A sziget, ahol télen megtalálhatjuk a tavaszt

Utazás2023. nov. 4.H.E.
A rovat támogatója:

Háromórányi repülőút választ el minket a Földközi tenger egyik leggyönyörűbb szigetétől, ahol kedvező időjárás és lenyűgöző természeti szépségek mellett piramisoknál is régebbi műkincsekkel találkozhatunk. Közvetlen járattal mehetünk a sziget nyugati részén található Paphos városába, amely idén az okos turizmus uniós fővárosa, és szintén direkt járat közlekedik a délkeleti részen fekvő Larnacába. Az árak és a vendégszeretet mindkét úticél közelében hasonló, melyik desztinációt válasszuk hát? Portálunk körbejárta mindkét régiót, segítünk a választásban.

Szubtrópusi klíma 

A Ciprusra induló repülőjáratok népszerűsége a nyár lezárultával is töretlen. Az itthoni hűvösebb idő beköszöntével sokan indulnak felfedezni a Földközi -tenger harmadik legnagyobb szigetét, hiszen szűk háromórás repülőút után jó eséllyel napsütés és kellemesen meleg időjárás fogad minket. (A Ryanair a sziget nyugati oldalán fekvő Paphos városába, míg a Wizzair a délkeleti oldalon található Larnacába indít közvetlen járatokat, a repülési idő Larnacába 10-15 perccel hosszabb.)

November első felében sok helyen még a tengerben is lehet fürdeni, később pedig enyhe tavaszias időjárás mellett fedezhetjük fel a sziget tízezer éves történelmét.A helyiek büszkén tájékoztatják a turistákat, hogy kedvező fekvésének köszönhetően a Földközi tenger medencéjében Ciprus szigete a legnaposabb: évente 300-340 napon süt ki itt a nap. Az átlaghőmérséklet – az őszi és a tavaszi hónapok adatait nézve - másfél-két fokkal magasabb a Larnacától keletre fekvő Ayia Napa térségében, Paphoshoz viszonyítva.

A tenger szintén kb.egy Celsius fokkal melegebb a délkeleti részen, mint a nyugati partoknál. A téli hónapokban és márciusban is kellemes tavaszias klímára lehet számítani a sziget mindkét részén, az idő ugyan fürdőzésre nem, de kirándulásra kiválóan alkalmas. Az év leghidegebb hónapja január, ekkor éjszaka 5-6 fok közelébe is süllyedhet a hőmérséklet, a nappali 13-15 fokos átlaghőmérséklet mellett.

Mind a keleti, mind a nyugati rész egyes hoteleiben novembertől áprilisig kiváló ajánlatokkal, kedvező árakkal, programcsomagokkal várják a turistákat. Az árak természetesen jelentősen alacsonyabbak, mint a főszezonnal számító júliusban és augusztusban.

Olcsótól a luxusig: óriási szállásválaszték

Általánosságban elmondható, hogy Ciprus keleti és nyugati partjainál a turisták által felkapott helyeken jó minőségű szállásokat és ellátást lehet találni, az éttermek száma és választéka kifejezetten széles. Felfedezésünk során úgy láttuk: Paphosban és környékén a legtöbb hotel kényelmes 4 és 5 csillagos, az infrastruktúra kiépített, a turisták túlnyomó többsége angol.

Olcsóbb szállásból, apartmanokból, önállóan bérelhető házakból is bőséggel válogathatunk, alacsonyabb árfekvésben. Ha kisgyerekkel vagy iskolás korúakkal utazunk,  jobb választás lehet viszont Ayia Napa térsége, itt Paposhoz képest sokkal több a szórakozási lehetőség, a csúszdapark, vidámpark, és más, gyerekeknek szóló program.

A délkeleti partoknál szintén sok az angol turista (már csak a történelmi gyökerek miatt is), ám itt több más hangot is hallani, például közép-kelet európai vagy észak-európai országokból.

Köves vs.homokos part

Elérkeztünk a két ciprusi rész közötti legfontosabb különbséghez. Paphosnál és a környékbeli strandjain a köves, aprókavicsos, durva szemű homokos strand a jellemző. A hosszú alacsony, sziklás részeket kisebb kavicsos-köves öblök szakítják meg. A homokos strand kevés, a kövekkel tarkított homok színe világos barna, néha sárgásbarna. Larnacától keletre utazva ugyanakkor csodálatos világos vagy fehérhomokos partokat találni.

Gyermekes családoknak kiemelten ajánlottak Ayia Napa strandjai, ahol lassan mélyülő, finomhomokos partok mellett játszhatnak a kisebbek. Bármelyik desztinációt is választjuk, meg kell állapítani, hogy mindkét részen csodás színű és jellemzően tiszta a tenger.

Akik snorkelezni vagy búvárkodni szeretnének, jó hír, hogy mindkét részen gazdag a megfigyelhető tengeri élővilág. A hajókirándulási lehetőség is rengeteg: egész napos felefedezőtúrától a naplemente-programig bőven lehet miből válogatni Ciprus mindkét oldalán.

Dübörög az esküvői szezon

Hiába múlt el a nyár, a szigettúránk alatt legalább 5 esküvőbe futottunk bele, és számos esküvői előkészület illetve fotózás tanúi voltunk. Nemcsak a házasságkötések, de az esküvőkhöz kapcsolódó lány-és legénybúcsúk kedvelt színhelye is Ciprus.

Mind a délkeleti, mind a délnyugati parton csodálatos esküvői helyszíneket találtunk, mellettük több helyen gyönyörű tengerparti templomok, kápolnák is rendelkezésre állnak a ceremónia megtartására. Az elegánsabb hotelekben teljeskörű esküvőszervezési szolgáltatást lehet rendelni annak érdekében, hogy a minimális fáradtsággal járjon a házasságkötés.

Tízezer éves történelem

Amennyiben a piramisok koránál is régebbi idők építészete és műtárgyai érdekelnek minket, Paphos a jó választás. Ami nem azt jelenti, hogy a délkeleti részen nem lenne történelmi látnivaló, mert ott is akad bőven kirándulásra lehetőség. Ám Paphos városában és környékén zavarbaejtően sok a történelmi látványosság.

Az Európai Unió az idei évre Paphost választotta meg az okos turizmus (Smart Tourism) európai fővárosának, és a város mindent meg is tesz, hogy rászolgáljon erre a megtisztelő címre.

A történelmi belváros egy kis ékszerdoboz, csodálatosan helyre lettek hozva a régi épületek és utak, míg a múzeumok és parkok széles kínálattal és jellemzően angol nyelvi idegenvezetéssel várják a turistákat.

Sokan nem tudják, hogy a világhírú római mozaikok többségét épp a város régészei parkjában találhatjuk meg.

Ha csak egy hosszú hétvégére látogatunk el ebbe a régióba, akkor bakancslistás az ókori villák padlóinak megtekintése, amelyeket a Világörökség részévé választottak, s amelyek Ciprus szigetének legszebb történelmi látványosságai.