Külföldi egyetemre küldené tanulni a gyereket, ingyen? - Itt érdemes körülnézni!

Elemzések2019. nov. 24.Sz.A.

Az uniós csatlakozást követően egyre népszerűbbek lettek a külföldi egyetemek a magyar diákok körében. Miután azonban a nyugat-európai jövedelmektől még igen messze vannak a hazai keresetek, elsősorban az ingyenes, vagy csak nagyon alacsony tandíjat felszámító egyetemek jöhetnek szóba a külföldi oktatást kereső magyar egyetemi hallgatók döntő többsége számára.

Cikkünkben a topuniversities.com, illetve az eduline.hu gyűjtését felhasználva mutatjuk be, mely országokban, milyen költségek mellett tanulhatnak a magyar fiatalok.

Németország

A német egyetemek közül mintegy 40 szerepel a QS World University Rankings élvonalában, ezért egyre nagyobb a külföldiek érdeklődése irántuk. Az egyetemek döntő többségében tandíjmentes az oktatás, mind az uniós állampolgárok, mind a közösségen kívülről érkezők számára,

mindössze 150-250 euró adminisztrációs díjat kell fizetni. Ezen túlmenően azonban igazolni kell, hogy legalább havi 850 euró jövedelemmel rendelkezik a hallgató, a megélhetési költségek fedezetére.

Baden-Württemberg tartományban azonban 2017-től hallgatónként évi 3000 euró tandíjat vezettek be annak érdekében, hogy tovább tudják emelni a  képzés minőségét. Ebből 50 százalékos engedményt kapnak a második diplomájukat szerzők, a doktori képzésen résztvevők és a menekültek pedig teljes mentességet élveznek. Az is elképzelhető, hogy hasonló célból az ország más tartományaiban is tandíj bevezetésére kerül majd sor.

Németország két legkeresettebb egyetemi városa, Berlin és München a QS Best Student Cities 2019 értékelésében a 30 legkedvezőbb árú, legélhetőbb egyetemi város között tartják számon.

Ausztria

Németországhoz hasonlóan Ausztria is igen népszerű a magyar hallgatók körében, akár alap- akár mesterképzésen tanulnak. Az osztrák egyetemek népszerűségét magyarázza, hogy egyrészt szomszédos országról van szó, másrészt pedig, hogy alapesetben ingyenes az oktatás az uniós tagállamok állampolgárai számára, és minden tekintetben egyenlő jogaik vannak, mint a született osztrákoknak.

Amennyiben azonban a tervezett képzési idő plusz két félévet követően sem sikerült megszerezni a diplomát, úgy 363 euró tandíjat kell fizetni félévente.

Ennek dupláját, 727 eurót számítanak fel ugyanebben az esetben az unión kívülről érkezett hallgatóknak. A megélhetés költségei Ausztriában átlagosan évi 11 400 eurót tesz ki. Az osztrák főváros szintén igen előkelő helyen szerepel a QS Best Student Cities 2019 értékelésében, hiszen elnyerte a 13. legkedvezőbb árú, legélhetőbb város címet.

Belgium

Belgiumban a két nyelvterület, a flamand (a holland nyelv belga nyelvjárása) és a vallon (a francia nyelv belga nyelvjárása) önállóan szabályozza az egyetemi képzés díjait, de alapelv az ingyenes képzés az unióból érkezők számára, illetve hogy ahol nem, ott legfeljebb évi 906 eurót kell fizetniük a hallgatóknak. A közösségen kívülről érkező nemzetközi hallgatók számára nem ingyenes, de nem is megfizethetetlen a tandíj, hiszen évente 4175 euró a tandíj. 

A megélhetési költségek csakúgy, mint Ausztriában, évi 11 ezer euró körül alakulnak.

A belga főváros, Brüsszel a 43. a QS Best Student Cities 2019 listán.

