Igazi rejtett kincs: ha csak egyszer utazik külföldre idén, akkor ide menjen

Utazás2024. feb. 25.H.E.
A rovat támogatója:

Finom fehérhomokos strandok, türkizkék kristálytiszta tenger flamingókkal, felhőkbe burkolódzó hegyek, aranysárga homokos sivatag, tömjénfa-ligetek és ínycsiklandozó finomságok - még csak most kezdik el felfedezni a turisták Ománt, ennek köszönhetően egyfajta romlatlanság jellemzi az országot.

Az ország délnyugati részét fedeztük fel, és felsorolunk hat érvet, amiért érdemes felkeresni Ománt.

Télből a tökéletes nyárba

Omán második legnagyobb városában, Salalah-ban csodálatos idő fogadott minket. A nappali átlaghőmérséklet januártól márciusig 28 fok, míg az esti átlag hőmérséklet 21 ° körül alakul. 

Ehhez járul hozzá az alacsony páratartalom, így minden nap csodálatos időjárásban volt részünk. Az európai turisták számára a decembertől március végéig terjedő időszak jelenti a főszezont.

Flamingók a tengerparton

Ománban a nyár áprilisban és májusban köszönt be, ekkor a nappali átlaghőmérséklet bőven 30 fok fölé kúszik, elviselhetetlenné válik a meleg.

Júliusban viszont beköszönt a monszun, ezzel együtt pedig megérkeznek a turisták az arab félsziget északi részéről.

Míg Dubaiban vagy Rijádban 40-45 ° fokos a hőség, addig itt a monszunnak köszönhetően a nappali átlaghőmérséklet 28 ° körül alakul.

"Karibi" tengerpart

Az ománi tengerpart Salalah közelében valóban olyan szép, mint a fotókon. Kilométer hosszú fehér homokos tengerpart, kristálytiszta, türkizkék óceán, amiben apró halak és kisebb rákok élnek.

A sziklás és a homokos tengerpartok váltják egymást

A tengerpartot messze benyúló mólók szabdalják, a mólók végén delfinekkel találkozhatunk, ha szerencsések vagyunk.

A tenger decembertől március végéig kb. 27-28 °-os, kiválóan alkalmas a kisebb gyerekek fürdőzésére is.

A tengerparton alig vannak turisták, gondtalanul gyönyörködhetünk a csodálatos természetben. Nem ritkák a tengerparton a flamingók sem, több olyan partot is találtunk, ahol százasával élvezték a napsütést.

A dzsipes, vezetett, sivatagi, egynapos túrákat nem érdemes kihagyni.

Felhőbe burkolódzó hegyek

Ha csak egy napra szeretnénk kiszakadni a hotelek kényelméből, válasszuk a hegyekbe vivő kirándulást, amely során felejthetetlen látványban lesz részünk. A kopár hegyekről letekintve jól láthatóak a nyári monszuneső által kijelölt kisebb folyók kiszáradt medrei.

A tengerpart és a hegyek találkozásánál találhatjuk az úgynevezett antigravitációs pontot, ahol a megváltozott erőtér miatt felfelé gurulnak a tárgyak. Ezt a jelenséget a turistáknak elsősorban autók segítségével mutatják be, de egy-egy palack víz is megteszi, így is láthatjuk a tárgyak megfordult mozgását.

Oázis a sivatagban

Barátságos vendéglátás

Maguk az omániának kedves, udvarias vendéglátók. Többségben vannak ugyanakkor a Bangladesből, Pakisztánból, Srí Lankáról és a Fülöp-szigetekről érkezett vendégmunkások, akik szintén lesik a turisták kívánságait.

60 éve még ilyen komfort nélküli házakban éltek, ma ezer euró az átlagbér

Ománban ezer euró körül alakul a havi nettó átlagfizetés, míg a vendégmunkásoknak szakképzettségüktől függően ennek csak a felét-harmadát kell kifizetni.

Ízletes és változatos konyha

Az omániak büszkék nemzeti fogásaikra, amelyeket szívesen kínálnak a az ide látogató vendégeknek. A tevehúsból készült ételek ünnepinek számítanak, ahogyan a bárány is, amelyet banánlevélbe csomagolnak, és párolnak a föld alatt egy egész napon keresztül.

Gyakran fogyasztanak a pitához hasonló, búzalisztből és vízből készült lapos kenyeret, melyet vaslapon sütnek meg.

Búvár eladásra homárt keres 

Üresen vagy megtöltve fogyasztják, mindkét formában ízletes. Az ételek sorában kiemelendőek a zöldségek és gyümölcsök, melyek választéka és minősége zavarba ejtő. A datolya, a görögdinnye, a papaja és mangó mézédes, a zöldségeknek is zamatos az íze.

A húsokat általában rizzsel tálalják, a köretet kiegészítik a sokszor curryval és korianderrel ízesített zöldségek. Az ománi fogásokon jól érezhető az indiai és észak-afrikai hatás.

Távol a tömegturizmustól

Kiváló természeti adottságai ellenére Omán még csak néhány éve kezdi fogadni a turistákat.

Korán a salalahi mecsetben

Az ország délnyugati részében a csodálatos tengerpartokon mindössze nyolc olyan szálloda van, ahová európai vendégeket várnak.

Mindez azt jelenti, hogy egy gyönyörű, romlatlan országot tudunk felfedezni.