Végh Richárd: a skandináv régió jó példa a hazai tőkepiacnak is

Pénzügy2020. nov. 20.Növekedés.hu

A skandináv régióban is a hitel volt a vállalatok fő forrása, de a 90-es évektől ennek szerepét fokozatosan átvették a tőkepiacok. A folyamat tanulságos lehet számunkra is - erről tartott előadást Végh Richárd a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Idén a a tőzsde és kereskedelem jövője volt a témája a Heller Farkas szakkollégium nagysikerű Heller Farkas Szakmai Hétnek, amely az évek során a Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnagyobb presztízsű hallgatók által szervezett (de bárki előtt nyitva álló) rendezvénye lett.

A témák: Hogyan reagál a piac a világban végbemenő eseményekre? Hogyan hatott a koronavírus megjelenése a tőzsdékre és mi várható a jövőben? 

Végh Richárd a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a nyitóelőadáson elmondta érdemes tanulmányozni más országok gazdasági sikertörténeteit, és ebből leszűrni a tanulságokat.

Van egy régió Európában, ahol sikerült megvalósítani a pénzügyi rendszer fordulatát, sikerült egy bankközpontú gazdaságot átállítani egy tőkepiaci központú gazdaságra, ami az angolszász országokat és Ázsia leggyorsabban fejlődő államait jellemzi. Ez a régió pedig a skandináv régió - emelte ki Végh Richárd

Bár a skandináv régióban a nyolcvanas években nagyon jelentős volt a banki hitelági finanszírozás, majd egy gazdasági és hitelezési sokk után a szerepet átvette a tőkepiac. De, ami különösen fontos, hogy például Svédországban nagyon erős a hazai befektetői kör, 50-60 százalékban helyi és más skandináv befektetői csoportok tulajdonolják a cégeket.

Tanulnunk kell a jó példákból - emelte ki Végh Richárd. A skandináv példa alapján forgassuk vissza az itthon képződő megtakarításokat a hazai vállalatok, a hazai gazdaság finanszírozására.

Ezt már sikeresen megtettük a magyar állampapírok esetében, miért ne tennénk meg a hazai vállalatok esetében - tette hozzá.

Több ezer milliárd forint értékben lenne képes a magyar megtakarító megfelelő intézményrendszeren keresztül finanszírozni magyar vállalatok részvény és kötvénykibocsátásait, ezzel lehetővé téve új befektetések megvalósítását, munkahelyek teremtését, valamint regionális terjeszkedés megvalósítását.

A skandinávoktól tanulva érdemes ezt a gondolatot a V4-ek és a szélesebb régió körében is megtenni, miért ne lehetne a hazai vállalatok számára hazai pálya a teljes régió, ahol a tőkepiaci befektetők aktívan finanszírozzák a régió legjobb vállalatait. Ennek a régiós gondolatnak a motorja lehet az együttműködés a régiós tőzsdék között - mondta végül Végh Richárd.