Még a Zoom vezérigazgatójának is elege van a Zoom értekezletekből

Tech2021. máj. 31.B.F.

Már Eric Yuan, a Zoom alapítója is besokallt a sok virtuális megbeszéléstől, szívesebben venne részt személyes értekezleteken. Valószínűleg a pandémia után is marad a videókonferencia: várhatóan a személyes és a virtuális megoldások egyensúlyba fognak kerülni, és ki fogják egészíteni egymást.

A világjárvány kezdete óta a Zoom sikere töretlen – videóhívást használunk arra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, a munkahelyi értekezletektől és eseményektől kezdve a virtuális tanuláson át a barátokkal a családdal való beszélgetésekig.

Másfél év után azonban sokan úgynevezett „Zoom-fáradtságot” tapasztalnak magukon. Ez egy új kifejezés, amelyet annak a fáradtságnak a jellemzésére használnak, amely amiatt alakul ki, hogy folyamatosan videóhívásokat folytatunk.

Még maga Eric Yuan, a Zoom alapítója is elismerte, hogy átélte a Zoom-fáradtságot. A Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának csúcstalálkozóján az 51 éves férfi elmondta: volt, hogy egyszerre 19 Zoom-ülést tartott egymás után, egyetlen nap alatt.

Eric Yuan

Annyira elegem van ebből

– nevetett. Elmondása szerint ő maga is belefáradt a sok virtuális értekezletbe, de már fellélegezhet, ugyanis nincsen egyelőre több ilyen találkozója, ezért most sokkal kényelmesebben érzi magát.

A 2011-ben alapított Zoom sikere miatt Yuan a világ egyik leggazdagabb emberévé vált. A Forbes szerint 12,8 milliárd dolláros lehet a vagyona.

Annak ellenére, hogy a legtöbben belefáradtak a Zoom értekezletekbe, úgy tűnik, hogy továbbra is jellemző marad a kapcsolattartás e formája a járvány után is. A Zoom megbízásából készített felmérésből kiderül, hogy a videókonferenciának fontos szerep jut a jövőben is az üzleti élet és a hibrid munka területén.

A tanulmány során tíz országból 7689 embert kérdeztek meg arról, hogyan használták a videóhívásokat a világjárvány idején, és hogyan képzelik el a világjárvány utáni világot.

  • A megkérdezettek nagy többsége úgy vélte, hogy a COVID-19 enyhülése után is marad a videós kommunikáció.
  • Ünnepségek, üzleti élet és oktatás – ezek voltak azok a területek, ahol a megkérdezett válaszadók leggyakrabban a személyesről virtuális találkozókra váltottak.
  • A válaszadók nagy többsége jelezte, hogy a videókommunikáció enyhítette a magány és az elszigeteltség érzését.
  • A válaszadók többsége úgy vélte, hogy a hibrid környezetben végzett munka lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy az életkörülményeikhez jobban tudjanak alkalmazkodni – és örülnek ennek a változásnak.
  • Kevés válaszadó gondolta úgy, hogy innentől csak virtuálisan végezzük majd a tevékenységeket. A többség szerint a jövőben a legtöbb tevékenységgel kapcsolatban a személyes és a virtuális megoldások egyensúlyba fognak kerülni, és ki fogják egészíteni egymást.