A legrosszabbkor jött nekik a háború, de a belföldi turizmus idén is megmentheti a hoteleket 

Utazás2022. ápr. 16.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

Két koronavírusos év után beütött a háború, ami kész csapás a hazai hoteleknek, az energiaválsággal és a munkaerőhiánnyal együtt pedig katasztrófa. Megkérdeztük a legnagyobb hazai szállodaláncokat, hogyan tudnak túlélni. Úgy tűnik, az idei szezonban is a vidék lehet a mentőöv.

Két, koronavírus által megtépázott szezon után sem lélegezhetnek fel a hotelek, idén az orosz-ukrán háború fenyegeti a bevételeiket. A 2022-es szezonba biztosan bekavarnak az Oroszország elleni szankciók, elsősorban az utazási korlátozások. Azok az országok, ahol korábban jelentős számú orosz turista nyaralt - Törökország és Egyiptom, de Európa is erősen érintett, így a magyar szállodák is meg fogják érezni a kieső forgalmat.

- 2022 óvatos reményekkel indult, a koronavírus-járvány értékes válságálló képességgel vértezte fel szállodaláncunkat. A járványügyi helyzet enyhülni látszott, a vendégek foglalási kedve töretlen volt, viszont a másik oldalon folytatódott az energiaárak emelkedése. Mindenesetre

úgy tűnt, hogy az idei esztendő már a normalitásba történő visszatérésről szól az iparágban. Mindez február végéig tartott, amikor az orosz-ukrán háború kirobbanásakor teljesen új helyzettel szembesültünk

- mondja a Növekedés.hu-nak Labossa Lajos, a Hunguest Hotels Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátéve, a nemzetközi konfliktusok mindig befolyásolják az utazási kedvet, illetve a szomszédban zajló háború Európa, így hazánk gazdaságára is jelentős hatással van.

A szállodaipar alig, hogy fellélegzett az ágazat eddigi legsúlyosabb válságából, újra hatalmas kihívásokkal szembesül. 2022 már a harmadik év a sorban, amely tervezhetetlen.

 - A Hunguest Hotels alapvetően a belföldi vendégkörre épít, de például hajdúszoboszlói szállodánk forgalmára pozitív hatást gyakorolt volna az éppen újrainduló Kijev-Debrecen repülőjárat, amely a háború kitörésekor felfüggesztése került - mutat rá Labossa Lajos.

5-600 ezer vendégéjszaka esik ki

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke nemrég arról beszélt, hogy 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy vált teljesen más profilra. Ebben biztosan benne lesz az orosz turisták hiánya is, ami elsősorban a külföldiekre építő budapesti szállodák forgalmát teheti tönkre. A Turizmus Online összefoglalója alapján ugyanis

idén akár 500-600 ezer vendégéjszakát is jelenthetett volna az oroszok által generált forgalom, míg a kiesésük miatt 12-15 milliárd forint bevételtől eshetnek el a hazai szállodák. 

A budapesti turizmus forgalma teljes mértékben a külföldi turizmuson alapszik, amely a járvány hatására teljesen visszaesett, A Danubius Hotels fővárosi szállodái ennek megfelelően a kereslet alapon tartottak nyitva az elmúlt két évben - mondja Bogár Zoltán, a Danubius Hotels üzletfejlesztési igazgatója.

Szerinte a külföldi turizmus nem indult be igazán egyetlen „újranyitás” és „lazító intézkedés” alatt sem. A tavalyi Forma 1-el elindult egy pozitív tendencia, mely a háború hírére átmenetileg jelentősen megtorpant. Ráadásul a nagy konferenciák, turistacsoportok még mindig hiányoznak. Ugyanakkor az igazgató a Növekedés.hu-nak azt is elárulja, hogy

az egyéni foglalások kezdenek beindulni, jelenleg éppen az angol piac nyit újból az utazás felé és kedvelt célállomásuk Budapest. Tehát van remény, de a felépülés lassú lesz.

A háborús helyzet a külföldi turizmust jelentősebben befolyásolja, így a tengerentúlról, az ázsiai küldőpiacról idén is el fog maradni a jelentősebb, a járvány előtt megszokott volumen.

Durva áremelkedés jön

A szállodák helyzetét tovább nehezítik a fékevesztett energiaárak és a munkaerő költségének emelkedése, ezért arra kényszerülnek, hogy jelentősen emeljenek az áraikon. A Szallas.hu adatai szerint

az év első három hónapjában 12 000 forint/fő/éj körül alakult a vendégéjszakák országos átlaga, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban csupán 7100 forint/fő/éj volt, és ez még csak az előfoglalási szezon volt.

Ennél még 2019-ben, a járványhelyzet előtti utolsó nyugodt évben is lényegesen olcsóbban lehetett foglalni, akkor 8519 Ft/fő/éj volt az átlagár, azaz 60 százalékos volt a növekedés. 

