre, amikor egyesült két nagymultú amerikai cég a Lockheed Corporation és a Martin Marietta. A társaság, amelynek a forgalma eléri az évi 65 milliárd dollárt úgy 110 ezer embert foglalkoztat világszerte.

Az F-16-os, az F-22-es és az F-35-ös vadászgépek gyártása is jórészt hozzájuk tartozik.

Egyebek mellett rakétákat is gyártanak a haditengerészetnek, illetve az egyik leányvállalatuk készíti a Black Hawk helikoptereket, amelyeket előszeretettel használtak az afgán konfliktus alatt. Ezeknek egy részét időközben megszerezték a tálibok.  

General Dynamics

Amellett, hogy LAV–25-ös harcjárműveiket az amerikai hadsereg gyakran használta Afganisztánban a cég még cyberbiztonsági szolgáltatásokkal is segítette az amerikai erőket.

A General Dynamics, mint a világ harmadik legnagyobb védelmi beszállítója tengeralattjárókat, rombolókat, harckocsikat, és páncélozott harci járműveket is készít.

Secure Movement Logistics

Az üzemanyagellátási és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó cég londoni központtal működik. A vállalat 2016 óta 680 millió dollárt kapott cserébe azért, amiért Afganisztánban biztosították a kőolaj-, az olaj- és a kenőanyagellátást.

Az amerikai védelmi minisztérium elsőszámú beszállítói Afganisztában (2016-2021)

Vállalat Megbízás összege (millió dollár)*
Fluor 3100
Amentum Parent Holdings 1700
Columbia Helicopters 970
PAE 930
Raytheon Technologies 830
Secure Movement Logistics 680
* kerekített értékek; Forrás: Bloomberg