Interpol ajánlás, hogyan tudunk védekezni a számítógépes támadás ellen

Tech2021. márc. 4.Suki Zoltán

A koronavírus járvány alatt csak nagyobb lett a veszélye annak, hogy számítógépes bűnözők csapjanak le akár az otthoni, akár a munkahelyi hálózatokra. Az Interpol most kiadott egy jelentést arról, hogy hogyan lehet megelőzni a számítógépes támadásokat.

Egyre komolyabb fenyegetések érik a számítógépes hálózatokat, amire már az Interpol is komolyan felfigyelt. A Nemzetközi Rendőrségi Szervezet most a koronavírus-járvány kapcsán összeállított egy listát arról, hogy milyen támadások érhetik a hálózatokat, és, hogy hogyan lehet ezeket jó eséllyel megelőzni.

Az Interpol szerint a kiberbűnözők nem tesznek különbséget, támadják az otthoni, a vállalati hálózatokat is.

Felhívják a figyelmet, hogy rengeteg olyan domain létezik, amelyikben szerepel a "koronavírus", "covid19" és "covid-19" szó, vagy hasonló kifejezések. Ha valaki egy ilyet szeretne meglátogatni, és hiteles adatokhoz jutni, legjobb, ha olyan weboldalt választ, ami .gov-ra végződik, ami a kormányzati oldalakat jelenti. A kiberbűnözők naponta több ezer új webhelyről küldhetik a kéretlen leveleket.

De arra is volt már példa, hogy rosszindulatú programokat, kémprogramokat és trójai programokat találtak beágyazva interaktív koronavírus-térképekbe és webhelyekre. Ha valaki rákattint egy ilyenre, szinte biztos, hogy kap valami rosszindulatú programot a gépére, vagy a telefonjára.

A zsarolóvírusokkal pedig már a kórházakat, az orvosi központokat és az állami intézményeket veszik célba. Ilyenkor váltságdíjat kérnek a bűnözők például azért, hogy ne töröljenek komplett adathalmazokat.

A zsarolóvírusok fertőzött linkeket vagy mellékleteket tartalmazó e-mailekkel kerülhetnek a számítógépekre.

Az Interpol szakemberei azt ajánlják, hogy mindenki készítsen biztonsági másolatot az összes fontos fájlról, és tárolja azokat a rendszertől függetlenül, például felhőben, vagy külső meghajtón.

A bejelentkezési adatok vagy bizalmas információk megadása előtt pedig mindig ellenőrizni kell, hogy a keresett vállalat törvényes webhelyén van-e.

Arról is célszerű meggyőződni, hogy a legújabb vírusirtó szoftver van-e telepítette a számítógépére és a mobileszközökre.

Ami pedig az egyik legfontosabb: rendszeresen ellenőrizni kell a közösségi médiafiókok adatvédelmi beállításait, és érdemes rendszeresen frissíteni a jelszavakat is.

Ha pedig valaki úgy érzi, hogy bűncselekmény áldozata lett, átverték például valamilyen koronavírus elleni „csodaszer” ígéretével, vagy esetleg oltást ígértek pénzért, az azonnal forduljon a helyi rendőrséghez.