Rengeteg jó ötlettel mutatkoztak be a hazai agrár startupok

Siker2021. dec. 9.Dajkó Ferenc Dániel

Az agráriumban is terjednek az új technológiák. Számos magyar agrár startup mutatkozott be nemrég változatos területeken. Vízminőség-ellenőrzés, méhek távfelügyelete, mobil meteorológiai állomás és számos más innovatív termék - technológia szerepel a portfóliójukban.

A mezőgazdaságban napjainkra hasonlóan más ágazatokhoz megjelent az informatika, a robotika, a vezeték nélküli technológiák és a mesterséges intelligencia egyaránt. A hazai agráriumban is egyre elterjedtebb a precíziós mezőgazdaság és mára eljutottunk oda, hogy a biológiai növényvédelem, az hidrokultúrás növénytermesztés, a drónok használata már nem a tudományos fantasztikus irodalom területe, hanem a valóság.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Agtech Summit címmel tartott konferenciáján többek közt hazai agrár startupokon keresztül nyerhettünk betekintést a mezőgazdaság jövőjébe.

Fontos a nyomon követés

A kiállítók standjai jól tükrözik az agrárium igényeit. Szinte az összes termék – technológia valamilyen ellenőrzést, nyomonkövetést hivatott szolgálni és ez nem véletlen. A hatékonyságnövelés minden üzletágban fontos, így az agráriumban is, viszont ez utóbbiban rengeteg a változó tényező. Olyan események befolyásolják a termelés eredményét, amikkel nagyon nehéz kalkulálni, így az információ, az adat ebben az üzletágban is nagyon könnyen pénzre váltható. Ha valaki időben megtudja, hogy szennyezés került az öntözővízbe, hamar értesül róla, hogy a több száz tonnányi betárolt gabonájának a közepén minőség romlási folyamatok indultak be, vagy éppen pontos képpel rendelkezik a több tízezres sertésállománya fizikai állapotáról, az versenyelőnyhöz jut a piac többi szereplőjével szemben és könnyebben optimalizálja a költségeit az által, hogy egy esetleges probléma esetén időben be tud avatkozni. A NAK rendezvényén megjelent startupok pedig ilyen és ezekhez hasonló megoldásokkal szolgálnak a piac számára.

Ember sem kell hozzá

Napjainkban számos szennyvíztisztító telepen komoly probléma, hogy nem áll rendelkezésre elegendő információ a tisztított víz minőségéről. Éppígy az agráriumban is számos területen szükség van rá, hogy a vízminőségről a gazdálkodó pontos képet szerezzen, elég csak a halgazdaságokra, vagy az öntöző kutakra gondolni. Erre a célra természetesen rendelkezésre állnak különböző laboratóriumi eljárások, ahol kémiai mérésekkel ki tudják mutatni a vízben lévő szennyező anyagokat, azonban ezek az eljárások nem túl gyorsak és többnyire költségesek.

Az egyik hazai startup erre kínál megoldást egy teljesen saját fejlesztésű, emberi beavatkozás nélküli automatikus működésre képes vízelemző eszközzel és egy hozzá kapcsolódó komplett rendszerrel. A berendezés képes megmérni a vízben lévő szennyező anyagok paramétereit, amit ezt követően a hozzá kapcsolódó informatikai rendszer kielemez, majd vizualizálja őket és ezáltal jelentős segítséget nyújt a víztisztító telepeknek, vagy a gazdálkodóknak, hogy meg tudják tenni szennyezés jelenléte esetén a szükséges beavatkozásokat és optimálisabban és környezetbarátabban tudjanak működni.

