Milyenek a milliárdosok milliárdokba kerülő luxusautói?

Siker2019. aug. 4.Devecsai János

A világ egyik leggazdagabb embere Warren Buffett egy használt középkategóriás Cadillacet szokott vezetni. Ez a fajta szerénység a szupergazdagok körében viszont ritka, mint a fehér holló. A milliárdosok rendszerint csillagászati értékben vesznek maguknak négykerekűt. De hogy mely modellek a legdrágábbak? Most ennek jártunk utána.

Lamborghini Veneno Roadster

Becsült ár: 1,3 milliárd Ft

A nevét egy legendás andalúz bika után kapta. Az olasz gyár ezzel a típussal ünnepelte az 50 éves fennállását. A drágább nyitott tetejű változatból összesen kilenc darab készült. Az egyiket Egyenlítői-Guinea államfőjének a fia kapta meg. Bár Teodoro nem sokáig élvezhette a szerzeményét. Miután sikkasztás miatt börtönbe került, elárverezték a kocsiát. 

Koenigsegg CCXR Trevita

Becsült ár: 1,4 milliárd Ft

Ennél a járműnél a karosszéria anyagába még gyémántport is kevertek, amelytől az autó burkolata csillog a napfényben. Mivel a Trevita 408 km/órás sebességre is képes, akár egy Forma-1-es autót is meg tudna izzasztani. A modell vásárlói között ott találjuk a híres ökölvívót Floyd Mayweathert is, aki a legendás McGregorral vívott meccsén csak a nadrágján lévő hirdetésekkel átváltva 4 milliárd forintot keresett.

Bugatti Divo

Becsült ár: 1,7 milliárd Ft

Ez a négykerekű külsőre olyan mintha egy sci-fi filmből gördült volna elő. Főleg a sebesség szerelmeseinek való. A kialakításának köszönhetően ugyanis a kanyarokban is tud száguldani. A kárpitozása egy speciális textilanyagból az Alcantarából készült, amelyet például luxus ruhák gyártásánál is szoktak használni. A Bugatti Divoból mindössze 40 van a világon. Amikor az autót a nagyközönségnek bemutatták már az összes darab elkelt. A Divo-t ugyanis olyan exkluzív bemutatókon értékesítették, amelyekre csak néhány tehetős Bugatti tulajdonos volt hivatalos.

Mercedes-Maybach Exelero

Becsült ár: 2,3 milliárd Ft

A gyártó eredetileg nem akarta kereskedelmi forgalomba küldeni. Egyetlen darabot gyártottak le belőle. Azt is csak a Fulda gumiabroncsok promotálására használták. A filmesek végül felfigyeltek a csodamasinára. Egy német TV-sorozatban a Cobra 11-ben és a híres rapper Jay-Z egyik videóklipjében is felbukkant. Végül az autót egy dúsgazdag amerikai énekes Birdman vásárolta meg. Bár a hírek szerint pár éve túladott rajta.

Rolls-Royce Sweptail

Becsült ár: 3,8 milliárd Ft

Ebből a típusból mindössze egy darab készült. A brit autógyár egy kiemelt ügyfél kérésre készítette el. A rendelő kilétéről csak annyit tudni, hogy szenvedélyesen gyűjti az egyedi modelleket. Láthatóan a türelemnek sincs híján, hisz a fejlesztési és a tervezési folyamat négy évig tartott. A hajó formájú luxuskocsi mindössze két személyes. A gyár állítása szerint az összes Rolls-Royce közül ebben van a legletisztultabb műszerfal.