Elon Musk szerint új találmányuk több neurológiai problémát is képes lesz gyógyítani

Tech2019. nov. 24.Növekedés.hu

Musk cége olyan agyba ültethető termékeket szeretne gyártani, amelyeket a gyógyításban is felhasználhatnának. Egy interjú során több érdekességet is megosztott a tech-mogul.

A Tesla és az SpaceX vezérigazgatóját, Elon Muskot a Neuralink cégéről kérdezték egy rádióbeszélgetés során. A vállalat emberi agyba ültethető szenzorokkal dolgozik, amelyekkel különféle neurológiai problémákat is képesek lehetnek gyógyítani.

Musk már korábban is beszélt arról, hogy Neuralink képes lesz gyógyítani például a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt. Az interjú során elmondta, hogy a fejlesztéseikkel idővel a skizofrénia és a memóriavesztést is orvosolhatják.

Utóbbival előbb utóbb mindenki szembesül, főleg ahogy idősödik.

Bár Musk azt is kijelentette, szerinte a Neuralink az autizmus kezelésére is alkalmas lehet, az autizmus köztudottan egy idegi-fejlődési rendellenesség, nem igazán lehet egy lapon említeni a memóriaproblémákkal.

A céget egyébként 2016-ban alapította, működésének első éveiben viszonylag titokban dolgoztak, nem lehetett sokat megtudni a konkrét tevékenységükről. Idén júliusban azonban felfedték, hogy állnak a munkával:

többek között azt is bejelentették, hogy a cég megkezdi a majmokon a Neuralink agyi implantátumainak tesztelést.

Musk szerint a cél egyfajta szimbiózis megvalósítása a mesterséges intelligenciával. Annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a számítógépekkel, össze kell kötnünk az agyunkat ezekkel a rendszerekkel. A Neuralink már jövőre megkezdené az implantátumok emberi tesztelését, ha a cég megkapja a klinikai kutatáshoz szükséges engedélyeket.