Felügyeli a vízbázisú agrokultúrákat

Szintén a víz minőségét ellenőrzi egy másik cég terméke. Egy olyan monitoring és kontrolling eszközt fejlesztettek, ami a vízbázisú agrokultúrákban, azaz aquapóniákban és hidropóniákban felügyeli egy-egy ’’kert’’ egészségét és optimális működését. (Az aquapóniákban egy rendszerben nevelnek egyszerre halakat és termesztenek növényeket, a hidropóniában pedig speciális folyadékkal táplálják a növényeket.) Ez az innovatív rendszer folyamatosan nyomon követi a víz minőségét és az interneten keresztül figyelmezteti a gazdálkodót az esetleges veszélyhelyzetekre, hogy időben be tudjon avatkozni.

Akár a levélnedvességet is mérik

Nemcsak a víz minőségét, hanem az időjárás alakulását is hasznos ellenőrizni. A meteorológiai szolgálat jelentései mellett ma már a gazdáknak lehetőségük van rá, hogy akár saját meteorológiai állomásuk méréseire támaszkodjanak. Egy magyar startup vállalkozás egy világszinten is rendkívül olcsónak számító, mobil meteorológiai állomást hozott el a NAK rendezvényére. Az eszköz tulajdonképpen percek alatt telepíthető és gyakorlatilag bárhonnan küld adatokat, akkor is, ha az adott területen nincs mobilhálózat, mert úgynevezett Narrowband IoT hálózaton keresztül kommunikál. Ez tulajdonképpen, ahogy a neve is utal rá egy keskenysávú kapcsolaton keresztül működő technológia, ami jelentősen kisebb energia igényű, és jóval nagyobb hatótávolságú mint a hagyományos mobilhálózatot használó rendszerek. Az eszköz alapesetben egy csapadék szenzorral méri az adott területen lehullott csapadék mennyiségét, illetve méri a hőmérsékletet és a páratartalmat, így többek közt jelentősen elősegíti a fagykárok ellen való védekezést és a hatékony permetezést. A meteorológiai állomás további három szenzorral bővíthető. A gazdálkodók opcionálisan a talajhőmérsékletet, talajnedvességet, a szélsebességet, a szélirányt, a levélnedvességet, vagy éppen a CO2 jelenlétét is mérhetik a kiegészítő szenzorok segítségével.

Biztonságban a gyapot

A mezőgazdaságban a növények kártevői is nagyon károsak. Olyan céggel is találkozhattunk az eseményen, ami a gyapot kártevőjére szakosodott. Gyapottok-bagolylepke csapdájukkal könnyen nyomon követhető, hogy biztonságban vannak-e a gyapotföldek. Az eszköz figyelmezteti a gazdát, ha beavatkozásra van szükség. 

A terményt is ellenőrizni kell

A termelési folyamatok mellett, fontos a már megtermelt, betakarított és betárolt termény minőségének a nyomon követése is. A kiállítók egyike erre is kínál megoldást, legalábbis a gabonafélék esetében. Gabonafelügyeleti rendszerük a síktárolókban történő szemestermény tárolás során méri a nedvesség és páratartalmat illetve a hőmérsékletet. Ennek előnye hogy segít megelőzni és elhárítani a különböző veszélyeket, úgy mint a különböző kártevők elszaporodása, a gombás fertőzések, toxinszint emelkedés, csírázás és összetapadás.

A működési elve viszonylag egyszerű. A páratartalom és a nedvesség szintje ha elér egy kockázatos szintet, akkor segítheti a fenti veszélyek kialakulását. Az eszköz még ennek a kritikus szintnek az elérése előtt tudja figyelmeztetni a gazdálkodót. Ez utóbbi két paramétert a betárolt termény felszínén vizsgálja. A hőmérsékletet a termény mélyén méri. Az eszközt úgy kell elképzelni mint egy óriási ’’húshőmérőt’’. Egy hosszú fémrúd, amit beszúrnak a termény közé és így érzékeli a belső hőváltozásokat. Ez azért fontos, mert a különböző minőségromlással járó folyamatok általában hőtermeléssel járnak, így a hőmérséklet emelkedése esetén a berendezés jelzi a felhasználónak, hogy beavatkozásra például szellőztetésre van szükség. A monitoring rendszer egyébként egy saját applikáción keresztül szolgáltat adatokat és felhő szolgáltatással is rendelkezik. Jelenleg több jelentős agráripari cég használja a terméket.