- Budapesten a tavaly nyári és őszi időszak nem arról szólt, hogy hogyan tudunk rekord árszinteket elérni, hanem arról, hogy nagyon alacsony nemzetközi kereslet mellett hogyan tudjuk azt a kapacitás-kihasználtságot biztosítani, ami garantálja a profitábilis üzemeltetést. A budapesti szállodáink újranyitásának ütemezését is ennek alapján határoztuk meg.

2022 tavaszára viszont eljutottunk oda, hogy a drasztikusan emelkedő költségek (bér, energia, infláció) kikényszerítik, az egyre emelkedő nemzetközi egyéni kereslet pedig lehetővé is teszi az árak fokozatos emelését

- mondja Bogár Zoltán. Az igazgató szerint nem nagyon van más út, a drasztikus költségnövekedés és a jelentős munkaerőhiány mellett. Az áremelés mértékét a nap végén persze a piaci kereslet fogja meghatározni, de egyelőre pozitívak a jelek.

Budapesten a legtöbb szállodájukban idén év elején 10-20% közötti átlagár növekedés történt a pandémia előtti, 2020-as január-februári időszakhoz képest.

Ez nem csak nominális áremelésből jön össze, hanem részben a forint gyengüléséből, illetve abból is, hogy átalakult az üzleti összetétel és a jellemzően alacsonyabb árfekvésű turistacsoportok jelenleg szinte teljes egészében hiányoztak idén eddig a budapesti piacról.

- Vidéki szállodáink esetében az elmúlt két évben a főszezoni árakban már jelentős áremelkedés ment végbe, ez kétszámjegyű átlagárnövekedést jelentett. Idén ekkora áremelkedés nem biztos, hogy ismét előfordul, de az biztos, hogy növekedni fognak az árak.

Jelentősen nőttek az üzemeltetők anyagi terhei, a munkaerő költsége és az élelmiszerárak kétszemjegyű költségnövekedést jelentenek, de emellett az energiahordozók, egyéb alapanyagok, benzinárak és az infláció is növeli a kiadásokat.

A kereslet határozza majd meg, hogy milyen mértékben lehet ezeket a hatásokat az árakban érvényesíteni - teszi hozzá Bogár Zoltán.

A Hunguest emellett folyamatosan fejleszt, kisebb részben a Kisfaludy-program támogatásával, nagyobb részben önerőből. 

 - A felújítások során kiemelt hangsúlyt fektetünk az energiatakarékos megoldásokra, ezzel is csökkentve a jövőbeni energiafelhasználást, elkötelezettek vagyunk a fenntartható létesítményüzemeltetés mellett.

Az épületfelügyeleti rendszerek és a korszerű szigetelőanyagok használata nagymértékben elősegíti az energiaköltségek optimalizálását.

Jelenleg két szálloda rendelkezik napelemes vagy napkollektoros energiaforrással, de jelenleg már folyamatban van a harmadik egység rendszerének kivitelezése, amellyel több, mint 1000 m2-nyi megújuló energiaforrás áll majd rendelkezésre - mondja Labossa Lajos.

Idén is mentőöv lehet a vidék

Avidéki szállodáink esetében a járványhullámok között, elsősorban a nyári főszezonban rekordszinten volt a belföldi kereslet. A vidéki szállodáink többségének forgalma belföldi kereslet szempontjából az idei évben is jól indult és a továbbiakban is kiemelkedő nyári időszakra számítunk - húzza alá Bogár Zoltán.

Idén a húsvéti hétvégével nyitnak meg a balatoni házaink, a Danubius Hotel Marina és a Danubius Hotel Annabella Balatonfüreden. Ezzel elindul a balatoni szezon, a szállodáink a teltházhoz közeli foglaltságot fogják elérni a húsvéti nyitáskor. 

Most így közvetlenül ünnep előtt a Marinában és az Annabellában is már teltház van. A büki szállodánk már év elejétől népszerű, az all inclusive ellátás és a családi kikapcsolódáshoz köthető szolgáltatások a kiemelt ünnepeken 90% feletti foglaltságot jelentenek.

A főszezonban, június közepétől a nyári szünet elindulásával érezhetően megugrik a belföldi vendégek utazási kedve, így innentől a foglaltság növekedésére számítunk.

A nyár legkiemelkedőbb időszaka július közepétől augusztus 20-ig tart itt 90% feletti foglaltságot prognosztizálunk ezekben a szállodáinkban, 85-90%-ban magyar vendégeket.

Emellett Balatonra szlovák egyéni turisták részéről érkezik több foglalás. Idén arra számítottunk, hogy a német csoportos turisták is visszatérnek a Balatonhoz az előszezonban, de a most azt látjuk ezeknek az utaknak egy jelentős többsége lemondásra került az elmúlt hetekben. Bükön szlovák, cseh és osztrák turisták érkeznek - sorolja az üzletfejlesztési igazgató.