Messi évi 25 millió dollárért népszerűsíti Szaúd-Arábiát, és játszania sem kell

Siker2023. aug. 17.Áldott Rebeka

Lionel Messi úgy döntött, hogy az Inter Miamiban folytatja karrierjét az Al-Hilal helyett. Néhány hetes amerikai pályafutása alatt máris rátette a kézjegyét az államok futball történelmére. Miközben a Messi-mánia végigsöpör az Egyesült Államokon, addig Szaúd- Arábia sem vesztette el teljesen a 36 éves focistát.

Miután Messi megvált korábbi csapatától, a Paris Saint-Germaintől, kivételes ajánlat várta Szaúd- Arábiában. Azonban néhány hónapja visszautasította az Al-Hilal évi 400 millió dollárral kecsegtető szerződését -írja a Guardian beszámolója.

Ehelyett, a David Beckham társtulajdonában lévő Miami franchise-t választotta.

A váratlan döntés csapást mért a királyság azon törekvéseire, hogy a sportág legnagyobb sztárjait a hazai bajnokságba vonzza. Hiszen Messi szaúdi profi ligába csábítása, az ország sporttörekvéseinek koronaékkövét jelentette volna.

Az elmúlt néhány évben ugyanis gyakorlatilag Szaúd-Arábia a sportvilág egyik legnagyobb szereplőjévé vált.

A királyság számos nemzetközi sporteseménynek ad otthont, beleértve az éves Forma-1-es versenyt, a WWE bemutatóit, a világ legnívósabb lóversenyét, valamint a közelmúlt legnagyobb nehézsúlyú bokszmérkőzéseit is.

Az ország állami vagyonalapja, az Állami Befektetési Alap a Premier League-ben szereplő Newcastle United megvásárlását és a PGA Tourral való együttműködést is finanszírozta. A királyság rendkívüli összegeket költött arra is, hogy olyan élvonalbeli labdarúgókat csábítson hazai bajnokságába, mint Cristiano Ronaldo, Neymar és Karim Benzema.

Egyesek azt híresztelték, hogy Messi etikai megfontolásból választotta az Egyesült Államokat Szaúd-Arábiával szemben. Így kritizálná a sportoló Szaúd-Arábia elnyomó politikáját a nőkkel, a szólásszabadság és az LMBTQ közösséggel szemben.

De az ajánlatot Messi személyes okok miatt utasította vissza. Így a családja továbbra is élvezheti a Miami tengerparti életet.

A focista Szaúd-Arábia turisztikai nagyköveteként továbbra is fenntartja a partneri kapcsolatát a királysággal. A szaúdi Idegenforgalmi Hatósággal kötött kereskedelmi megállapodása hozzávetőleg 25 millió dollárt fizet a focistának három éven keresztül. Kötelezettségei közé tartoznak a turisztikai kampányok, a közösségi médiában megjelenő bejegyzések, jótékonysági fellépések és a vakációk, amire idén májusban került sor.

A megállapodás egy fontos feltételt is tartalmaz: Messi nem mondhat semmit, ami „bemocskolhatná” a királyságot. Szaúd-Arábiát széles körben bírálták emberi jogi helyzete miatt, de a sztársportolók kampányai segíthetnek az országimázs újraépítésében.

Az amerikai karrierjével várhatóan egyre nőni fog a sztársportoló népszerűsége. A széles szurkolói közössége pedig egyre gyakrabban láthatnak majd Szaúd-Arábiával kapcsolatos hirdetésekkel a közösségi média felületein. Sokan talán először találkozhatnak a szaúdi turizmussal és kultúrával Messi tartalmain keresztül.Messi vitathatatlanul korunk egyik legnépszerűbb sportolója, és Szaúd-Arábia népszerűsítésére való hajlandósága nagy áldást jelent a királyság számára.

Az pedig, hogy továbbra is szerződésben áll az országgal, miközben amerikai földön játszik, csak jobban felhívja a figyelmet a szaúdi államra.