A sziget, ahol mindig süt a nap - Utiajánló a hosszú hétvégékre

Utazás2024. márc. 10.Sz.A.
A rovat támogatója:

Napsütéses hosszú tengerpartok és barátságos emberek jellemzik ezt a kis szigetországot, Máltát, amely nem csak a kedvező adózási feltételekkel vonzza a turistákat.

Málta az egyik legnaposabb ország Európában. Az évente átlagosan 300 napsütéses nap, rendkívül vonzó utazási desztinációvá teszi.

A sziget Szicíliától 81 kilométerre délre fekszik és területe 316 négyzetkilométer. Valójában egy szigetcsoport, és területének legnagyobb része három kis szigetből áll, amelyből a legnagyobb a fő sziget Málta. 

Februárban 18-20 fok körül alakult a hőmérséklet, természetesen a legtöbb napsütéses óra itt is júliusban és augusztusban van, ilyenkor a higanyszál nem ritkán negyven fokra is felkúszik.

A fővárost Vallettát a 16. században a Máltai Lovagrend tagjai alapították. A városban található a Szent János Székesegyház, amely a világörökség része.

A tengerparton a kicsiny városok összeérnek (ugyan is csak kicsi város van). A főváros és az ”agglomeráció” például Valletta és Sliema ikertestvérként ülnek egymás mellet a tengerparton.

Sliema festői kikötője és sétánya, a napi kocogás és a mozgás szerelmeseinek Mekkája. A hullámzó tenger, a kocogás és sportolás a tengerparton, reggel vagy naplementében, energiával tölt fel, úgy, mint egy finom habos kávé.

Máltán annak ellenére, hogy kis sziget, számos felfedezésre váró kirándulóhely is megtalálható.  KiemelendőGriza település, egy kis halászfalút a sziget északi részén, amit a turisták a csodálatos tengerpartjai, és rendkívül kedvező árú motorcsónak túrái miatt is látogatnak, a jegy hozzávetőleg 10 euróba kerül.

A tenger Máltán nem túl sós, és január közepén is tizenhét fokos.

De ha valakinek ez túl hideg, addig beülhet a strandokon található étterembe, kávézókba, ahol a magyar pénztárcának is megfizethető árakat talál.

Egy sör átszámolva ezer forint, egy kávé sem több hatszáz forintnál.

És naphosszat gyönyörködünk a víz hullámzásában és a végtelennek tűnő tengerben.

Érdmes megnézni a Kék Barlangot,Blue Grottót, amely egy csodálatos barlangrendszer Málta déli részén.

A barlangok a víz alatti flóra és fauna ragyogó foszforeszkáló színeit tükrözik vissza, míg más barlangok mély sötét kék árnyalatot mutatnak. Napos időben a víz alatt a lila, a türkiz, a zöld, a narancs és a sárga különböző árnyalatai nyújtanak lenyűgöző látványt.

A Blue Grotto a Máltai szigetek egyik legszebb és legtisztább vizével büszkélkedhet.

A magamfajta Hortobágyon szocializálódott egyén számára felemelő élmény Málta számos gyönyörű tengerpartján sétálni. 

A máltaiak barátságos emberek, angolul mindenki kommunikál. A legolcsóbb repülőjegyet most a Ryanair kínálja akár már 17-20 ezer forint között,A repülőút 2 óra 17 perc.

A szállodák árai általában 50-150 euró között mozognak éjszakánként, míg az Airbnb szállások árai általában 30-100 euró között alakulnak.

Az autóbérlés kimondottan olcsó, egy kisautó négy napra 12-16 ezer forintra jön ki, és balodali közlekedés van.

A 12 napos buszbérlet átszámolva 6 ezer forint, amellyel korlátlanul utazhatunk. A helyi buszok sajátossága, hogy soha nem a kiírt időben jönnek, és bárhol leinthetőek.