Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében

Hírek2019. feb 1.Növekedés.hu

Bill Gates a húszas éveiben öt éven át nem nézett tévét, hogy minél jobban a szoftverekkel tudjon foglalkozni. Warren Buffett pedig nem okostelefont használ, hogy az állandó internetezés ne vonja el figyelmét a fontos dolgokról. Két példa arra, hogy mennyire fontos átgondolni, mire mennyi időt szánunk.

 Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges. Különösen fontos ebből a szempontból, hogy eldöntsük, mire, mennyi időt fordítunk, mert ahogy Warren Buffett befektetési gurunak, a világ egyik leggazdagabb emberének híres mondása szól: „az idő az egyetlen dolog, amit nem lehet megvenni”.

Mivel egy nap csak 24 óra áll rendelkezésünkre, így például érdemes olyan hobbit űznünk, amelynek nagyobb a hozadéka a többi kedvtelésünkhöz képest. 

Például dönthetünk úgy, hogy egy időre abbahagyjuk a délutáni tévézést azért, hogy végre úgy tudjuk beültetni, kialakítani a kertünket, ahogy arról mindig is álmodoztunk. A University of Adelaide’s School of Psychology 2009-es tanulmánya szerint az emberek jóval kevésbé hagynak nyitva maguk előtt több opciót, ha egyes időelfoglaltságoknak több hozadéka van, mint a többinek. Szakemberek szerint ezért igen fontos, hogy tartsunk egyfajta auditot a tevékenységeinkkel kapcsolatban.

Warren Buffett mellett Bill Gates a Microsoft alapító-tulajdonosa a két nagy példa arra, hogy mennyire hasznos, ha átgondoljuk, mire, mennyi időt fordítunk, milyen tevékenységekkel hagyunk fel, hogy jobban összpontosíthassunk azokra, amelyek a kitűzött céljaink elérését szolgálják – írja a CNBC. Bill Gates például a húszas éveiben öt éven át felhagyott a tévénézéssel. „Ez furcsán hangozhat, azonban azt gondoltam, hogy ez csak elvonja a figyelmemet arról, hogy a szoftvereken törhessem a fejem” – írta egy blogbejegyzésében a Microsoft alapítója. Ugyanezt az elvet alkalmazta szülőként is, ugyanis gyermekei 14 éves koráig nem engedte meg nekik, hogy mobiltelefonjuk legyen.

Warren Buffett pedig mindmáig kerüli a modern telekommunikációs eszközök használatát, hogy azok ne vonják el a figyelmét az igazán fontos dolgairól. A Berkshire Hathaway vezérigazgatója így nem is tart számítógépet az irodájában, valamint nem okos telefont használ, hogy ezzel korlátozza az internethasználatát – pedig Tim Cook, az Apple vezérigazgatója számos alaklommal próbálta meggyőzni, hogy csatlakozzon az iPhone-forradalomhoz. Amikor a dollármilliárdos befektetőt sikerének titkáról kérdezték egy pódiumbeszélgetésen, akkor egy halomnyi papírt emelt fel az ott lévő asztalról, és azt mondta:

„olvasson el 500 oldalt naponta, így működik a tudás. Úgy hasznosul, mint a kamatos kamat.” 

Így nem is meglepő, hogy Buffett napjának 80 százalékát olvasással tölti.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.