Rejtett látnivalók a pesti belvárosban - Érdemes felkeresni őket

Utazás2023. júl. 9.D.J.
A rovat támogatója:

A Kiskörúton belül fekszik a régi pesti belváros, amelyet egykor még városfal vett körül. Összeszedtünk néhány helyi látnivalót, amely kevésbé ismert.

A barokk Pest egyik maradványa

A barokk Pest szinte teljesen eltűnt a századfordulós építkezések során. A csekély számú túlélő egyike a Péterffy-palota a Piarista utca kettes szám alatt. Eredetileg az első pesti serfőzde főcéhmestere lakott itt. Az ő háza helyén épült a palota annak a Mayerhoffer Andrásnak a tervei alapján, aki többek között olyan épületeken dolgozott még, mint a gödöllői Grassalkovich-kastély vagy a pesti egyetemi templom.

Az átadása után cirka nyolcvan évvel a "Buda városához címzett" fogadónak adott helyet.

Szószék sötét múlttal

Az Egyetemi templom díszes szószéke volt az, ahol 1927. áprilisában agyvérzést kapott prédikáció közben Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök. A kora XX. század Magyarországának ő volt az egyik legbefolyásosabb alakja.

Az Egyetemi templom díszes szószéke volt az, ahol 1927. áprilisában agyvérzést kapott prédikáció közben Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök

Történelmi bordély

A XIX. század végére a bordélyházak szinte ellepték a magyar fővárost. Úgy 80 kupleráj üzemelt Budapesten. Pest külső részein sok rossz hírű hely is akadt, a belvárosban viszont főleg luxusbordélyok működtek. Ha kíváncsi, hogy merre csavarogtak a századfordulón az urak, amikor örömlányok után kajtattak, akkor a Képíró és a Királyi Pál utca felé vegye az irányt. De érdemes bejárni a Károlyi-kert szomszédságát is. A Magyar utcában ugyanis több bordély is működött.

A 20-as házszám alatt várta vendégeit annak idején Schumayer Róza.

A neves kurtizánt VII. Edward király is felkereste még herceg korában. Ő nevezte el „Pest rózsájának”.

Ybl-palota

A Károlyi utcában áll az Első Pesti Hazai Takarékpénztár szépséges épülete, melyet még Ybl Miklós tervezett. Bár a maga korában a XIX. század derekán már csak méretei okán is kisebb szenzációnak számított, pár évtizeddel később a lebontása is szóba került.

A második világháborúban súlyosan megsérült, azóta viszont gyönyörűen fel lett újítva.

Dreher-palota

A híres sörgyáros Dreher Antal épp azelőtt épített egy óriási bérházat a pesti belváros szívében, hogy megindult volna a mai Kossuth Lajos utca kiszélesítése. Mivel a palota belógott a tervezett útba az épület teljes bontása is felmerült.

A híres sörgyáros Dreher Antal épp azelőtt épített egy óriási bérházat a pesti belváros szívében, hogy megindult volna a mai Kossuth Lajos utca kiszélesítése.

A Contra-Aquincum romjai

Contra-Aquincumnak hívjuk a pesti oldalon állt egykori római erődöt. Az itteni helyőrség biztosította a kereskedelmi révátkelő békéjét. A honfoglalás idején a vár falai feltehetően még álltak. A romokat a Március 15. téren lehet megtekinteni üveglapokon keresztül.

Rejtőzködő reneszánsz freskó

A Belvárosi Plébániatemplom valóságos művészettörténeti bemutatóval szolgál, hisz vannak részei melyek a középkorból maradtak ránk, de épp így a török hódoltság, a barokk és a XX. század is nyomott hagyott a templomon.

Az hogy még egy Anjou-kori freskó is van a templomban a főoltár mögött, a „Trónoló Madonnával”, csak 2010-ben derült ki egy felújítás során.