Három gyors trükk, hogy több tárhely legyen az iPhone készülékünkön

Tech2021. márc. 14.B.F.

A legtöbb iPhone-tulajdonos találkozott már a rettegett üzenettel, amely arra figyelmeztet, hogy a tárhely majdnem betelt. A Fast Company megnézte, melyek azok a kevésbé ismert funkciók, amelyek segítségével jelentős mennyiségű tárhelyet szabadíthatunk fel.

Mi foglalja egyáltalán azt a sok helyet?

Nyissuk meg először a Beállításokat, azon belül az Általános menüpontot, majd válasszuk ki az iPhone tárhely nevű elemet. Itt rögtön láthatjuk, mi mennyi helyet foglal a telefonban.

Általában a fotók és a videók foglalják a legtöbb helyet. De legörgetve azt is láthatjuk, melyik alkalmazás pontosan mennyi helyet vesz el, így könnyebb mérlegelnünk, hogy a kevésbé használt applikációkat megéri-e letöltve hagyni.

A Javaslatok fül alatt az iPhone felajánlja, hogy a nem használt alkalmazásokat automatikusan eltávolítja, ezt is érdemes lehet engedélyezni. Előfordul ugyanakkor, hogy nem az alkalmazás foglal sok helyet, hanem a hozzá kapcsolódó adatok, amelyeket törölhetünk, de le is tilthatjuk, hogy a mellékleteket letöltse automatikusan a telefon.

Az üzenetek

Ha sok SMS-t küldünk a munkánkból kifolyólag, érdemes megnézni, mennyi helyet foglalnak el az üzenetek. A Beállítások> Általános> iPhone tárhely menüben koppintson az Üzenetek elemre. Ekkor csupa hasznos adatot láthatunk: mennyi helyet foglalnak a fotók, videók, GIF-ek. Tekintsük át az egyes részeket, és töröljük, amire tényleg nincs szükségünk.

Mindezt megismételhetjük minden olyan alkalommal, amikor figyelmeztet a telefon, hogy kevés tárhely maradt, de beállíthatjuk azt is, hogy időszakosan úgymond megtisztítsa saját magát az iPhone.

Ehhez válasszuk ki a Beállítások> Üzenetek menüt, és módosítsuk a „Üzenetek megtartása” beállítást egy évre, vagy még jobb, egy hónapra. Így a telefon automatikusan eltávolítja az inaktív üzeneteket - ideértve a hozzájuk társított fotókat, videókat és GIF-eket is.

A fotók 

Ragaszkodunk a rengeteg helyet foglaló videókhoz és fényképekhez? Szerencsére többféleképpen megoldható, hogy ne a tárhelyet foglalják. Egyik megoldás, hogy az Apple iCloud szolgáltatását használjuk, amely az Apple szerverein tárolja a fotókat, így nem foglalja a helyet az eszközön. Az ingyenes csomag 5 GB tárhelyet tartalmaz, de van 50 GB-os, 2000 GB-os és 2TB-os csomag is.

Egy másik lehetőség a Google Fotók nevű alkalmazás használata, amely hasonlóan az iCloud-hoz, elmenti a képeket és videókat a Google szervereire, így nem a telefonunk tárhelyet foglalják.

A feleslegesen foglalt tárterület automatikus felszabadítása

A Beállítások> Általános> iPhone tárhely menüben válasszunk ki egy alkalmazást. Ekkor megjelenik az alkalmazás mérete, adatai, és az Alkalmazás eltávolítása menüpont is.

Ez eredeti nevén az az Offload Unused Apps szolgáltatás, amely segítségével a nem használt programokat a rendszer automatikusan törli (miután a felhasználó adatait lementette), ha a rendelkezésre álló szabad hely alacsony szintre süllyed.

(via Fast Company)