Folyamatosan mobilnetezik a magyar

Tech2019. feb. 22.Növekedés.hu

A legnagyobb ütemben a 4G-s mobilinternet terjed Magyarországon – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozott kutatásából, amely arra is rávilágít, hogy az okostelefonnal rendelkezők egyre több hagyományos mobiltelefonos funkciót (beszédhívás, SMS) internet alapon bonyolítanak. Egy év alatt kétszeresére nőtt azok aránya, akik a hagyományos telefonálás helyett vagy mellett online platformokon beszélgetnek.

Az NMHH kutatási eredményei szerint az okostelefonnal rendelkezők 92 százaléka internetezik az eszközön, és egyre nagyobb, jelenleg 80 százalék körüli azoknak az aránya, akik ehhez a wifi mellett vagy helyett mobilinternet-előfizetést is használnak.

A nagy sávszélességet biztosító, sebességben akár a vezetékes internettel is versenyképes,

4G-s előfizetések aránya két év alatt megduplázódott, 54 százalékra nőtt.

A legtöbben továbbra is internetes keresésre, közösségi oldalak felkeresésére, tájékozódásra, levelezésre, internetes telefonálásra és chatelésre használják okostelefonjukat. Hasonló képet mutat a magyarok internet-használatáról az európai országok digitális felkészültségét mérő Digital Economy and Society Index (DESI), amely alapján Magyarország a digitális infrastruktúra és az internethasználat terén az uniós átlagnál jobban teljesít.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: „A kormány intézkedéseinek célja, hogy minden magyar ember, vállalkozás a digitalizáció nyertesévé váljon. Ehhez jó minőségű, a mindenkori igényeket kiszolgáló vezetékes és mobil infrastruktúrára van szükség.

2015 óta a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében 500 ezer új háztartás számára épült ki, ezzel

jelenleg Magyarországon 2,8 millió háztartás számára érhető el vezetékes szupergyors internet kapcsolat.

2019 januárjában elindult a program második fázisa, a SZIP 2.0 célja már minimálisan a 100 Mbit/s-os kapcsolatok biztosítása, preferálva az optikai hálózatfejlesztést.

A hazai 4G mobilhálózat az előkelő 15. helyet foglalja el a világon.

A mobilinternetezők számának növekedésére jelentős hatással volt az internetezés áfájának csökkentése két lépésben, 27-ről 18, majd 5 százalékra.

A kormányzat célja, hogy Magyarország a mobil távközlés következő, minőségi ugrást jelentő generációja, az 5G hálózat elindulásánál is az elsők között legyen Európában - tette hozzá az államtitkár.