A nudista strandokról lehullt a lepel – Budapest mellett van Közép-Európa legnagyobbja

Utazás2023. aug. 5.D.J.
A rovat támogatója:

Hiába akarták régen üldözni itthon is gyökeret vert a naturizmus.

Semmi értelmét nem látom annak, hogy amikor odakint meleg van még valamit felvegyek magamra, csak hogy nagyobb legyen a forróság

– írja a nudizmus egyik nagy rajongója Scott RedCloud író. Akik hasonlóan látják a világot ilyenkor az év derekán bőven válogathatnak az úticélokból: rengeteg part és üdülő van Európában, ahol gond nélkül le lehet dobni a textilt.

A Balaton mellett is sort lehet keríteni a pőre napfürdőzésre.

Balatonberényben épp tavaly újították fel a naturista kempinget. Egy hasonló hely Szeged mellett Sziksósfürdőn is akad.

Közép-Európa legnagyobbja pedig nem messze a magyar fővárostól működik: a délegyházi kemping 23 hektáron terül el.

Hiába akarták tiltani

A modernkori Európa a naturizmust a németektől tanulta el. Nem volt ez másként nálunk sem. Ahogy felbukkantak bikini és „fecske” nélkül a vízpartokon, a magyarok is kedvet kaptak a ruhamentes sziesztára.

A közép-európai rekordernek számító Délegyházát nem véletlenül hívják a helyi naturizmus bölcsőjének: itt hamar megjelentek a csupasz fürdőzők.

Az óriási kemping az egykori kavicsbányák tavainál alakult ki.

Ám a 70-es években az első nudistáknak nem volt könnyű. A békés pihenés kizárt volt, mivel bármikor megjelenhettek a rendőrök. Hisz törvény tiltotta a nyilvános meztelenkedést. Még akkoris ha a naturisták igyekeztek elvonulni és kerülni a kíváncsi tekinteteket.

Csakhogy a tiltás inkább épp hogy kedvet hozott a magyaroknak: Délegyházán voltak olyan hétvégék, amikor tízezres tömeg verődött össze a naturista kempingben.

A hatóságok először szemet hunytak, aztán végül engedélyt adtak: a Magyar Naturisták Egyesülete kereken negyven éve, 1983-ban alakult meg.

A társaságnak jelenleg is viszonylag hosszú etikai kódexe van. Ebben egyebek mellett elő van írva, hogy:

- Minden naturista tegeződik és köszönnek egymásnak akkor is ha nem ismerik egymást.

- A közösségi és bérelt területeken nem illik ruhában mutatkozni. Az Egyesületi tagoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy a vendégeik se mutatkozzanak ruhában vagy fürdőruciban ezeken a helyeken.

- A diszkó eseményeken is lehet meztelenkedni, de csak ha ez nem jár együtt kihívó szexuális viselkedéssel. A nyilvános szexuális vagy erotikus megnyilvánulás egyébként is tilos.

- Aki leül valahová meztelenül ott törülközőt kell maga alá tegyen.

- A tagoknak figyelembe kell venni, hogy a naturista kemping nem „ismerkedő hely”.

Alternatívák a közelben

Ha tenger akkor az sok magyarnak Horvátországot jelenti. A dél-nyugati szomszédunkat csak tavaly több mint félmillió honfitársunk kereste fel. Talán kevésbé köztudott, de errefelé számos nudista strandot is találni.

Közülük a Nugal strandot a CNN még a világ 20 legjobb nudista strandja közé is beválogatta.

A partot, amely félórás sétára van a legközelebbi várostól Makarskától, meredek sziklák és fenyőfák szegélyezik. Mivel az erdő körbe öleli a strandot, igazi rejtekhelynek tűnik.

Még ennél is eldugottabb helyen van a lokrumi nudista paradicsom, amely Dubrovnik közelében fekszik egy szigeten. A hajók gyakran megfordulnak errefelé.

Aki a kristálytiszta tengervízben meztelenül szeretne megmártózni annak a Pakleni szigeteken található Jerolim strandot is érdemes felkeresnie.

Nálunk is régi hagyománya van

Egyes elméletek szerint az emberiség először úgy 170 ezer éve kezdett el ruházkodni. De a test eltakarása sejthetően sokáig opcionális volt. Még az ókori Egyiptomban se sértették a társadalmi előírásokat azzal az emberek, ha anyaszült meztelenül jelentek meg.

A történelem során volt hogy üldözték, máskor tűrték vagy jobban engedték, de a nyilvános meztelenkedés teljesen, szinte sose ment ki a divatból.

A középkori Magyarországon sem volt példanélküli, hogy az idegenek mezítelenül mutatkozzanak egymás előtt.

Erre főleg a fürdőkben volt példa, ahol a vendégek sokszor ruhátlanul ejtőztek a vizben.