Cseh Köztársaság

A cseh állami egyetemeken cseh nyelven bárki tandíjmentesen tanulhat. Akik angol nyelvű képzést választanak, azoknak szaktól függően 4000-12 000 euró közötti összeget kell fizetni évente. A megélhetés viszont kevesebbe kerül az országban, mint a nyugat-európai városokban, legfeljebb évi 9000 euróval kell számolni. Prága szintén jó helyezést ért el a QS Best Student Cities 2019 listáján, a 35. legélhetőbb város.

Franciaország

Technikailag létezik ugyan tandíj a francia állami egyetemeken, de az olyan alacsony, mint más országban az adminisztrációs költség címen szedett hozzájárulás. Annak összege legfeljebb 170 euró lehet évente, az alapképzésen az uniós, az Európai Gazdasági Térség – EGT (EU országok, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein) országaiból és Svájcból érkező hallgatók számára. Ugyanakkor az idei tanévtől emelni kezdte az állam az alapképzés tandíját az unión és az EGT-n kívüli hallgatók számára, a képzés fajtájából függően legfeljebb évi 2770 euróig. Ellentételezésként a nemzetközi hallgatók számára az elnyerhető ösztöndíj összegét is megemelték, 7000-21 000 euró összegig.

Az ingyenes képzés minden esetben francia nyelven történik, de folyamatosan növekszik az angol nyelvű képzések száma is.

Amennyiben nem a fővárosban tanul valaki, úgy nem különösebben drága az élet, hiszen évi 9600 euróból meg lehet úszni az egy éves létfenntartást. Párizsban az élet ennél sokkal drágább.

Görögország

Az uniós országból származó összes külföldi hallgató ingyen tanulhat a görög állami egyetemeken és főiskolákon, mindössze néhány mesterképzés kivétel. Az Európai Unión kívülről érkező nemzetközi hallgatók számára sem megfizethetetlen Görögországban a felsőoktatás, hiszen évente mintegy 1500 euróra rúg az éves tandíj. Ráadásul a megélhetési költségek talán itt a legalacsonyabbak az egész Európai Unióban.

Skandinávia

Az északi, más néven skandináv országok magas életminőséget, liberális szellemet ígérnek. Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország zömében ingyenes vagy nagyon alacsony költségű felsőoktatási rendszert működtet.

Norvégiában nemzetiségtől és tanulmányi szinttől függetlenül mindenki számára ingyenes a felsőoktatás az országban, mindössze 30-60 eurónyi adminisztrációs költségete kell fizetni a hallgatóknak szemeszterenként. Az alapképzés norvég nyelven történik, s a nyelvtudást mindenkinek igazolni kell. A mester- és doktori képzésben már több az angol nyelvű képzés, de tandíjat itt sem kell fizetni. 

Dániában, Svédországban és Finnországban nagyrészt tandíjmentes a képzés a legtöbb egyetemen az Európai Unióból, illetve az Európai Gazdasági Térségből érkező hallgatók számára, a többieknek viszont fizetni kell. Dániában az éves tandíj 6000-16 000 euró között szóródik, Svédországban pedig 7400-13 200 euró közötti összeggel kell számolni.

Finnországban a nemrégiben bevezetett alaptandíj 1500 euró körüli összeg, de az átlagos hallgató 6000-18 000 euró közötti összeget fizet a képzés fejében.

A doktori képzésre viszont érdemes jelentkezni ezekben az országokban, mert annak költségét teljes egészében az állam állja, sőt, a képzésben résztvevők még fizetést is kapnak.

Az unióból és az Európai Gazdasági Térségből érkezőknek ugyan ingyenes a képzés, de számolni kell azzal, hogy a magas életszínvonal és az élhető környezet ára az uniós szinten is magas megélhetési költséget jelent. Sokan mégis azt mondják, Koppenhága, Helsinki, Oslo és Stockholm a legélhetőbb város az egyetemisták számára.

