Több mint 10 ezer munkahelyet teremthet itthon a drónipar

Tech2023. nov. 20.Növekedés.hu

Dróntechnológia, mesterséges intelligencia és adatbiztonság - ezek voltak a Gábor Dénes Egyetem (GDE) „Dróntechnológia adatfeldolgozási és adatbiztonsági kihívásai” címmel első alkalommal szervezett nemzetközi drónkonferenciájának kulcsszavai.

A konferencián a témakörrel kapcsolatos kormányzati célkitűzések, a hamarosan elfogadásra kerülő új magyar drónstratégia lehetséges elemeinek felvillantása mellett a hazai és nemzetközi drónökoszisztéma szereplői bemutatták a legújabb kutatási eredményeiket, a dróntechnológia alkalmazásának legfrissebb trendjeit.

A dróntechnológia az elmúlt néhány évben életünk számos területén hozott forradalmi változást: légifelvételeket készítünk, megbízható időjárási előrejelzést kapunk, mezőgazdasági területeken végezhetünk el olyan feladatokat, amelyeket korábban nem, vagy csak jelentős élőmunka befektetéssel, költségesen tudtunk volna elvégezni.

A következő években a - mesterséges intelligenciával támogatott - drónok használatának rohamos növekedése várható az élet minden területén, ezért szükséges foglalkozni a tudományterület által nyújtott lehetőségekkel és a kockázatokkal.

Hazánk informatikai területen egyik vezető oktatási intézménye, az innovációkban élen járó Gábor Dénes Egyetem ezen technológia tudatos használatának bemutatására vállalkozott november 17-én a nagyszabású nemzetközi konferencia megszervezésével.

Az eseményen nemcsak a hazai és külföldi kutatók, szakemberek mutatták be legújabb kutatási eredményeiket, hanem a téma iránt érdeklődők itt ismerhették meg először az új, még elfogadás előtt álló, magyar drónstratégia legfontosabb elemeit

Számításaink szerint az új magyar drónstratégia Magyarország GDP-jéhez több mint 280 milliárd forinttal fog hozzájárulni az évtized végére, és közel 14.000 munkahelyet teremt majd

– foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a hazai kormányzati irányvonalakkal kapcsolatosan Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Folyamatban van az intézményi drónstratégiánk kidolgozása, amely az intézményfejlesztési céljainkhoz rendelve egységben kezeli a tudományterületen folyó képzési, kutatási és fejlesztési feladatokat, valamint a vállalati együttműködéseket. Gyakorlati, friss tudás oktatása érdekében, a cégekkel közös kutatási eredményeinket közvetlenül beépítjük a Gábor Dénes Egyetem képzéseibe

– mondta el a konferenciát megnyitó beszédében Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

„Az infokommunikációs technológiák rohamos fejlődése nem csupán a digitális jólét megteremtésével járnak együtt, hanem egyúttal a lakosság jólétét, kényelmét is elősegíthetik. Ez azonban óriási kockázatot is jelent, amennyiben nem megfelelően használjuk” – hívta fel a figyelmet Dr. Kozma-Bognár Veronika, a GDE tudományos rektorhelyettese, kutatásvezető az edukáció fontosságára

Hozzátette: Ezért is indítottuk el a Gábor Dénes Egyetemen a lakosság és a KKV-k információbiztonsági szint immunitásának vizsgálatát és a védelem növelését megcélzó kutatási programunkat. A technikai feltételek biztosításával, azaz a legkorszerűbb drónok és programok beszerzésével, és a hallgatók bevonásával már el is kezdődtek a felmérések. 

Az I. Dróntechnológia adatfeldolgozási és adatbiztonsági kihívásai konferencia előadásai hamarosan elérhetőek lesznek a Gábor Dénes Egyetem honlapján, így az innovációk iránt érdeklődők is megismerhetik a legújabb dróntechnológiai eredményeket.