Terrorista szervezetté nyilvánították a Wagner-csoportot

Hírek2023. szept. 6.Sz.A.

A brit belügyminisztérium terrorszervezetté nyilvánította a Wagner-csoportot, melynek tagjai akár 14 éves börtönbüntetésre számíthatnak egy új törvénytervezet szerint.

Az orosz Wagner-zsoldoscsoport terrirosta szervezetnek számít a brit kormány számára - jelentette be a brit belügyminiszter, Suella Braverman.

A zsoldoscsoport erőszakos, destruktív és Vlaymir Putyin orosz elnök katonai eszköze

- közölte a minisztérium.

A jövőben a Wagner tagjait terroristaként tekintik - erről szól egy most beadott törvénytervezet - írja a Reuters. A törvény szerint szeptember 13-a után akár 14 év börtönbüntetéssel sújtható, aki a szervezet tagja.

Terroristák, ez egyszerű és világos a brit törvények szerint

- fogalmazott a belügyminiszter.

A zsoldosokat Oroszországban is toborozták a június végi lázadás után azonban eltávolították a reklámjaikat.

A csoport harcolt Ukrajnában, a Közel-keleten és Afrika számos országában, ahol 5000 zsoldos tartózkodhat két héttel ezelőtti források szerint.

Jóllehet a harcosai már nem vesznek részt érdemben az Ukrajnában zajló harcokban, a csoport továbbra is aktív Afrikában és a Közel-Keleten, és ebben nem is várható változás az oroszországi lázadást követően sem.

Az orosz államhoz kötődő hálózatból álló Wagner-csoport 2014-ben tűnt fel, amikor vélhetően szerepet játszott a Krím Oroszország általi annektálásában, valamint támogatni kezdte a kelet-ukrajnai szakadár csoportokat.

A csoport 2014 óta mindemellett körülbelül egytucatnyi afrikai országban fejtett ki tevékenységet. Afrikában becslések szerint jelenleg összesen mintegy ötezer Wagner-zsoldos szolgál, a legtöbben Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban. A szervezet a kontinensen azt követően jelent meg, hogy a Krím elfoglalása majd annektálása következtében bevezetett nyugati szankciók miatt Oroszország kénytelen volt új régiókkal erősíteni a kapcsolatait.

A csoport Afrikában a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában, Maliban és Szudánban a legaktívabb, ugyanakkor más országokban is folytat az adott kliens igényeitől függő tevékenységet.