Szoftveres súlymérés

A növényeken túl az állatállomány monitorozása is hasznos lehet. A sertéstelepeken gyakori problémát jelent a sertésállomány súlymérése. Egyrészt a hatalmas állományt problémás hagyományos súlymérő berendezésen megmérni, hiszen fizikailag oda kell terelni a sertéseket, amiket ráadásul többnyire sokkol ez a folyamat és utána gyakran hosszú ideig nem táplálkoznak, így egy-egy mérés lassítja a súly gyarapodásukat. Másrészt egy hagyományos súlymérő berendezés telepítése rendszerint a sertéstelep átépítésével, átalakításával jár. Épp ezek miatt a problémák miatt sokáig gyakran csak szemre mérték fel a sertésállományt és az alapján becsülték meg a súlyukat. Az egyik magyar vállalkozás ehelyett egy képfelismerésen alapuló súlymérő és döntéstámogató rendszert dolgozott ki és fejleszt folyamatosan. A rendszer lényege, hogy kamerákkal figyelik meg a sertéseket és szoftveresen megbecsülik a súlyukat. Ezt most már 98 százalékos pontossággal képesek megtenni. A termék képes az állomány megszámlálására és multiszenzorokkal a sertések környezetének a megfigyelésére is. Emellett a kapott adatokat grafikus felületen is megjeleníti a szoftver. Ennek köszönhetően hazánk egyik legnagyobb sertéstelepén is használják ezt a technológiát. Komoly előnye, hogy nagyon könnyen telepíthető, mert gyakorlatilag csak a kamerákat kell felszerelni a telephelyen.

Táv kaptármérleg

De nemcsak a sertéstartók, hanem a méhészek számára is kínáltak okos megoldásokat a rendezvény egy másik standjánál. Egy méhészeti távfelügyeleti rendszert dolgoztak ki, amiben táv kaptármérleg, méhész térkép, és ezekhez szükséges méhész app is szerepel.

Friss koriander a pincéből

Végül, de nem utolsó sorban volt a kiállítók közt egy kivétel is, ez a vállalkozás ugyanis nem monitoring és kontrolling rendszerekkel foglalkozik. Egy Budapesten alapított startupról van szó, aminek a profilja a vertikális fűszernövény és zöldség termesztés. Agrár gazdálkodóknál szokatlan, hogy a főváros közepén termeljenek, ebben az esetben azonban éppen erről van szó. A cég belvárosi kihasználatlan pincékben termeszt különböző növényeket. A célközönségük 80 százalékban a vendéglátó szektor, de értékesítenek gasztro boltok felé is. A koncepció lényege, hogy Budapesten számos olyan pince van, ami nem alkalmas irodának, műhelynek és lakóhelynek sem, azonban kiválóak az adottságuk vertikális növénytermesztésre, mivel többnyire állandó a hőmérsékletük. Ez a hazai startup ezt ismerte fel és kis helyigényű fűszernövényeket, illetve zsenge borsót kezdett el termeszteni egymásra épített 6 szintes polcokon. A pincék természetesen le vannak csempézve és minden higiéniai előírást betartanak a termelés folyamán. A növényeket mesterséges fény alatt nevelik és így gyakorlatilag az év minden napján tudnak termelni. Így folyamatosan tudnak frissen szedett koriandert, petrezselymet, vagy bármilyen más fűszert kínálni a vevőiknek. Rendkívül széles a termékskálájuk, egészen az egyedi távol keleti fűszernövényektől, a hazai hagyományos növényekig terjed. Épp ezért nem meglepő, hogy számos nagynevű étterem választja őket, hiszen náluk nagyon fontos a minőség, és így a lehető legfrissebb növényekhez juthatnak hozzá.