Izland

A szigetország négy állami egyetemén szintén nincs tandíj, de évi 600 euró regisztrációs díjat kell fizetni a hallgatóknak. 

Olaszország

A köztudottan drága olaszországi magán egyetemekkel szemben Itáliában az állami egyetemek jelentősen olcsóbbak, hiszen az ott tanulóknak évi 900–4000 euró tandíjat kell fizetni. Az olasz egyetemeken az első évfolyam után a tanulmányi eredmény függvényében lehet kérni a tandíj csökkentését. A megélhetés azonban drága: 700-1600 eurót tesz ki havonta.

A legrégebbi egyetemek Bologna, Padova, Pisa, Siena és Perugia városában találhatóak, a legtöbb külföldi a római Sapienza és a milánói Bocconi egyetemen tanulnak.

perugia egyetemUniversitá di Perugia per Stranieri az egyik legrégebbi olasz egyetem a külföldiek képzésében

Az unió országaiból érkező hallgatók ugyanolyan támogatásokra jogosultak, mint az olaszok, beleértve a kölcsönöket, ösztöndíjakat, és a díjmentességeket is. A QS Best Student Cities 2019 listáján Milánó a 40. helyen áll, míg a főváros Róma a 70. helyen található.

Skócia

Skócia mind a 18 állami egyetemén tandíjmentes az oktatás az Európai Unióból érkező hallgatók számára, kivéve az orvosi és állatorvosi szakokat. Aki kéri, annak megítélik az állami ösztöndíjat – akár úgy is, hogy itthon már elkezdte a képzést –, amennyiben regisztrál a Students Award Agency Scotland oldalon.

Az alapképzés Skóciában négyéves, a harmadik évben lehet az adott szakirányra specializálódni. A megélhetést a szigetországban ki lehet hozni havi 550-650 euróból. Amennyiben valaki szociális támogatást igényel, akkor érdemes utána érdeklődni, hogy az adott egyetemen nem korlátozzák-e ebben az esetben a munkavállalást.

Spanyolország

Az ország egyetemein az uniós állampolgároknak alig valamit kell fizetni tandíj címén, a térségen kívülről érkezők számára sem kifejezetten drága a képzés, hiszen 750 és 2500 euró közötti összeggel letudhatják az éves tandíjat.

A képzés költségei a képzettség emelkedésével együtt nőnek. Az ide érkezőknek ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a megélhetési költségek viszonylag magasak, 10 800 és 13 200 euró közötti összeget kell szánni az éves megélhetési költségekre. A három nagy, egyetemi város, Madrid, Barcelona és Valencia szintén szerepel a QS Best Student Cities 2019 listáján, közülük a legmagasabban rangsorolt katalán főváros a 21. helyre került.

Néhány Európán kívüli ország

Az argentin hallgatók számára tandíjmentes a képzés, a nemzetközi hallgatóknak pedig alacsony, szinte jelképes összeget kell fizetni beíratkozási díj címén. A magánkézben lévő egyetemeken ezzel szemben évi 4500 eurós tandíjjal kell számolni. A főváros, Buenos Aires szintén szerepel a QS Best Student Cities 2019 listáján, a 31. helyet foglalja el.

Az indiai állami egyetemeken a képzés átlagos díja 6500 euró körül alakul, a magán egyetemek drágábbak. Ezzel szemben a megélhetési költségek kifejezetten kedvezőek, hiszen mind az élelmiszer árak, mind a lakásbérleti díjak jelentősen elmaradnak az Európában megszokottól, így évente ki  lehet jönni 3900 euróból. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy Indiában az egyetemi hallgatóknak tilos munkát vállalni.

Tajvan egyetemei megfizethető képzést nyújtanak az ide érkezőknek. A regionális szinten vezetőnek mondott Tajvani Nemzeti Egyetem (NTU), amely a QS World University Rankings listáján a 69. helyen áll,  például évi 2900-3600 euró közötti összeget számított fel a 2017-2018-as tanévben a képzés fejében.