Górcső alatt a T-Mobile és a Sprint egyesülése

Hírek2019. feb. 20.Növekedés.hu

Tavaly áprilisban jelentették be az Egyesült Államok harmadik és negyedik legnagyobb mobil telefonszolgáltató társaságának fúzióját. A 26,5 milliárd dolláros tranzakció egy olyan új vállalat születéséhez vezetne, amely nagyságrendjében megfelel az ágazati versenytársak, a Verzion és az AT&T méreteinek. A legnagyobb amerikai szolgáltatók száma értelemszerűen négyről háromra csökkenne, olvasható a Deutsche Welle hírportálon.

A T-Mobile német anyavállalata, a Deutsche Telekom az új cég 42 százalékát birtokolná, a japán SoftBank pedig, ami a Sprint tulajdonosa, 27 százalékot. A fennmaradó tulajdonhányadot tőzsdei befektetőknek szánják. Az új, összeolvadt vállalatnak, amelyet T-Mobile-nak neveznek majd, 127 millió ügyfele lesz.

Az ügyletnek azonban meg kell szereznie az Egyesült Államok szövetségi hatóságainak jóváhagyását. A T-Mobile és a Sprint vezető tisztségviselői a közelmúltban Washingtonban, a Parlament Képviselőházának Energetikai és Kereskedelmi Bizottsága előtti ismertették a multi-milliárd dolláros fúzió meghatározó elemeit a törvényhozás képviselőivel. A meghallgatás részleteiben nem követte a kormány vizsgálatának menetét, de az ott kialakult hangulat segítheti vagy hátráltathatja a végső döntéshozatali folyamatot.

A meghallgatást követően a demokrata törvényhozók megkérdőjelezték a T-Mobile és a Sprint azon ígéretét, amely szerint a fúzió megvalósulása után a díjak emelésére nem kerül sor. Kilenc demokrata szenátor is levélben szólította fel az Igazságügyi Minisztérium Tröszt-ellenes Főosztályát, valamint a Szövetségi Kommunikációs Bizottságot, hogy tiltsák meg az összeolvadást. A republikánus bizottsági tagok is aggodalmukat fejezték ki az egyesülés vidéki felhasználókra, valamint az olyan vidéki szállító vállalatokra gyakorolt lehetséges hatásai miatt, amelyek a mobil szolgáltatókkal kötnek szerződéseket.

Díjak, foglalkoztatás és adósság

A T-Mobile vállalta, hogy az összeolvadást követő három évben befagyasztja a szolgáltatási díjakat.

Számosan úgy gondolják azonban, hogy ez egy üres ígéret. A 4Competition Coalition (Szövetség a verseny érdekében), amelyben a szakszervezetek, a közérdeket védő aktivisták, a műholdas- és kábel televíziós társaság, az Altice és vidéki mobilszolgáltató társaságok vesznek részt, azt állítják, hogy ennek a kötelezettségnek a teljesítését nagyon nehéz lehet majd kikényszeríteni. 

Néhány elemző lényegében úgy véli, hogy a díjak tartására vonatkozó ajánlat tulajdonképpen jelzés arra, hogy az ügyletet valószínűleg elutasítják. Az Incompas ipari csoport, amely részt vett a Sprint 1981-es alapításában, úgy nyilatkozott: még ha a T-Mobile ügyfelei számára tényleg nem is emel díjat, a tovább-értékesítők irányában érvényesített nagykereskedelmi árak esetében ezt feltehetően megteszi. 

Jelentések szerint az Igazságügyi Minisztérium Trösztellenes Főosztályának vezetője sem nagy híve az olyan egyesülési feltételeknek, amelyek megkívánják, hogy a hatóság évekkel a fúzió lezajlása után is ellenőrizze az új cég tevékenységét. A kezdeményezés bírálói szerint pedig ez esetben erre szükség lenne.

Az AT&T 2011-ben kísérletet tett a T-Mobile kivásárlására. A szövetségi hatóságok a kezdeményezést versenyellenesnek ítélték és elutasították. Ezt követően a nagyvárosi felhasználóknak 22 százalékkal kevesebbet kellett fizetniük a mobiltelefon szolgáltatásért, mivel a T-Mobile fogyasztó-barát intézkedéseket tett, amit versenytársai hamarosan követtek. Mindez megkérdőjelezi az összeolvadás mellett szóló érveket.

A szakszervezetek aggodalmuknak adtak hangot az esetleges elbocsátások miatt, bár ezt a két vállalat visszautasította. Azt állítják, hogy az alkalmazottak száma nőni fog, különösen a vidéki térségekben, ahol nincs más szolgáltató. A T-Mobile 2021-ig 5,600 új munkahely és 5 új call-center létesét ígérte.

Az Amerika Kommunikációs Munkavállalóinak Szakszervezete azonban egy elemzés alapján attól tart, hogy az elbocsátások száma akár a 30 ezret is elérheti, elsősorban azért, mert a T-Mobile közel ezer, egymás körzetét átfedő áruházat zárhat be.

A Sprintnek is van egy súlyos problémája, amely megakadályozhatja jelenleg zajló beruházási kötelezettségeinek teljesítését. A Bloomberg hírügynökség egy elemzése szerint a vállalatnak az adó- és egyéb kötelezettségek levonása előtti eredménye (Ebitda) 2019-ben várhatóan 8,23 milliárd dollár lesz, a hálózattal kapcsolatos tőkekiadásai pedig legalább 5 milliárd (1 dollár = 281,88 Ft). Az anyag leszögezi, hogy „a Sprint aligha termel elegendő Ebitda-t a hálózatfejlesztés és a felvett hitelek kamatainak törlesztéséhez.”

Az összeolvadás lehetővé teszi, hogy az új cég erőszakosabb versenyt kényszerítsen az AT&T-re és a Verizon-ra. Az amerikai piac vezetői a mobil szolgáltatások két-harmadát ellenőrzik, ami tulajdonképpen egy duopólium. Mindez azt jelenti, hogy az amerikaiak a fejlett világ egyik legdrágább árát fizetik a mobil szolgáltatásokért. 

A T-Mobile és a Sprint azzal érvel, hogy egyesülésük eredményeként hatékonyabban versenyezhetnek majd a Comcast-tal és másokkal, hiszen a vezeték nélküli, a széles sávú és a videoágazatok összeolvadnak.

Az egyesülés „módot adna az új vállalat számára, hogy a kiegészült, kritikus szintet elérő hálózat eszközállománya érvényre juttassa a T-Mobile újszerű, ügyfélbarát üzleti filozófiáját” mondta képviselőházi meghallgatása során John Legere, a T-Mobile amerikai vezérigazgatója. „Ennek köszönhetően élesebb piaci versenyt kényszeríthetünk ki. Gyorsabb, szélesebb sávú és mélyebb hálózatot, új szolgáltatásokat fogunk ajánlani alacsonyabb díjakért”.

A T-Mobile és a Sprint azt is állítja, hogy a tranzakció megvalósulása segítene az 5G vezeték nélküli hálózatok fejlesztésének felgyorsításában és biztosítaná, hogy az Egyesült Államok a technológia tekintetében nem engedi át a vezető szerepet Kínának.