Tudta, hogy Robert Downey Jr. nemcsak a Vasember, de sikeres üzletember is?

Siker2020. okt. 31.Növekedés.hu

Robert Downey Jr. neve valószínűleg onnan lehet ismerős, hogy ő játszotta a népszerű Vasembert. Azt viszont kevesen tudják, hogy a színész üzletemberként is helyt áll a mindennapokban: feleségével, Susan Downey producerrel közösen alapítottak egy produkciós céget.

Robert Downey Jr. és felesége a 2003-as Gothika film forgatásán ismerkedett meg, és ahogy kapcsolatuk egyre komolyabbra fordult, rájöttek, hogy túl sok időt töltenek külön, mivel Susan rengeteget utazott az általa gyártott filmek miatt. A cél az volt, hogy azt csinálják, amiket mindketten szeretnek, de közbe együtt is tudjanak lenni a kreatív folyamatokban – árulta el Susan a Fast Company-nak.

A házaspár 2010-ben alapította meg a Team Downey produkciós vállalatot. Az elmúlt évtizedben olyan filmek producerei voltak, mint a Dolittle, A bíró, a Perry Mason televíziós sorozat, valamint a The Age of A.I. dokumentumfilm.

Amellett, hogy így együtt tud dolgozni a házaspár, a Team Downey-val egy olyan produkciós vállalatot tudtak létrehozni, amelynek céljai ellentétesek azzal az eszmével, amit Robert az „Old Hollywood” kifejezéssel illet. Az „Old Hollywood modell” alatt Robert többek között azt érti, amikor valaki szó szerint halálra dolgozza magát.

Forrás: Wikimedia Commons

Susan a Team Downey-t inkább egy kisebb, családi vállalkozásként említi, de elmondása szerint ez nem azt jelenti, hogy a tevékenységük köre kicsi lenne. Sok idejüket leköti a két gyerekük is, így jellemzően csak néhány projektet vállalnak, amelyeket mindenki szeret.

A producer feleség szerint három dolog kell az egészséges vállalati kultúrához: kommunikáció, bizalom és tisztelet. Ha ápoljuk ezt a három értéket, kiépítjük a függetlenség kultúráját, amelyben mindenki gyakorlati oktatást és ihletet kap.

"Senkinek nem kell túl sokáig ülnie az íróasztalnál. Gyere be, végezd el a munkát, fogadj be annyit, amennyit csak tudsz."

– mondta.

Robert szerint a Team Downey cégnél kialakítottak egy olyan légkört, amely az egyének számára több utat és lehetőséget is kínál. Egyes alkalmazottak végig ott dolgoznak, míg mások a Team Downey-t úgymond kilövő állomásként használják fel a saját törekvéseikhez.

Egyes nagyvállalatoktól vagy olyan stúdióktól eltérően, akik még az „Old Hollywood” eszméje szerint működnek, a Downey házaspár cégénél nincs harag az olyan alkalmazottakkal szemben, akik esetleg kilépnek, és a saját projektjük megvalósításával kezdenek foglalkozni. Robert szerint:

"Néhányan tapasztalatot gyűjtenek, majd elmennek, aztán azon kapjuk magunkat, hogy megnézzük a filmet, amit később ők maguk írtak. Erre mi pedig csak annyit mondunk: ez nagyszerű!”