A Microsoft az egyik legrégebbi magyar magánegyetemmel szerződött le

Tech2023. szept. 6.Növekedés.hu

A Gábor Dénes Egyetem és a Microsoft Magyarország együttműködési megállapodást kötött az egyetem Tanévnyitó és Diplomaátadó ünnepségén, amelynek célja a felek kölcsönös értékteremtő tevékenységének hosszú távú támogatása, a vállalat minőségi képzési rendszereinek, illetve mesterséges intelligencia megoldásainak felhasználása, valamint a digitális transzformáció megvalósítása a felsőoktatásban.

Idén február 1-től a Gábor Dénes Főiskola egyetemként folytatja tovább a tevékenységét. Magyarország egyik legrégebbi magánintézménye tudatos, stratégián alapuló, intenzív partneri kapcsolatokra építő fejlesztést indított, amelynek keretében átfogó minőségi, módszertani és infrastrukturális megújulást hajt végre. Az átalakítások során az intézmény egyre nagyobb szerepet szán az oktatásban és a képzési rendszereiben a mesterséges intelligenciának.

A GDE Tanévnyitó és Diplomaátadó rendezvényén ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója Szabó Péter és a Gábor Dénes Egyetem elnöke Dietz Ferenc.

A megállapodás célja, hogy hosszú távon támogassák egymás szakmai tevékenységét, felhasználják a Microsoft minőségi képzési rendszereit, mesterséges intelligencia megoldásait, valamint megvalósítsák a digitális transzformációt a felsőoktatásban.

A mai világban az egyik legfontosabb dolog, hogy a tudás naprakész, és praktikusan – azonnal – felhasználható legyen, ezáltal marad a tudás piacképes. Hatalmas öröm és büszkeség a számomra, hogy mostantól a Gábor Dénes Egyetem több mint ezer hallgatóját a Microsoft is támogathatja ilyen jövőtálló tudás elsajátításában

– mondta Szabó Péter ügyvezető igazgató.

A Microsoft multinacionális technológiai vállalatcsoportként szoftvereket, hardvereket, és más termékeket fejleszt, gyárt és értékesít, valamint felhőszolgáltatásokat és más technológiai szolgáltatásokat kínál. A Microsoft Magyarország és a Gábor Dénes Egyetem az alábbi területeken folytatják a közös együttműködést:

A Microsoft Learn for Educators program keretében a hallgatók és oktatók hozzáférhetnek a Microsoft hivatalos tananyagaihoz és tanúsítványaihoz, amelyek alapvető és haladó szintű ismereteket nyújtanak a felhőalapú számítástechnikáról, a mesterséges intelligenciáról, a kiberbiztonságról és az üzleti alkalmazásokról.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgató és Dietz Ferenc, a GDE elnökeSzabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgató és Dietz Ferenc, a GDE elnöke

A Microsoft AI képelemzési technológiája lehetővé teszi a képek vizuális jellemzőinek kinyerését és értelmezését előre betanított mesterséges intelligencia modellek segítségével. Ez a technológia alapvető fontosságú a GDE dróntechnológiai képzéseiben, ezért a terület kutatására a GDE Mesterséges Intelligencia Tudásközpontot hoz létre. A Tudásközpont a Microsoft által biztosított tananyagra építve és a Microsoft technológiát is felhasználva kutatja a területet.

A Microsoft által kifejlesztett Felsőoktatási Transzformációs Keretrendszer strukturált támogatást nyújt a felsőoktatási intézménynek, hogy holisztikus módon legyen képes megtervezni digitális transzformációját.

Az egyetemi jelmondatunk szerint a „Jövőt MI írjuk”, tehát az egyén, vagy a vállalat, akkor lehet hosszútávon eredményes, ha a trendeket nemcsak felismeri, hanem alakítja az általa felkínált lehetőségekkel. A hallgatóink sikerének egyik kulcsa a munkaerőpiaci irányokra történő felkészítés, amely a tantervek és tananyagok készítésétől a kutatásokig történő szoros vállalati együttműködéssel valósul meg. Az IT élvonalába tartozó Microsoft és a hazai startupok, ezért kiemelt partnereink mesterséges intelligencia és a drón tématerületek oktatásában és kutatásában

– hangsúlyozta dr. Dietz Ferenc, az egyetem elnöke.

A Gábor Dénes Egyetem több mint harminc éve meghatározó szereplője a hazai IT oktatásnak, első volt a hazai távoktatásban.