Tízmilliárdos startup programot indít a Széchenyi Alapok

Pénzügy2021. júl. 26.Sz.A.

Tízmilliárd forintot szán hazai startup inkubátorok és akcelerátorok feltőkésítésére a Széchenyi Alapok. A kiválasztott szakmai partnerek egyenként 300 millió és 1,5 milliárd forint között kaphatnak befektetést. A Széchenyi Alapok még a járvány ellenére is tudta fokozni a befektetési aktivitását.

A koronavírus válság ellenére a Széchenyi Alapok közel megötszörözte befektetési aktivitását a tavalyi évben. A nevet és a stratégiát is váltó alapkezelő új piacok felé nyitott és a befektetett összegeket is megemelte. Míg 2019-ben a tranzakciók mérete átlagosan 280 millió forinton alakult, addig tavaly az átlagos befektetés méret elérte az 1,6 milliárd forintot. 

Az Széchenyi Alapok munkáját segíti a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank alapjai. A támogatandó startupokat főleg a digitalizáció, a zöld gazdaság, és a magas K+F hozzáadott értékű területekről választják - mondta Varga Mihály a növekedés.hu kérdésére.

A Széchenyi Alapok elmúlt 10 évének eredménye a következőképp néz ki:

120+

befektetés

40+

exit

80

portfólió
társaság

5

tőzsdefejlesztési
célú befektetés

108

Mrd Ft

6

alapban
 

Most startup programot épít a Széchenyi Alapok 10 milliárdos keretösszeggel, mellyel inkubátorokat és akcelerátorokat tőkésítene fel, egyenként 300 millió - 1,5 milliárd forintos befektetéssel.

A befektetésre alkalmas szakmai partnerek kiválasztásában szakértőként a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány működik közbe - hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtótájékoztatóján.

A magyar kormány célja, hogy a gazdaság újraindításából a legkisebbtől, a legnagyobbig, a lehető legtöbb vállalkozás ki tudja venni a részét. Ebbe illeszkedik a Széchenyi Alapok most induló, a hazai startup szektort érintő befektetési programja is. 

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A jelentkezések alapján a Széchenyi Alapok részletes tárgyalást tervez folytatni azokkal az inkubátorokkal és akcelerátorokkal, akik nem kizárólag tőkével, hanem konkrét vállalkozási tudással, kapcsolatrendszerrel és szakmai tudással is támogatni tudják a korai életfázisú startupokat.

A programba való bekerüléshez a kiválasztás során figyelembe veszik a jelentkezők eddigi piaci teljesítményét, korábbi befektetéseik sikerességét. 

A legnagyobb startupok piaci értékét 3 ezer milliárd dollárra becsülik, nem érdemes ebből a piacból kimaradni - mondta Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok vezetője.

Hangsúlyozta: Még mindig jelentős a lemaradásunk Ausztriával szemben, de rákerültünk a startup térképre. A hazai startupokat segítő források 90 százaléka az államtól jön - tette hozzá.