Már nem savanyú a szőlő: északabbra tolja a bortermelést a melegedés

Hírek2019. aug. 4.Növekedés.hu

Miközben a hagyományos szőlőgazdaságok megpróbálják ellenállóbbá tenni a termésüket a hővel és a szárazsággal szemben, olyan területeken is felbukkannak szőlőültetvények, mint Anglia, Svédország, Szibéria vagy Kanada.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének előrejelzése alapján a termőterület átlagosan 180 kilométerrel északabbra kerül majd a jelenlegi szőlőföldektől. Ha ez a trend folytatódik, jelentős pénzügyi károkat okozhat a borgyártók számára.

Ráadásul így olyan területeken is felbukkannak a szőlőültetvények, mint Anglia, Svédország, Szibéria vagy Kanada.

Ez egy teljesen új versenyhelyzetet teremt a borpiacon, amit már észrevettek a jelenlegi szereplők is, mint például a hagyományos német borvidékek (Moselle, Ahr-völgy), ahol megkezdték a vörös szőlő termesztését is a fehér mellett - írja a német dw.com portál.

Új szereplők a piacon

Míg az olyan régről ismert szőlőtermesztő vidékek, mint Dél-Franciaország, az Ibériai- félsziget és Dél-Afrika bortermelői próbálnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, és ellenállóbb szőlőfajták létrehozásával kísérleteznek, addig a piac új szereplői tökéletesítik a termesztést a korábban figyelmen kívül hagyott régiókban.

  • A lengyel Czas Wina bormagazin 2004-ben alapított egy díjat a hideg éghajlati borok számára. A 2019-es győztesek olyan váratlan vidékekről kerültek ki, mint Románia, Lengyelország és Csehország.
  • Amerikában az északi államokból származó borok felhívták a figyelmet a Napa-völgyben található borvidékre.
  • Németország új területeken is megjelennek a szőlőültetvények, mint például a Dániával határos Föhr-szigeten és a Berlintől 100 kilométerre fekvő Uckermark régióban.
  • A skandináv nemzetek és Oroszország is egyre több lehetőséget látnak a borpiacban.

Az északi borok

Németország: Föhr-sziget

Az Északi-Fríz-szigeteken található Föhr-sziget kevesebb, mint 40 kilométerre található Dániától. A Johanniter néven ismert rízling típusú szőlőfajtának köszönhetően fehérborok találhatóak meg ezen a területen.

Belgium

A belga sörök messze földön híresek, de vajon mi a helyzet a szőlővel? Az országban a római idők óta folyik a borkészítés. A Genoels-Elderen borkastély büszkén folytatja a hagyományokat a Chardonnay típusú borával. Emellett megtalálható még a Pinot Noir is.

Anglia

Az Egyesült Királyság a világ második legnagyobb pezsgő felvásárlója. A britek nagyon szeretik a buborékos italokat. Az angliai borászok folyamatosan tökéletesítik a saját italok készítését, ugyanazokkal a módszerekkel, amivel a francia pezsgők is készülnek. Az Egyesült Királyság vezető bortermelője a Sussex megyében található RidgeView Wine Estate.

Skócia

Skócia szőlője nagyrészt a kastélyok falain nő. Skóciában nem csak whisky található, hiszen már a kelták is készítettek cidert és bort.

A kritikusok szerint a skót borok nagyrésze ihatatlan, de ez a klímaváltozás hatására megváltozhat.

Svédország

Svédországban az állam ellenőrzése alatt áll az alkoholipar, amely nem engedi az alkoholos italok reklámozását. Így az ország borairól még az ott lakók nagyrésze sem tud semmit. Azonban a bórkostolás igen kedvelt társas tevékenység, ezért a minőségi borok híre elterjedt. A leghíresebb borvidékük Astad Vingård, ami körülbelül 500 kilométerre található Stokholmtól.

Norvégia

A norvég Flatdal régió közelében fekvő Lerkekåsa szőlőültetvény a világ legészakibb kereskedelmi szőlőültetvénye. A jelenlegi legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtájuk a Solaris, amely különösen ellenáll a hidegnek, de a vállalat most már több, mint 20 egyéb szőlőfajtával is kísérletezik a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Izland

A szőlő jelenleg még nem nő Izlandon, azonban egy borász készített egy olyan főzetet, ami látszólag úgy néz ki, mint a szőlőből készült bor, és még az íze is hasonlít rá.

A Kvöldsól szederből, áfonyából és rebarbarából készül, és az antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása. Az emelkedő hőmérséklet következtében valószínűsíthető, hogy hamarosan a keverékbe kerül a szőlő is.

Oroszország, Szibéria

Az örökké olvadó jégről híres Szibériában hagyománya van a szőlő erjesztésének. 2009-ben egy helyi család úgy döntött, hogy elkezdi a nagyközönség számára is bort készíteni. A Pinot Noir és a Muscat szőlőfajtákat használják. Nyolc hektáron takarítják be a szőlőt, és évi 50 000 palackot termelnek.